‘Ulisses II’, un relat que emplaça al lector a una mirada sobre la pròpia existència

Editat per Moll, ‘Ulisses II’ va estar guardonat amb el Premi Mallorca 2007, un dels premis millor pagats de les lletres catalanes amb 70.000 euros, el que permetrà a l’autor continuar dedicant-se a la literatura durant uns quants anys més sense preocupacions econòmiques. ‘Ulisses II’ és a l’entendre de la presentadora de l’acte, Elvira Cambrils, “una novel•la simbòlica on els personatges reviuen alguns dels problemes més acuitants de la població humana”. L’humor és present durant tota l’obra. Ignasi Mora va nàixer a Gandia l’any 1952. És llicenciat en filosofia. I es va traslladar a viure a la Vall de Gallinera fa uns anys enrere. Tres circumstàncies que segons Elvira Cambrils, presentadora del llibre a Pego “han exercit una influència notable en l’escriptor”. Actualment és director de la revista ‘Viajer@s de la Comunitat Valenciana’. Així mateix, Ignasi Mora ha desenvolupat moltes activitats professionals relacionades amb el món de la cultura i del periodisme.

Pel que respecta al món literari, Mora es decanta per la prosa ja siga recull de narracions breus o novel•les com ‘Ulisses II’. Algunes de les seues creacions són: ‘Finale’, ‘Les veus de la família’, ‘Mela’, ‘Maig’ en novel•la; ‘Les quatre estacions’ i ‘Un corrent interminable’, en prosa o ‘Les veus de la ciutat’ en narrativa breu, entre d’altres.

No hem de deixar de banda que ‘Ulisses II’ s’inicia en el moment que un home es desperta completament amnèsic embarcat en un creuer de luxe que dóna títol a la novel•la. I és per això mateix que Elvira Cambrils descrivia la novel•la com a “una novel•la simbòlica, on els personatges a bord d’una nau, d’un microcosmos, reviuen per al lector, alguns dels problemes més acuitants de la condició humana”. Assegurava Cambrils que “ ‘Ulisses II’ es limita a fer recompte dels mals soferts, planteja interrogants i no respostes, el lector s’ha de fabricar les seues, si pot.”

Molts són els temes que introdueix la novel•la d’Ignasi Mora, temes, que com anteriorment s’assenyalava són “els problemes més acuitants de la condició humana”, aquestes qüestions han “interessat molt” a la presentadora de l’acte, que els enumerava “la crítica a la raó instrumental, el suïcidi, la identitat, la memòria, la consciència, l’eutanàsia, l’humor, el riure, la llengua”. A més, aventurava a apostar Cambrils pel paper del personatge principal, vist com “la reflexió sobre problemes humans”.

Un contrapès de la novel•la és el sexe “un aspecte tan important de la vida humana que queda relegat al silenci”, explicava Mora que alhora declarava que en ‘Ulisses II’ ha intentat “recuperar”, en certa manera inconscientment la “provocació”, una característica innata en l’escriptura d’Ignasi Mora.

En tota l’obra “la voluntat de l’humor és conscient”, resposta a la presència contínua en la literatura de la seriositat. El lector es trobarà amb el somriure a la boca cada dos per tres durant la lectura de l’ ‘Ulisses II’.
410 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!