La Falla Convent guanya el 54é Premi de Llibrets 2009 de promoció de l’ús del valencià en les falles

Dissabte passat Salvador Bolufer i Josep Orihuel presentaven el llibret a la Casa de Cultura de Pego assegurant que “qualsevol llibre modern ha de seguir unes línies per a ser actual” i és el que s’ha intentat aconseguir en el llibret de falles 2009 de la Falla Convent. En la publicació han col•laborat Alexandre Seguí en la portada, Josep Orihuel, en el disseny, Tomàs Llopis, Isabel Garcia Canet, Carles Siscar, Lluna Pons, Josep Sendra Piera, Salvador Bolufer, Mari Pau Sastre i Paco de Domingo entre d’altres. Ja ho hem dit abans, les falles comencen una setmana i mitja frenètica. I dissabte passat, després de la inauguració de l’exposició del Ninot, la Falla Convent presentava el seu llibret de falles 2009. Ho feia de la mà de Salvador Bolufer i Josep Orihuel. L’acte de presentació va ser definit pel president de la falla Convent, Bernat Boluda, com un “acte novedós” i l’ocasió ho mereixia per l’aposta que ha fet la falla enguany respecte a aquest tema de la que “estan molt orgullosos pels resultats obtinguts”. Destacava Boluda que “les col•laboracions literàries considerem que a Pego tenim a gent molt bona i d’alt prestigi en poesia i altres temes relacionats amb la cultura” i és per això que els han obert la porta a estar presents en el llibret.

Paula Cardona, presidenta de la Falla Convent, recordava també a la gent de la Falla que ha col•laborat en el llibret com són David Torres, Bernat Boluda i Ivan Mengual, Neus Domínguez o Sónia Civera, qui ha estat l’encarregada de presentar el llibret als Premis de Llibrets 2009 de la Conselleria de Cultura per a activitats de promoció de l’ús del valencià en les comissions de les Falles en l’àmbit del País Valencià. Un premi al que opten nombroses comissions gràcies al seu bon fer en la difusió de la nostra llengua.

La Conselleria d’Educació ha concedit 54 premis, dotats amb un total de 48.900 euros. Enguany han participat 122 comissions falleres dels diferents pobles que celebren les festes josefines. La Falla Convent ha obtingut el 54é premi entre eixes 122 comissions presentades.

Tot i que el presentador de l’acte, Salvador Bolufer, només va poder realitzar una petita col•laboració en el llibret d’enguany de la Falla Convent, es podria dir que va exercir la tasca d’assessor de Bernat i Paula, ja que per la seua experiència en el camp podia fer-ho. Una de les qüestions principals que s’ha tenir en comptes, explicava Bolufer, és que “qualsevol publicació moderna ha de reunir un mínim de requisits per a marcar les pautes del seu desenvolupament i que es poden resumir en: disseny, maquetació, criteri, correcció i assessorament lingüístic i trellat en el contingut”.

El dissenyador de la publicació, Josep Orihuel, va confessar que la primera vegada que li van proposar dur a terme el disseny del llibret faller va dir que no. Quan li van explicar que anava a ser una cosa seriosa va contestar que s’ho pensaria i finalment va accedir a encarregar-se de la feina proposada, assegurant que “si tens un bon contingut, unes bones fotografies, tens una bona portada com la de Seguí, l’únic que has de fer ajuntar-ho tot i crear un grup, crear alguna cosa homogènia, crear un llibre”.

“Una cosa bonica que jo li veig al llibre és la bona combinació entre els escriptors consolidats i altres que han començat fa poc a festejar en el món de la literatura”, assegurava Bolufer que entrava així a analitzar el contingut del llibre en sí. Ressaltava la “tasca d’intentar recuperar la poesia satírica i el sentit de l’humor” amb l’explicació dels monuments fallers, escrits per David Torres. I també els articles en prosa sobre la música tradicional signats per Josep Sendra -Pep l’Agre- i Paco de Domingo, director de la Clandestina. I declarava Bolufer que “una cosa d’estes, si està ben feta, […] si es potencia açò és pot convertir en un llibre de falla que podria estar en les biblioteques de la Universitat a més de ser un anuari guapet”.
483 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!