TVE es fa ressò de la problemàtica de les plantes invasores dels rius del parc natural de la Marjal de Pego-Oliva

Més concretament el programa de la vesprada, ‘España Directo’ que ahir al minut 7:20 va emetre un reportatge d’uns 3 minuts sobre les conseqüències que provoca el mantell verd que cobrix, principalment el riu Racons, però que ja està començant a afectar també el Bullent: mortaldat de peixos.

A l’agost de 2007 la Conselleria de Medi Ambient desenvolupava una experiència pilot al parc natural de la Marjal de Pego-Oliva per a posar fi a l’existència en canals i séquies de dos espècies intruses: l’Egeria densa i la Ludwigia uruguayensis. Estes actuacions formaven part del projecte de «Restauració d’hàbitats aquàtics en el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva» que va desenvolupar la Generalitat Valenciana amb el finançament de l’Obra Social de «La Caixa».

Per a poder eliminar de les aigües a l’Egeria densa van utilitzar un sistema d’extracció mecànica especialment dissenyat per a aquell projecte amb l’objectiu de retroexcavar sense remoure excessivament el fons aquàtic ni fragmentar l’Egeria densa. Per eradicar la Ludwigia uruguayensis els tècnics de la conselleria van fer ús d’inhibidors hormonals.

20160711_101847_resized_1Després d’esta experiència, però, les plantes invasores continuen poblant els rius del parc natural de la Marjal de Pego-Oliva, amb més virulència si cap. És per això que a juliol de 2016, la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego, davant la mortaldat de peixos als rius de la Marjal, va sol·licitar a la Conselleria de Medi Ambient una solució eficaç contra les plantes invasores. Més concretament proposava que «s’estudiara la possibilitat de tornar a utilitzar la fumigació amb productes fitosanitaris, o bé un mètode alternatiu a l’actual, que en qualsevol cas siga eficaç per a la eliminació de les plantes invasores», ja que estes espècies provoquen la mort dels peixos perquè els deixen sense oxigen.

Eixa sol·licitud realitzada a juliol al mes d’octubre encara no ha rebut resposta i és per això que durant el ple ordinari d’este mes l’equip de govern presentava a la corporació municipal una moció demanant, entre d’altres, «sol·licitar a la Conselleria de Medi Ambient, via Junta Rectora del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva i al seu president, a instar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a què netege les espècies invasores al riu Racons i al riu Bullent».

D’esta problemàtica, la de la invasió de l’Egeria densa, principalment al riu Racons i al riu Bullent de la Marjal, es va fer ressò ahir ‘España Directo‘, el programa de TVE que s’emet de dilluns a divendres a les 19.20h. El reportatge s’inicia sobre el minut 7:20 i dura al voltant de tres minuts.

 

1930 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!