“Tres veus de dona” aposten per un canvi que cree nous referents socials per a erradicar la violència masclista

Ahir la directora general de l’institut valencià de les dones, Maria Such, va participar en el col·loqui que va tindre lloc a la Casa de Cultura sota el títol «Tres veus de dona».

Junt amb ella, l’escriptora i mestra Pepa Guardiola; i la historiadora i emprenedora Núria Gómez; van exposar la seua particular visió de quines són les possibles solucions a la xacra de la violència de gènere. El debat va ser conduït per Natalia Milvaques, directora del Centre de la Dona de Dénia. I va ser presenciat per un bon nombre d’assistents, dones i homes, que van poder participar-hi.

L’autora xabienca va ser l’encarregada d’obrir este col·loqui apuntant que les dones en particular, i la societat en general, manquen de referents femenins.


Pepa Guardiola va assenyalar que les tasques que desenvolupa la dona són considerades labors de la llar quan les du a terme una dona, però, són professions copades pels homes en eixir de l’àmbit de l’habitatge. I va posar la cuina i la gastronomia com a exemple.

L’escriptora reivindicà un canvi de models dins del seu univers, el de la literatura, però, també en la resta de les arts perquè, per ara, afirmà, «les dones transmetem però no transcendim».

Pel que fa a Núria Gómez, l’emprenedora, historiadora i tècnic de la Macma, va parlar de la tasca que es fa des d’Arrels Marinades, dins del camp de l’educació infantil, intentant trencar estereotips amb contes creats i contats des de la perspectiva de gènere.

Segons digué, els contacontes per la igualtat són una iniciativa sorgida a demanda de Dones Cabal, que estan tenint molt d’èxit perquè en l’activitat participen 1.200 xiquets i xiquetes cada any.

Gómez posà l’accent en l’educació «com a eina de prevenció» i comentà que els contes són una ferramenta educativa. Però, els contes que continuen escoltant els infants són contes que tenen més de 300 anys i no corresponen a la realitat actual. És per això que Arrels Marinades insta a mares i pares, i a tota la societat, a implicar-se canviant les històries que transmeten els valors al xiquets i xiquetes de hui en dia.

En el seu torn, Maria Such, directora general de l’institut valencià de les dones, va presentar la nova campanya institucional de la Generalitat Valenciana per al 25N. Una campanya audiovisual contra la violència de gènere, formada per cinc espots breus que s’unifiquen amb el lema #aixísí. Estan adreçats especialment als xics joves, amb l’objectiu de reforçar els comportaments positius d’aquells que s’impliquen amb la igualtat. Espots en què s’aborda assumptes molt actuals com són els estereotips, l’assetjament, les xarxes socials, la pornografia i les manades.

Such va fer referència a la situació política espanyola en que «una força política vol que tornem al passat», va dir. I va apostar per continuar mirant endavant perquè, assegurà «la violència de gènere no es debat, sinó es combat».

A més, va comentar que per molt que s’intente fer creure el contrari, la lluita contra el masclisme «no és una guerra de sexes, sinó una batalla en conjunt contra els qui exerceixen la violència i la desigualtat».

I, com a directora general de l’institut valencià de les dones, va parlar de les mesures i accions que es desenvolupa des de la Generalitat Valenciana. En aquest punt, afirmà que la clau en matèria de prevenció es que totes les administracions facen polítiques transversals i des de la perspectiva de la igualtat. I tots, com a societat, implicar-nos en la creació de nous models de relacions humanes.

«Tres veus de dona» ha format part de les activitats organitzades per l’Ajuntament de Pego i els grups feministes Dones Cabal i Pandora, amb motiu de la commemoració del 25N, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra la dona.

La pròxima cita serà el mateix dia 25, el dilluns. Jornada en què els alumnes dels col·legis i institut de Pego participaran en un acte contra la violència de gènere que es farà al voltant de les onze a la plaça del Mercat. I, de vesprada, l’eixida de la manifestació contra la violència de gènere està convocada a les set i mitja a la plaça Maria Cambrils. En finalitzar, s’inaugurarà oficialment el mural de la paret del teatre.
1663 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!