Tots els partits polítics de Pego aproven sol·licitar la declaració de zona catastròfica

Tant els partits que actualment conformen la corporació municipal com els que no hi tenen representació, però es presenten a estes eleccions municipals. Al plenari han estat convidats els alcaldes de la resta de localitats afectades, tot i que només ha pogut assistir l’alcalde de l’Atzúbia. El de la Vall d’Ebo no ha pogut desplaçar-se perquè havia bolcat un camió dels efectius d’extinció al terme i el de la Vall de Gallinera perquè allí el foc continua actiu i no volia abandonar la població fins que no estigués l’incendi no estigués estabilitzat. A Pego, segons els càlculs realitzats per l’oficina tècnica, s’han cremat al voltant de 975 hectàrees.
Esta vesprada a les 18h., s’ha dut a terme a l’Ajuntament de Pego una sessió plenària extraordinària i urgent a la que han estat convocats tots els partits polítics, els que actualment conformen la corporació municipal: PP, Ciutadans de Pego, PSPV-PSOE i Compromís, com els que no tenen representació però es presenten a les properes eleccions: Volem Pego, Ciudadanos i Acord Ciutadà perquè es tractava de sol·licitar la declaració de zona catastròfica per l’incendi.

A més, havien estat convidats els alcaldes de la resta de poblacions afectades: Vall d’Ebo, L’Atzúbia i Vall de Gallinera. Ha estat present Josep Vidal, alcalde de l’Atzúbia que, abans de finalitzar el plenari ha explicat un relat aterrador i molt emotiu de com va anar ahir a l’Atzúbia l’extinció de l’incendi. L’alcalde de la Vall d’Ebo no ha pogut acudir perquè un dels camions de les tasques d’extinció havia bolcat en el trajecte entre Pego i Vall d’Ebo. L’alcalde de la Vall de Gallinera ha preferit no abandonar el municipi perquè allí el foc continua actiu i, fins que no s’estabilitze no creu convenient desplaçar-se.
El saló de plenaris, com es pot endevinar estava ple de gom a gom. I, després de la intervenció del Partit Popular s’han viscut moments de tensió entre els membres de l’equip de govern i dels populars. No obstant això, no entrarem en detalls. Sí que explicarem, però que segons els càlculs de l’oficina tècnica, a Pego s’han calcinat al voltant de 975 hectàrees, el que suposa quasi el 20% del terme, que compta amb 5.334 hectàrees. A les que s’haurien d’afegir les hectàrees calcinades a la resta de municipis veïns afectats.

Cal destacar també que totes les forces polítiques ha estat d’acord en que ha d’haver unitat al voltant de l’incendi. Posar-se d’acord perquè no torne a passar. Una mostra d’eixa actitud ha estat la unanimitat en la votació de la sol·licitud de zona catastròfica. A la que s’han afegit els partits que no tenen representació, però que es presenten a estes eleccions.
La proposta aprovada ha estat la següent:

«- Sol·licitar la declaració de «zona catastròfica» per a tot el municipi la resta de municipis afectats, al Govern de la nació per mitjà de la Subdelegació de Govern d’Alacant i la comunitat autònoma pel greu incendi ocorregut el dia d’ahir 14 de maig.

– Sol·licitar a les administracions europea, nacional, regional i provincial les ajudes necessàries per pal·liar els danys soferts en béns tant de titularitat pública com privada, fent incidència en la necessària implicació de les conselleries corresponents (Medi Ambient, Agricultura, Turisme, …)

– Incrementar la llavor d’assessorament i atenció a les reclamacions dels veïns afectats, per mitjà d’una oficina específica a l’Ajuntament.

– Agraïment a les forces i cossos d’intervenció (Bombers, Protecció Civil, Exèrcit, …) així com als col·lectius que han intervingut en les tasques immediates de restauració, neteja i seguretat a les vies públiques afectades.

– Aprovar un pla d’ocupació per a la restauració.

– Traslladar la solidaritat i recolzament als veïns afectats, així com a la resta de localitats perjudicades.

– Instar a la Mancomunitat a què sol·licite igualment la declaració de «zona catastròfica».

– Sol·licitar que esta declaració siga recolzada per les institucions Provincial i Autonòmica».

I s’ha afegit:
«- Crear una Comissió de la Veritat: necessitem saber quins han sigut els fets que han desencadenat esta tragèdia i si els responsables han fet tot el possible per evitar-ho o reduir les seus dimensions. Els pegolins i les pegolines hem de saber perquè hem perdut les nostres muntanyes.

– Mobilitzar a tot el poble per tal de defensar a la gent que puga ser encausada per defensar els seus drets i els interessos del seu poble».
833 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!