Pego desolat, les muntanyes carbonitzades

Difícil hui triar el titular per a il·lustrar la trista notícia que té pendent al poble de Pego, però també a la Vall de Gallinera, La Vall de Laguar i la Vall d’Ebo i Atzúbia. El que sabem a estes hores és que el foc continua actiu, però, el vent ha fet que este es desplaçara cap a la Penya de Migdia, la Vall de Laguar i Vall de Gallinera per Benirrama. La Junta de Govern de Pego ha convocat esta vesprada a les 18h., un plenari extraordinari i urgent per a sol·licitar la declaració de zona catastròfica per l’incendi. A les 21h., s’ha convocat per les xarxes socials una concentració a la plaça de l’Ajuntament sota el lema ‘Defensem i construïm de nou el poble juntes’.
Ahir va ser un dia negre per a Pego, La Vall d’Ebo i, des de hui, també per a l’Atzúbia, Vall de Gallinera i la Vall de Laguar. Les últimes informacions indicaven que el canvi de direcció del vent havien fet que les flames s’endinsaren cap a la Penya del Migdia i la zona propera a la Vall de Laguar, també cap al castell de Benirrama, a la Vall de Gallinera. La zona que es veu des de Pego i que més cases afecta ‒de la que ahir es van haver de desallotjar 30 famílies‒ està, de moment, controlada. A hores d’ara tot depèn molt encara de l’evolució del vent.
«L’incendi més gran en 30 anys de bomber», afirmava Ximo Sala, bomber i membre del Centre Excursionista de Pego. De fet ens definia perfectament les dimensions del mateix: «el foc arrasava, no cremava. L’ona expansiva era tan potent que primer secava la vegetació i esta, espontàniament, es cremava».

Davant les dimensions de l’incendi i tot el que ha arrasat al terme de Pego, este matí, s’ha reunit d’urgència la Junta de Govern de l’Ajuntament de Pego i ha decidit convocat un plenari extraordinari i urgent esta vesprada a les 18h., per a sol·licitar la declaració de zona catastròfica per l’incendi.
Un incendi que, a les 10.44h., del matí de dijous, es rebia la primera telefonada al 112 avisant d’un incendi a Vall d’Ebo, segons van informar ahir de vesprada, primer el Conseller de Governació, Luís Santamaria i, unes hores més tard, el President de la Generalitat, Alberto Fabra. La causa, explicaren, va ser «per una crema descontrolada» i afegia Santamaria que «la persona responsable d’eixe descuit sembla ser que va intentar apagar l’incendi i ha hagut de ser hospitalitzada i ha hagut de ser atesa per cremades».Les condicions meteorològiques adverses van fer que el foc prenguera ràpid. Explicava el President Alberto Fabra les característiques climatològiques, «temperatures superant els 40 graus, humitat baixa sobre el 15% i el vent per damunt de 30 km/h, feia la situació molt perillosa, tant que des de fa diversos dies, preveient esta situació, estem enviant comunicats a tots els ajuntaments perquè prohibiren la possibilitat de fer qualsevol tipus de cremes en els municipis».
Abans d’estes declaracions, però, molta va ser la tensió que es va viure a Pego, sobretot per part del veïnat que veia com les seues cases, situades a la zona de la Coma, del Calvari, les Coves, Verdales, estaven a prop de ser devorades per les flames. Amb els ulls rojos per l’efecte del fum, de l’elevada calor, semblava que els veïns i les veïnes ploraven pel desastre que s’estava produint davant els seus ulls. Amb la sensació d’impotència per no poder fer res per aturar la voracitat de les flames i amb la sensació que els mitjans no eren suficients per posar fi al foc i que havien arribat tard. Una veïna ens contava que els bombers van tardar 3 hores en arribar a la zona de la Coma. Esta circumstància va provocar que algunes persones hagueren de ser ateses per atacs d’ansietat, en l’hospital de campanya d’Acció Urgent, en un primer moment.Justament l’absència de bombers en algunes zones com el barranc de la Penya del Gat va fer que el veïnat que es concentrava a la zona alta del Calvari s’organitzara per a aturar l’avanç de les flames cap a la part alta que dóna directament a les cases de la zona ja urbana. Es van organitzar en una cadena humana que anava passant poals fins a la zona cremada. També sufocaven el foc amb mangueres. Esta acció va provocar que alguns veïns hagueren de ser atesos per cremades lleus als peus.


Davant la presència del subdelegat del govern a la zona del Calvari, algunes persones es van queixar de la falta de mitjans i de la falta de reacció davant les dimensions de l’incendi, sense obtenir resposta.
Segons el President de la Generalitat els efectius desplaçats a Pego per a extingir l’incendi van ser: 16 mitjans aeris, 2 seccions de la UME (que arribaren, la primera sobre les 21h., i la segona passades les 22.30h.), 7 brigades i estaven arribant 6 des de València (a les 21h.) i unes 90 persones del Consorci de Bombers de la província d’Alacant. Comentar que este matí un dels combois de la UME ha bolcat i dos militars han hagut de ser hospitalitzats.
Esta informació [la relativa als efectius desplaçats a Pego] havia estat facilitada prèviament pel Conseller de Governació i a este se li va traslladar la pregunta sobre eixa sensació de poca quantitat d’efectius i l’arribada tard al lloc de l’incendi. Luís Santamaria va contestar a Ràdio Pego i Bernat Ortolà que «és habitual en tots els incendis i a més és lògic i s’ha d’entendre que una persona, quan veu les flames que afecten el seu municipi, qualsevol mitjà et pareix insuficient», recordava el dispositiu desplaçat a Pego i assegurava que «s’està treballant coordinadament, que és el que intentem fer sempre».
La visita de Fabra va ser contestada per part de la població pegolina. No es va lliurar el President de la cridadissa de la gent. De fet, va haver-hi un incident que ha sigut publicat en diversos mitjans de comunicació d’àmbit comarcal, autonòmic i estatal. Un jove pegolí va aconseguir salvar el cordó policial i es va introduir en la zona propera a Fabra cridant-li. Ràpidament va ser reduït pel cos de seguretat del president, d’una manera que, des d’una modesta opinió d’una periodista d’un mitjà local, va parèixer desmesurada. El veí de Pego va ser dut a la caserna de la Guàrdia Civil on se li va prendre declaració i posteriorment se’l va deixar en llibertat.

La seqüència:
Esta vesprada l’Assemblea Oberta de Pego ha convocat, a través de les xarxes socials, una concentració a les 21h., a la plaça de l’Ajuntament sota el lema ‘Defensem i construïm de nou el poble juntes!’.832 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!