Sanitat posterga la unitat d’hospitalització de crònics mentals almenys fins al 2011

Els afectats demanen a la Síndic de Greuges que exigeisca a la Conselleria una solució davant el reconeixement de la Conselleria de Sanitat de la falta de recursos que existeix per a atendre els malalts mentals de la Marina Alta. La salut mental a la Marina Alta no és una prioritat per a la Conselleria de Sanitat. Les denúncies per falta d’atenció al col•lectiu amb este tipus de problemes, com la queixa plantejada per la Plataforma per la Millora i Defensa dels Serveis Públics de Salut Mental davant de la Síndic de Greuges, Emilia Caballero, no han produït efecte. Difícilment abans de 2011 la comarca podrà comptar amb una unitat d’hospitalització per a malalts mentals crònics, segons el calendari d’actuacions exposat per la pròpia conselleria a la Síndic.

La mancança de recursos per a l’atenció a persones amb malaltia mental en la comarca ha sigut reiteradament denunciada per usuaris i sindicats. I es va agreujar encara més quan al juliol de l’any passat es va tancar per ruïna el Centre d’Especialitats de Dénia, que albergava la Unitat de Salut Mental.

La síndic va traslladar la queixa presentada per la plataforma a la Conselleria de Sanitat. I la resposta remesa sembla que intenta ocultar la realitat: la conselleria no té intenció d’invertir en este assumpte a curt i mig termini. I posa esta necessitat a la cua de les inversions previstes amb la privatització de la gestió de l’àrea de salut. Només una vegada acabat el nou hospital, remodelat l’actual i construït el segon centre de salut de Dénia, la comarca tindrà els recursos necessaris en este capítol assistencial. I això, adverteix la plataforma, serà «com molt prompte» l’any 2011.

Estos arguments, porten a la Plataforma a mostrar el seu escepticisme davant de les promeses de Sanitat i a preguntar-se ‘‘quines previsions hi ha per a millorar l’atenció d’estes persones?. Cap”, puntualitzen. Per això, sol•liciten a la Sndic de Greuges que seguisca amb la investigació i inste a l’Administració a solucionar la problemàtica que estan patint els malalts mentals de la comarca de la Marina Alta i els seus familiars.

Quan un malalt amb problemes psiquiàtrics en la comarca requereix ser hospitalitzat, cal traslladar-lo al centre de la Santa Faç a Alacant, a uns 100 quilòmetres de Dénia, uns 120 de Pego.

L’informe elaborat per la Conselleria de Sanitat a requeriment de la Síndic es limita a buscar una justificació d’esta falta de recursos. Així, la primera cosa que apunta és que «des de la fundació de l’actual Hospital Marina Alta en 1986 es va decidir no dedicar llits per a malalts aguts» i «així s’ha mantingut fins a la decisió, l’any 2000, d’ampliar l’hospital i posteriorment edificar un nou en què sí es disposarà de llits d’hospitalització per a malalts mentals aguts». A continuació, al•ludeix a la inesperada declaració de ruïna del Centre d’Especialitats de Dénia, on estava la Unitat de Salut Mental; davant d’això, «no va haver-hi més remei que reubicar la unitat en el centre d’atenció primària de Dénia davant de l’absència d’altres llocs». Així mateix, afirma la conselleria, «al no tindre llits d’aguts, l’atenció d’urgències de 24 hores – una altra de les mancances del departament – es realitza en el Servei d’Urgències de l’hospital».

Pel que fa a la dotació per a la Unitat de Salut Infantil, «està en fase d’implantació» i «es farà en quant es dispose de professionals qualificats i llocs per a la seua ubicació». Això sí, Sanitat argumenta que els professionals de salut mental compten amb mitjans per a fer el seu treball («disposen d’ordinadors i telèfons suficients, treballant amb línies d’alta velocitat i història clínica electrònica Abucasis com tots els altres professionals», assenyala).451 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!