Breus comarcals

La zona on es va notar el terratrèmol i les explosions subterrànies té onzes avencs, és per això que busquen en la geologia les raons que expliquen les explosions que han sentit reiteradament els veïns. Dénia es converteix en la primera ciutat de la Comunitat amb cessió gratuïta de bicicletes. La iniciativa es posa en marxa dijous que ve amb 100 bicis. Un mes després de les intenses pluges trenta-una famílies encara no han tornat a les seues cases. La zona on es va notar el terratrèmol i les explosions subterrànies té onzes avencs.

La tranquil•litat torna a poc a poc a la zona afectada pel terratrèmol amb 2’2 en l’escala Ritcher. Ni divendres ni el dijous els veïns van escoltar noves explosions subterrànies. Una certa alarma s’havia desencadenat en la zona del sud-oest de Xàbia després del terratrèmol de dimecres passat i les «explosions sota terra» que els veïns asseguren que escoltaven des de sis dies abans del sisme.

La policia local, no obstant, continua patrullant la zona del Cap de la Nau i la Granadella i les nombroses urbanitzacions per a tractar d’esbrinar l’origen d’eixe «bum» sord que nombrosos residents afirmen haver percebut diverses vegades.

El que està confirmat és que en la zona no s’ha detectat més activitat sísmica que la del terratrèmol. D’ací que una de les hipòtesis és que les explosions tingueren una causa artificial. Però, de moment, també pareix descartat. Ni s’estan realitzant voladures per a un desmunt ni hi ha vaixells de l’Armada de maniobres ni altres embarcacions efectuant prospeccions.

Al fallar l’explicació sísmica, ja hi ha qui busca en una altra ciència, la geologia, l’origen de tan misterioses explosions. La zona on s’han escoltat destaca per una accidentada orografia i per la presència de fins a onzes avencs. Estes cavitats són formacions kàrstiques que sovint estan en barrancs o en zones més deprimides i arrepleguen l’aigua de pluja. No és exagerat comparar este subsòl recorregut per avencs i coves amb un formatge gruyere. Els penya-segats d’esta zona litoral són prou inestables i no és peregrí pensar que si allí es produeixen despreniments també poden ocórrer (i més després de les intenses pluges d’octubre) sota terra.


Dénia es converteix en la primera ciutat de la Comunitat amb cessió gratuïta de bicicletes. La iniciativa es posa en marxa dijous que ve amb 100 bicis.

El servei de préstec gratuït de bicicletes a Dénia, “Oxigena”, comença a rodar a partir del 15 de novembre. Aquest cap de setmana s’han presentat als mitjans de comunicació els vehicles que han de donar un nou aire a Dénia. La campanya intenta acostar a la ciutadania este mitjà de transport públic i sostenible. La capital de la Marina Alta és la primera ciutat de la Comunitat que posa en marxa una iniciativa d’este tipus amb 100 bicicletes que es distribuiran en 6 llocs estratègics de la ciutat.

La Casa de la Cultura, el parc Chabàs, el Centre Social, la plaça de la Constitució, l’estació d’autobusos i el centre juvenil Llunàtics s’ubicaran els punts d’arreplega de bicis, que podran utilitzar-se en horari de 7.45 a 21 hores. Per a ser usuari d’Oxigena només fa falta fer-se un carnet per un preu de 5 euros a l’any, en Llunàtics. Cada unitat comptarà amb un dispositiu on els usuaris introduiran la targeta i un PIN identificatiu. A més, en cada punt podran informar-se de les bicicletes disponibles en els distints aparcaments en eixe moment.

“Oxigena” és el primer pas per a millorar la mobilitat urbana en la ciutat i apostar decididament per un mitjà de transport sostenible. El projecte està subvencionat al 80% per AVEN amb 140.000 euros. La resta de despeses, 60.000 euros, han sigut finançats per la Fundació Biodiversitat. De la implantació del servei s’ha encarregat l’Institut Tecnològic de Castella La Manxa.


Trenta-una famílies encara no han tornat a les seues cases després de les inundacions del 12 d’octubre

Avui, 12 de novembre, es compleix l’aniversari de les desastroses inundacions del passat 12 d’octubre. Els més de 400 litres/m2 van provocar la mort d’una anciana en El Verger i milions de costos econòmics a ajuntaments i particulars. Durant la setmana posterior la Unitat Militar d’Emergències, els Bombers, Protecció Civil i la Creu Roja van treballar en les labors urgents de neteja i suport. Les conseqüències encara cuegen i les ajudes estan per arribar.

Han passat trenta dies des que el ruixat va convertir en fatídica la jornada del 12 d’octubre. La tromba d’aigua que va començar a caure en la matinada del dia del Pilar va culminar dotze hores després amb el desbordament dels rius Girona i Gorgos a la Marina Alta. Ràpidament els veïns es van arromangar per a salves els seus mobiliaris i els records de les seues vivendes inundades i van començar a extraure el fang de les seues cases o negocis. Eixa mateixa nit les autoritats van mamprendre promeses que no s’han acabat de materialitzar. Al pegar hui una volta per Beniarbeig, El Verger, Els Poblets o Calp es pot observar com els veïns han intentat continuar endavant i tornar a la per a retornar la tranquil•litat als pobles.

Però encara que la rutina torna als municipis més afectats, encara hi ha trenta-una famílies que segueixen sense poder tornar a les seues vivendes en tota la comarca. En Els Poblets onze cases del carrer Riu Girona estan sent reformades perquè els seus propietaris puguen accedir a elles el més ràpid possible. Amb el mateix objectiu treballen les màquines en el solar del Verger -junt amb el riu- on el consistori ha projectat la construcció de huit vivendes per als damnificats que van perdre les seues vivendes en el carrer Divina Aurora. En esta ubicació tindran demolir-se tots els immobles que se situen al marge del riu. Ara mateix algunes cases es troben precintades i encara queden els marques que indiquen fins a quin nivell va arribar l’aigua. A Calp nou famílies estan fora de les seues cases. Només una vivenda de la urbanització la Canuta haurà de derruir-se. A Beniarbeig una casa es va quedar a la vora d’afonar-se, junt amb la part del pont que es va esquerdar. Els tècnics han conclòs que esta, igual que les dos que es troben en el carrer Riu Girona – a l’altre costat del pont – no haurà de derrocar-se.

La majoria d’estes famílies es troben allotjades en pisos cedits pels consistoris. Altres s’han albergat en cases dels seus familiars o amics.

Fins a 5000 sol•licituds presentades a tots els pobles afectats per les pluges, incloent-hi Pego encara no han rebut resposta sobre les seues demandes. La Diputació Provincial d’Alacant ha aprovat en el seu plenari, la creació d’una partida extraordinària d’emergència per a reparar els danys ocasionats per les pluges. Una partida que segons les estimacions supera els 8 milions d’euros.


Breus comarcals


Dénia: L’Associació Multisectorial d’Empresaris amplia la seua cobertura a la Marina Alta.
L’associació de Moros i cristians de Dénia farà efectiva l’expulsió a la “filà” Saqàliba per haver triat una esquadra mixta durant el mig any.
El Quixot’ de Pérez Carrió, Premi Nacional al llibre millor editat. (més…)
0 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!