La Marjal es consolida com a centre d’estudi de les migracions de les aus europees

Un grup de voluntaris participa en la campanya d’anellament d’espècies, un programa que es desenvolupa des de fa 4 anys per a recollir dades de les aus que es detenen o utilitzen el parc natural durant les seues rutes de migració cap al sud després d’haver-se reproduït. El parc natural de la marjal de Pego està desenvolupant, per quart any consecutiu, la campanya d’anellament d’aus en migració postnupcial, a fi de capturar, marcar i prendre dades de les aus que es detenen en la marjal o la utilitzen durant les seues rutes de migració cap al sud després d’haver-se reproduït.

La directora general de Gestió del Medi Natural, María Ángeles Centeno, va ressaltar que “per la seua situació estratègica dins de les rutes de migració, la marjal de Pego s’ha convertit en un centre d’interés en l’estudi de les migracions i la fenologia de les aus europees.

La campanya d’anellament d’aus està organitzada pel Grup Ornitológic l’Ullal i el Grup d’Anellament Pit-Roig, dins del Programa de Voluntariat Ambiental (VOLCAM) de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani, i amb la col•laboració de la Conselleria de Medi Ambient. Centeno va recordar que des de fa cinc anys hi ha una estació permanent d’anellament coordinada per la Universitat de València en col•laboració amb els tècnics del parc natural. “L’estreta col•laboració entre el personal tècnic del parc, científics i voluntariat, al comptar amb el suport d’entitats com la Universitat de València i la CAM permet que la Marjal de Pego siga un centre de referència en l’estudi de les aus”, assegura.

En la campanya d’enguany els voluntaris estan en l’estació des de l’alba fins al migdia, excepte alguns dies que fan captures i marcatge d’oronetes, des d’una hora abans del crepuscle fins a mitja hora després de que es faça fosc.

A hores d’ara s’ha comprovat l’arribada dels primers exemplars de carricerrí reial procedents d’Europa i s’espera que després de les primeres tempestes estivals comencen a arribar altres espècies migratòries com voltors lleonats, grulles, cigonyes, falcons abellers o milans reals.

En anys anteriors, segons Centeno, ja es va justificar l’elecció del parc natural pegolí per a la campanya, al capturar-se més de 3.500 aus constatant la bona salut de l’avifauna del paratge i la seua importància per a algunes espècies. De fet, a la marjal es troba la major població de carricerí reial de la península ibèrica i l’única de repicatalons en el litoral valencià.


412 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!