Reducció d’enllumenat públic i congelació de sous de l’equip de govern, algunes de les mesures contra la crisi econòmica a Pego

L’ajuntament de Pego, com molts altres costaners, basava la seua economia en les llicències d’obres, però la construcció està en crisi i per tant, el sistema està més que ressentit. Des de la regiduria d’hisenda s’assegura que si els pressupostos de 2008 han estat restrictius, els de 2009 es dibuixen, encara més restrictius. Ahir de matí el vicepresident segon del govern i ministre d’economia, Pere Solbes va presentar el projecte de Pressupostos 2009, aquest té un missatge clar i és que no és el moment per a demanar més diners. Els fons per als municipis les inversions estatals es congelen el proper any o encara pitjor, es rebaixen més del que va anunciar el Govern als alcaldes fa només dos mesos. L’explicació és senzilla, segons al•lega una portaveu del Ministeri d’Economia i Hisenda: la crisi fa preveure que la recaptació dels impostos caurà considerablement en 2009. “I la previsió baixa per a tots”.

Així els 8.000 municipis d’Espanya van llançar ahir un SOS al Govern: un document amb les seues “exigències mínimes” -més diners, més capacitat per a endeutar-se, permís per a modificar impostos municipals i nous fons de compensació- perquè en 2009 no es retalle el finançament a ciutats i pobles, que ja consideren insuficient. Però a la mateixa hora en què l’executiva de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), reunida a Valladolid, aprovava el seu document, Solbes presentava a Madrid un projecte de Pressupostos que ja és una resposta: no hi ha diners per a atendre eixes exigències.

Davant aquesta negra perspectiva econòmica, els ajuntaments ja pensen en apressar-se, encara més el cinturó. I no és per a menys. L’ajuntament de Pego, com molts altres ajuntaments ha vist reduir els ingressos en un tres i no res. És per això que l’alcalde del municipi, també responsable de la regiduria d’hisenda, l’independent Carmelo Ortolà, assegura que aquesta “és una situació realment difícil per als ajuntaments, sobretot per als ajuntaments de la costa que estaven depenent molt, massa –diria ell- dels ingressos que s’obtenien de les llicències d’obres.” Aquesta crisi, aprofundeix Ortolà, “fa replantejar moltes actuacions i ajudes”.

En què es pot traduir això? La primera prova la van tenir els pegolins i pegolines en els pressupostos de 2008, que es van plantejar amb una visió restrictiva, però assegura el primer edil que “els del 2009 han de ser molt més restrictius.” El que implica que “ha de repercutir en algunes àrees” com és, explicava Ortolà, “la reducció de l’enllumenat públic, sempre que no pose en perill la seguretat de les persones.”

A això s’ha d’afegir la reducció que ja s’ha donat en les subvencions a les diferents associacions que conformen el teixit associatiu de la societat pegolina, que han vist reduït les ajudes que rebien per part de l’ajuntament, sinó han estat retirades completament. Amb un excepció, detallava el regidor d’hisenda “sempre s’han de salvaguardar totes aquelles ajudes que siguen més necessàries per a la supervivència de les persones com són les ajudes als serveis socials.”

I una de les mesures que s’ha comentat molt a partir de l’actual situació econòmica, la congelació de sous de diputats i regidors, també s’aplicarà a l’equip de govern de Pego. De fet, Carmelo Ortolà va avançar que “segons com vaja l’evolució del 2009, pot ser s’hauria de parlar de reduccions.” Afegint que “tot açò també és veritat que repercutirà en els treballadors de l’ajuntament.”

Si veiem una petita mostra del que es viu al carrer la situació que es descriu no és molt més alegre, ja que es reconeix que cada vegada “a la gent li costa més pagar i el banc no perdona”. S’ha assegura costa molt “amollar el duro i també costa molt trobar feina”.

903 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!