Quatre de cada deu comerços valencians assumirà l’IVA

Els comerciants preveuen que les vendes en el segon trimestre cresquen un 5%. D’altra banda, les vendes en el primer trimestre van disminuir un 16,7 %, respecte al mateix període de l’any anterior, una cosa que s’explica “per la contenció de consum i l’important descens dels preus que estan aplicant els comerços a través d’ofertes i promocions”, segons assenyalava Pedro Reig, president de COVACO.
Quatre de cada deu comerços preveu afrontar la propera pujada de l’IVA assumint-lo, segons es desprèn de l’últim Informe de Conjuntura del Comerç Urbà Valencià, que realitza la Confederació de Comerciants i Autònoms de la Comunitat Valenciana (COVACO).

Segons esta enquesta, elaborada a partir de 400 entrevistes a comerciants de tota la Comunitat Valenciana, el 38,9% dels enquestats reconeix que absorbirà l’increment de l’IVA per a no repercutir-lo al client, mentres que un 6,3% dels establiments comercials encara no ha decidit quina política adoptarà enfront de la pujada de l’IVA. Cal tindre en compte, segons es desprèn del mateix informe, que les despeses financeres, d’explotació i subministraments van augmentar per a un nombre elevat de comerciants durant el primer trimestre i assumir esta nova pujada suposarà un augment considerable dels seus costos.

Així, un 39,5% dels comerciants consultats manifesta que la càrrega impositiva va créixer en este període, un 27,4%, que les despeses financeres van augmentar, i un 54,7%, que van incrementar les seues despeses de gestió. Només un 3,6% va veure com els seus impostos i taxes disminuïen i un 5,2%, com ho feien les seues despeses financeres.

El president de COVACO, Pedro Reig, ha aclarit que, malgrat que la pujada de 2 punts en l’IVA es produïsca al juliol, els consumidors no ho apreciaran probablement fins mitjan de setembre, que serà quan es posen a la venda els productes adquirits pels comerciants amb el nou tipus impositiu.

Per a Reig, esta és una mesura que està fora de tota lògica en una situació conjuntural com l’actual, en la que, en compte d’adoptar mesures tendents a la reactivació del consum i a la creació de noves empreses i d’ocupació, s’està aplicant una política eminentment recaptatòria, castigant el consumidor i a les empreses.

“Enfront d’esta qüestionable línia d’actuació, l’abast del qual s’ha de veure – ha afegit el president de COVACO-, els comerciants mantindran el seu esforç per fer les compres més atractives per als consumidors i, de fet, quatre de cada deu enquestats preveu mantindre els descomptes o ofertes en este segon trimestre de l’any”.

Els comerciants enquestats preveuen que les vendes cresquen un 5 per cent en el present trimestre.

D’altra banda, segons l’Informe de Conjuntura, les vendes en el primer trimestre van disminuir un 16,7 per cent, respecte al mateix període de l’any anterior, una cosa que s’explica “per la contenció de consum i l’important descens dels preus que estan aplicant els comerços a través d’ofertes i promocions”, ha assenyalat Reig.

Per sectors, on més es va apreciar este descens va ser en el d’equipament de personal (26,49%), que és on es van realitzar els descomptes i promocions més agressives per a atraure el consum, seguit d’equipament de la llar (15,85%), altres productes ocasionals (15,38%) i béns diaris (11,92%).

Per províncies, les vendes van evolucionar pitjor a Castelló, on els comerços van disminuir la seua facturació respecte a l’exercici anterior en prop del 20%, seguida de València (15,48%) i Alacant (15,09%)

En este període, les compres també van patir retrocessos amb l’objectiu d’amortir el descens de les vendes. Set de cada deu comerciants consultats afirmen haver comprat menys que el primer trimestre de 2009.

Respecte als preus, el 92,7% dels comerços enquestats els van disminuir o van mantindre, especialment en els sectors d’equipament personal i equipament de la llar. Els preus van baixar més en la província d’Alacant, seguida de Castelló i València.

Preguntats per la campanya de rebaixes d’hivern, el 81,3% dels enquestats pertanyents al sector de l’equipament de personal manifesta haver fet rebaixes, el 52,9%, en el sector d’equipament de la llar i el percentatge disminuïx en el cas dels establiments dedicats a la venda d’altres productes ocasionals (27,1%)

Per a la mitat dels enquestats, la campanya de rebaixes d’hivern va ser pitjor que la d’any passat. La província que pitjor la valora és Castelló.

Amb vista al segon trimestre de 2010, les expectatives dels comerciants enquestats són bones, ja que el 72,7% dels enquestats confia que les vendes respecte al mateix període de l’any anterior es mantinguen o pugen. La previsió és d’un creixement del 5%.

A més, seguint la tendència habitual, el 98,1% dels comerços preveu mantindre o augmentar les seues plantilles en este segon trimestre d’any, la qual cosa suposaria un augment en la contractació 0,01%, “una dada que no seria tan significativa si no es donara en un període en què la tònica general és destruir ocupació”, ha matisat el president de COVACO.

Segons es desprèn de l’Informe donat a conèixer el 24 d’abril, els comerços també es van sumant, a poc a poc, als nous canals de comunicació i el 21% manifesta disposar de pàgina web, blog o estar present en les xarxes socials. Un 33% realitza campanyes de màrqueting i fidelització a través del correu electrònic.


720 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!