FEAFES CV denuncia, de nou, l’incompliment dels compromisos econòmics de les Conselleries de Benestar Social i Sanitat

En molts casos aquestes conselleries no han pagat encara les subvencions dels centres i serveis per al 2010 ni, com en el cas de Sanitat, han acabat de tancar els deutes de 2009. És per això que la Federació Valenciana que agrupa a 26 associacions sense ànim de lucre que reuneixen a quasi 4.000 familiars i persones amb malaltia mental, veu amb creixent preocupació la situació crítica dels centres i serveis que les seues associacions presten majoritàriament als familiars i pacients i a molts altres.
Han passat dos anys des què per primera vegada els Informatius de Ràdio Pego es feren ressò dels problemes de la Federació d’Associacions de Familiars i Persones amb Malaltia Mental de la Comunitat Valenciana. En aquell moment el titular era “FEAFES CV exigeix una major implicació de la Conselleria de Sanitat en l’atenció de la malaltia mental”. En aquell moment, el problema del finançament de les associacions que formen la Federació, ja era precari. A finals d’octubre de 2008 el president de la FEAFES, Rafael Juan, assegurava que tot i que “estem arribant a novembre, no hem cobrat ni el 20% de la despesa realitzada” que és de pràcticament el 100% per llei. A això s’ha d’afegir que des de la Conselleria de Sanitat se’ls confirmava que “els programes d’assistència de seguiment als malalts mentals no anaven a augmentar-se.”

Aquesta setmana la problemàtica torna a la primera plana de l’actualitat. Des de FEAFES CV, que agrupa a 26 associacions sense ànim de lucre que reuneixen a quasi 4.000 familiars i persones amb malaltia mental es posa de manifest que “veu amb creixent preocupació la situació crítica dels centres i serveis que les nostres associacions presten majoritàriament als nostres familiars i pacients i a molts altres. De nou, els centres, habitatges i programes de rehabilitació i reinserció que sostenen les nostres associacions es troben davant de l’incompliment dels compromisos econòmics de les Conselleries de Benestar Social i Sanitat, que en molts casos no han pagat encara les subvencions dels centres i serveis per al 2010 ni, com en el cas de Sanitat, han acabat de tancar els deutes de 2009.”, resa el seu darrer comunicat.

Després de diversos mesos d’avançar diners per a finançar el manteniment de centres, programes i serveis, els fons de les Associacions estan esgotats i perilla la continuïtat d’uns centres i serveis que porten funcionant, en alguns casos, des de fa més de 10 anys.

Davant aquesta situació “FEAFES CV no sols se solidaritza amb les famílies i els malalts que sens dubte patiran les conseqüències d’esta falta de responsabilitat institucional respecte a les obligacions contretes”, sinó que a més, “FEAFES CV ha convocat una reunió urgent de les associacions federades per a exigir que les Conselleries implicades en el finançament i funcionament dels centres i serveis prenguen les mesures oportunes perquè a més, no es convertisca a este sector tan vulnerable i desprotegit en un dels principals damnificats de la crisi.”, segueix el comunicat.

Si el que isca d’eixa reunió continua provocant “la desatenció del Govern Valencià a les necessitats del nostre col•lectiu, FEAFES CV s’esforçarà per què la societat valenciana conega a fons i reaccione davant de la situació desesperada en la que comencen a trobar-se les nostres entitats i davant de les responsabilitats que cada part assumisca en la possible catàstrofe que s’acosta per a molts milers de persones.”, acabava sentenciant el comunicat de premsa.

D’altra banda, a principis d’aquesta setmana es coneixia que des de la Generalitat Valenciana s’ha donat el vist-i-plau a la creació d’una àrea sociosanitària a La Pedrera, on els malalts amb problemes mentals rebran atenció. Els projectes seran redactats de forma conjunta per la Conselleria de Benestar Social i l’Ajuntament de Dénia en els pròxims mesos, segons anunciava l’alcaldessa de la capital comarcal. La Generalitat ha confirmat que les obres s’inclouran en els pressupostos autonòmics de 2011.

L’àrea sociosanitària s’ubicarà en una parcel•la de 10.279,20 metres quadrats en la partida Plana Est, junt a l’hospital per a crònics de La Pedrera, terrenys que van ser cedits gratuïtament a la Conselleria de Benestar Social al setembre del 2009. L’àrea estarà integrada per un Centre Específic per a Malalts Mentals (CEEM), una residència per a disminuïts psíquics greument afectats i un Centre de Dia.

725 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!