Quasi 4.000 persones demanen l’absolució dels encausats de Pego en l’acte «No passaran»

La solidaritat ha estat sempre una de les senyes d’identitat del poble de Pego, una característica que va quedar patent, una vegada més, dissabte passat en l’acte «No passaran» en suport als 14 joves encausats de Pego. Quasi 4.000 persones es van donar cita a l’espai multiactivitats de la Trilladora en un acte que un dels presentadors, César Monzonís, va descriure com una «abraçada popular» per als joves i les seues famílies. 4.000 persones i una recaptació que superà totes les expectatives: uns 45.000 € per a cobrir les despeses del procés judicial que seurà els encausats davant del jutge el dimarts 17 d’octubre a l’Audiència Provincial d’Alacant. 4.000 persones i una sola petició: l’absolució dels 14 encausats, qui, tres anys després d’aquell 18 d’octubre de 2020 en què van succeir els fets pels quals s’enfronten ara a peticions d’entre 4 i 9 anys de presó.

La vetllada es va dividir en dues parts. D’un costat, l’acte reivindicatiu i solidari, amb testimonis, opinions, ànims i actuacions musicals de nombrosos veïns, col·lectius i associacions, grups i cantants… D’un altre, un concert a la nit amb les actuacions de Blarse, Pupil·les, Diàspora, Vaire i Dj Cate.

Des d’un principi, la jornada pintava bé. I és que ja el divendres l’organització anunciava a través de les xarxes socials que no quedaven entrades per a vendre, l’aforament estava al complet. Així doncs, a les huit de la vesprada del dissabtge l’espai multiactivitats s’omplí de gom a gom per a presenciar l’acte presentat per César Monzonís i Sénia Mulayali i que començava així:


Sobre l’escenari es van succeir testimonis dels encausats, de veïns i veïnes, associacions i col·lectius que recordaren el 18 d’octubre de 2020. Subratllaren el fet que el grup de nazis aficionats del Gandia Club de Futbol que va recórrer els carrers de Pego assetjant, amenaçant i atemorint el veïnat fent apologia del nazisme no va ser detingut, quan la llei de Memòria Democràtica tipifica els seus actes com a delicte. I destacaren la reacció dels joves encausats de Pego com a justa i necessària, per fer front al feixisme davant la inacció de les autoritats. Així, tots i totes coincidiren a demanar l’absolució dels joves.

Va ser una vetllada emotiva, un acte emocionant, perfectament organitzat, amb la implicació de diferents bandes i artistes, col·lectius i activistes. Hi actuaren La Maria, Jazzwoman, Kela, Josep Nadal i Àlex Seguí, Feliu Ventura, Xavi Sarrià, Ciudad Jara, Mafalda, El Cor de l’Eliana i els Smoking Souls. El colofó, en la part artística, el va posar la Muixeranga de la Marina Alta, formant figures acompanyada pel Cor de l’Eliana.

Quant a les intervencions… pel micròfon passaren, entre d’altres, Alerta Solidària, la germana i el pare de Guillem Agulló, antifeixistes de València i Castelló també encausats, el periodista Miquel Ramos… I, cóm no, també veus pegolines. En primer lloc, l’escriptora Elvira Cambrils, qui va defensar la legítima actuació dels joves de Pego el 18 d’octubre de 2020.


També va recolzar l’actuació dels encausats l’Associació de la Memòria Històrica de Pego, Maria Dolores Lloret, que va demanar la seua absolució per veu d’Eva Salvador Ibiza.


Per part seua, Salvador Bolufer va comparar la reacció solidària dels pegolins i pegolines en suport als encausats amb la reacció que va tindre el poble de Pego en la Guerra de l’Aigua per a defendre els seus interessos. I va exaltar l’actuació dels joves.


I, sense dubte, el moment més emotiu va ser la cloenda de l’acte, protagonitzada pels encausats. Gran part d’ells va pujar a l’escenari per agrair a totes aquelles persones i col·lectius que els han donat suport al llarg d’aquestos tres anys, i, especialment dissabte a la nit. Com a portaveu intervingué Guillem Sendra, l’escoltem:


Els joves encausats van presidir l’actuació de la Muixaranga de Pego, posant punt i final a un acte brillant. Però, abans de tot això s’havia viscut un altre moment màgic… Josep Nadal i Àlex Seguí ompliren l’escenari amb una energia especial interpretant els 5 de Pego acompanyats per membre d’Smoking Souls.

497 Visites
Hola!!