Pro Monte Pego anuncia que la Comissió Europea investigarà els vessaments de Monte Pego

En un comunicat ha informat que «la Comissió Europea realitzarà una investigació per possibles incompliments de les directives europees [en matèria] de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària». Pro Monte Pego assegura que, almenys, des de 2010, tot i que aventura que «podria ser des de fa més temps», es produïxen «desbordaments en la planta de tractament que vessen en un rierol natural pròxim que alimenta el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva i els camps d’arròs que hi ha més enllà», segons l’associació.

P1030049Parlar de Monte Pego és parlar de problemàtiques diverses. Les vistes de què gaudixen els veïns i les veïnes d’esta urbanització que pertany a tres termes municipals, no aconseguixen deixar en un segon terme els innumerables problemes que tenen pel fet que la urbanització encara no haja estat cedida per la promotora a tots els ajuntaments on està ubicada la urbanització, com és el cas de l’Ajuntament de Pego, segons dictaminen diverses sentències judicials. Actualment la part d’El Ràfol d’Almúnia sí que està cedida i la de Dénia està en dubte.

image1En esta ocasió, una de les dos associacions de veïns i veïnes de Monte Pego, més concretament Pro Monte Pego, ha informat en un comunicat que «la Comissió Europea realitzarà una investigació per possibles incompliments de les directives europees de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària».

Pro Monte Pego assegura que, almenys, des de 2010, tot i que aventura que «podria ser des de fa més temps», es produïxen «desbordaments en la planta de tractament que vessen en un rierol natural pròxim que alimenta el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva i els camps d’arròs que hi ha més enllà», segons l’associació. Davant esta situació Pro Monte Pego, «profundament preocupada pel medi ambient, va considerar que el seu únic curs d’acció era presentar una petició al parlament de la UE».

Un pas que van creure necessari després que, segons relata l’associació, «fonts municipals [indicaren que], durant els últims 15 anys una disputa legal entre els Ajuntaments, liderats per Pego, i els desenvolupadors de la urbanització Monte Pego, ha impedit que la urbanització es faça pública i reba serveis bàsics urbans dels tres ajuntaments (a pesar que els impostos s’han pagat durant tot eixe temps)», apunten des de Pro Monte Pego. Malgrat esta opinió, els Tribunals venen assenyalant que la infraestructura de la urbanització no s’ha entregat a l’Ajuntament de Pego per la deixadesa de la promotora de la urbanització.

Monte Pego sembla comptar amb una xarxa de clavegueram, tot i que, com indica l’associació de residents, «mai es va connectar al sistema de depuració principal com s’havia planejat originàriament», sinó que compta amb «una xicoteta planta de tractament de residus i una sèrie de foses sèptiques», descriuen. Això, ha provocat, expliquen que, «a mesura que la urbanització ha crescut, la capacitat de la vella depuradora s’ha vist que era deficient i incapaç de fer-li front» al volum de gent i activitat a la urbanització. L’Ajuntament de Pego ha requerit reiteradament a la promotora que presente la informació tècnica del clavegueram i de la depuradora per tal de comprovar l’existència i el correcte funcionament, però no han rebut cap resposta.

Denuncien des de Pro Monte Pego que «l’Ajuntament de Pego ha sabut d’esta contaminació, però es va negar a resoldre el problema, culpant a la disputa legal» i afegixen el consistori pegolí «des de 2010 paga regularment a l’autoritat de l’aigua, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, una multa per vessaments contaminants de desenes de milers d’euros». Fonts de l’Ajuntament de Pego informen que esta declaració és inexacta i que s’estan realitzant les actuacions prèvies per a iniciar els procediments que llei establix a l’efecte. Per la seua banda, des de Pro Monte Pego conclouen que «esta situació al llarg dels anys, és clarament un malbaratament terrible de diners públics que podria haver-se gastat en una solució òbvia».

Un portaveu de l’associació, en assabentar-se que la Comissió Europea havia decidit obrir una investigació sobre els vessaments de Monte Pego, afirmava que «esta investigació es degué fer molt abans i espere que porte a la urbanització el servei que necessita, un sistema de clavegueram adequat per al propòsit i que protegisca el medi ambient».

1794 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!