Pressupostos municipals de 2020; el debat està servit

Compromís per Pego i el PSPV-PSOE obrin el debat dels pressupostos amb sengles comunicats de premsa, a dos dies de la celebració del plenari.

Esta setmana és decisiva per a l’actual exercici perquè en el plenari ordinari del mes de febrer, que se celebrarà el dijous, s’inclourà els pressupostos que l’equip de govern ha elaborat per al 2020. La corporació municipal debatrà per a donar el seu suport o rebutjar uns comptes que ascendeixen a quasi 11 milions d’euros. Però, el debat entre l’equip de govern i l’oposició està ja obert i protagonitzat per Compromís per Pego i el PSPV-PSOE. 

En declaracions a Ràdio Pego l’alcalde, Enrique Moll, explicava ahir que l’equip de govern treballa des de la recta final de 2019 en uns pressupostos que han presentat ja als partits de l’oposició en les comissions informatives celebrades la setmana passada. Un comptes que s’han elaborat sota la direcció del nou regidor d’Hisenda, Juan José Arbona, dels quals Enrique Moll ha avançat les premises generals.

Moll va destacar que el 95-96% dels pressupostos es dedica a apartats de despeses que són fixes i es repeteixen any rere any. En la seua opinió, la clau estaria ara en poder fer ús del romanent de tresoreria que ascendeix a 2 milions d’euros, dels quals l’equip de govern voldria poder aprofitar la meitat per al capítol d’inversions.

Entre eixes inversions, la remodelació de centres escolars, la conversió del Cervantes en una biblioteca pública i la reparació de carrers del municipi i dur a terme projectes del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible recentment aprovat.

D’altra banda, segons Enrique Moll, altre dels objectius de l’equip de govern és acabar de pagar enguany el Pla d’Ajust perquè suposaria que en el 2021 l’Ajuntament de Pego tindria 500.000 euros més per a inversions.

COMPROMÍS S’OFEREIX A NEGOCIAR

Este matí Compromís per Pego ha fet un comunicat mostrant la seua predisposició a negociar amb l’equip de govern els pressupostos municipals 2020. Compromís per Pego ha telefonat a l’alcalde per tal de traslladar-li aquest missatge de predisposició.

En el comunicat, el grup municipal destaca que ha tingut poc temps per a estudiar els pressupostos perquè els grups municipals no han tingut accés a ells fin al dijous passat, 30 de gener.

Al respecte, la portaveu de Compromís en la corporació municipal, Anna Sastre, manifesta que “en el poc temps que hem tingut per estudiar-los, hem pogut constatar que no ens agraden estos pressupostos”. Afirma la regidora que “no són realistes i perjudiquen els interessos de Pego, és per això que volem fer el possible per millorar-los”. La formació valencianista assenyala a més, que “entre algunes de les crítiques hi han l’absència d’inversions a causa de l’increment de les retribucions dels polítics aprovada esta legislatura”.

Compromís per Pego diu que està disposat a assentar-se amb l’equip de govern per a negociar i arribar a un consens, segons diuen en el comunicat, “aprovant els comptes amb l’acord d’una àmplia majoria del Ple que represente més del 80% de la ciutadania”.

Anna Sastre ha afirmat que l’oferta de diàleg la fan “per responsabilitat” i que Compromís “no pot quedar-se amb els braços creuat mentre veu cóm passa una oportunitat de millorar la vida de la ciutadania de Pego amb uns pressupostos estèrils, com estos”.

L’ALCALDE CONVOCARÀ UNA JUNTA DE PORTAVEUS ABANS DEL PLENARI

En resposta al comunicat de Compromís, l’equip de govern ha emés un altre en què l’alcalde, Enrique Moll, afirma que la forma d’actuar de Compromís li sembla “lamentable”. Diu que “tan sols un minut després de fer-me l’oferiment per a parlar dels pressupostos ens trobem una nota de premsa, deixant-me sense temps per a parlar-ho amb l’equip de govern”. 

Moll considera “que no són les formes d’actuar, quan el que es vol és arribar a un acord” i afegeix que “no ens sorprén perquè aquesta és la forma d’actuar del col·lectiu. Que busca un titular de premsa abans que millorar el nostre poble”.

El primer edil aclara en l’escrit que va ser l’equip de govern, a través d’ell mateix “qui va oferir als grups de l’oposició en la comissió participar en els pressupostos via propostes o esmenes. Ja que aquests són dos instruments que ens permeten modificar-los”.

Segons Enrique Moll, la manera d’actuar de Compromís busca deixar a l’equip de govern poc marge de maniobra perquè “si acceptem les seues propostes seran ells qui han fet el pressupost i si no les acceptem vendran que som un govern de dretes i que no volem un govern progressista”, A este respecte, l’alcalde recorda a l’agrupació valencianista que “ells ara acaben de signar un acord amb el partit popular en la Diputació d’Alacant, aleshores ens preguntem, qui és realment de dretes ?? Quan els pactes els fan ells, diuen que és pel bé de la província o dels ciutadans, però quan es el PSOE qui arriba a diferents acords sempre parlen de vella política, opacitat i falta de transparència”.

Finalment, l’equip de govern manifesta que té intenció de consensuar els pressupostos municipals de 2020 i assegura que ja ho va transmetre als grups de l’oposició en la comissió del dia 30. L’alcalde anuncia que convocarà una “Junta de Portaveus on tots els partits podran presentar totes les seues esmenes abans del plenari, per a poder estudiar la seua viabilitat”. I afegeix que “no és una qüestió de medalles, sinó de millorar el nostre poble”. 

 

1411 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!