Polèmica sobre les mesures adoptades pel Govern respecte al romanent de tresoreria dels ajuntaments

En els últims dies s’ha produït diferents reaccions dels partits polítics davant les mesures adoptades pel Govern de l’Estat respecte al romanent de tresoreria dels ajuntaments de l’exercici 2019.

A nivell local, Populars per Pego ha fet públic el seu rebuig del que consideren com” una petició de confiscació, per part del Govern Central, del romanent de tresoreria de l’Ajuntament de Pego”.

El portaveu de Populars per Pego, Ferran Gonzàlez, s’ha unit amb aquestes manifestacions a un comunicat emés lel dimarts per l’executiva comarcal de Populars Marina Alta, en el qual s’afirma que “l’Estat vol confiscar el superàvit dels ajuntaments”.

Recordem que Populars Marina Alta assegurava que “Hisenda planteja a les autonomies confiscar els 28.000 milions estalviats per les entitats locals durant anys a Espanya. I afirmen que els alcaldes i representants municipals del Partit Popular a la Marina Alta estan a favor del manteniment i destinació dels recursos municipals pels Ajuntaments”.

Des de Populars per Pego, Ferran Gonzàlez destaca que, “amb el compliment de la Llei de la Regla de la Despesa, l’Ajuntament de Pego ha estalviat diners al banc, els quals, ara vol confiscar el govern”.

El seu grup municipal entén «que l’Ajuntament és l’organisme més proper dels pegolins i pegolines, qui coneix millor la realitat i els problemes derivats del Coronavirus». Es per això que, demanen, segons el portaveu, «un poc de sentit comú, i és que els diners de Pego es queden a Pego» per dur a terme diferents accions que detalla en el seu comunicat.

Aquestes mesures que proposen els populars són:
-crear un pla de xoc per als autònoms.
-crear una campanya de promoció del comerç local quan acabe l’estat d’alarma.
-crear plans de treball.
-Suspendre el pagament de taxes en els mesos d’abril i maig.
-estudiar la possibilitat d’ajornar l’IBI sense interessos.
-atendre les necessitats socials i de les famílies més desfavorides.
-incrementar l’aportació per al banc d’aliments.
Ferran Gonzàlez afegeix que «perquè que puga ser una realitat», Populars per Pego demanarà «una junta de portaveus, amb intenció d’unir forces tots els partits perquè els diners dels pegolins es queden a Pego, i que l’Ajuntament de Pego també ho demane en benefici dels sectors més afectats».

Recordem que també les agrupacions de Compromís a les diputacions de Castelló, València i Alacant també van fer un comunicat al mateix respecte dimecres passat. La coalició valencianista instava al govern central a que permeta als Ajuntaments poder invertir els seus romanents de tresoreria en polítiques de proximitat coordinades amb la resta d’institucions, especialment la Generalitat, per a pal·liar la crisi social i econòmica derivada de l’emergència sanitària per la Covid19.

SOCIALISTES PER PEGO AFIRMA QUE ES PRETÉN TRAURE RÈDIT DE LA SITUACIÓ

Hui el Partit Socialista de Pego ha fet també el seu comunicat al respecte, en què afirma que «creu convenient traure de dubtes als ciutadans del nostre poble».

Els socialistes diuen que «Es parla de que el Govern Central vol ‘confiscar’ els diners estalviats per les administracions locals, mentre que d’altre costat insten al govern central poder invertir el romanent de tresoreria en ajudes de proximitat».
«Des del punt de vista de Socialistes per Pego, aquestes són accions per tal de traure rèdit polític d’aquesta situació».

Són moments complicats, diuen els socialistes, «la gent està sofrint de primera mà el que és aquesta crisis, bé amb problemes laborals, familiars o de salut. Per tant, sols busquem esclarir la situació tal i com està».

Per als socialistes, “des del Govern Central en cap moment s’ha parlat de ‘Confiscar’, aquesta és una informació falsa i aporten el que s’ha publicat des del Govern Estatal en el BOE”.

D’una banda, el Reial Decret-Llei 8/2020 de 17 de Març de 2020 en el seu article 3 on especifica que es pot destinar el superàvit de 2019 per a finançar despeses d’inversions que estiguen el l’apartat 23, és a dir, en Serveis Socials i Promoció Social.
I d’altre costat, el Reial Decret llei 11/2020 de 31 de Març de 2020, que en el seu article 20 esclarix quina és la quantitat màxima que es pot destinar del superàvit per a finançar despeses d’inversions en Serveis Socials i Promoció Social. Segons els socialistes, el tope màxim és d’un 20% del superàvit que té l’Ajuntament de 2019.

A més, aclareixen que” l’’altre 80% del superàvit de l’Ajuntament de Pego no està regulat encara per part del Govern en que és pot utilitzar. Normalment aquest superàvit va destinat a Obres Financerament Sostenibles o per a pagar deute bancari”.

El partit socialista de Pego assegura que “l’equip de govern està estudiant mesures, a banda de les que ja s’han anunciat per part de totes les administracions, i que s’ha de buscar la coordinació entre les administracions a l’hora de formular totes aquelles ajudes que és puga publicar, per tal de ser els mes efectius possible”.

Afegeixen també que “tot i que ara mateix tots els procediments estan paralitzats, s’esta legislant per tal de pal·liar el més ràpid possible la situació actual”.

I, per últim, els socialistes demanen que “no s’utilitze aquesta situació políticament”. Afirmen que «ara és moment d’estar units per tal d’eixir el més ràpid i menys danyats possibles d’aquesta situació».
1056 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!