Pego visibilitza la seua lluita contra la violència cap a les dones

Amb diferents activitats al llarg de la jornada organitzades per Cabal i la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Pego. De matí, al teatre municipal, alumnes de les escoles i l’institut pegolí estan reflexionant sobre el que suposa la violència de gènere i com els pots afectar. Amb vídeos, però també amb intervencions com les del professor d’Història de l’IES Enric Valor, Joan Morell, qui assegurava que ha viscut en el seu entorn com una dona vivia aterrida pel seu marit i com s’ha lluitat per lliurar-les d’eixe ‘senseviure’. Però al llarg del matí també intervindran alumnes opinant sobre les accions per combatre la violència cap a les dones. Mentrestant, a la plaça del mercat podem veure unes siluetes de dones en posicions de por, de cobrir-se front als colps. Siluetes negres amb els noms i les edats de les 40 dones que han estat assassinades en este 2016, oficialment, per les seues parelles i exparelles. L’última ahir, degollada pel seu nuvi. Des de fa dies penja del balcó de l’Ajuntament de Pego una pancarta que recorda que la població està en contra de les violències masclistes. Esta vesprada, a les 19h., des del Passeig Cervantes i fins la plaça del Mercat, hi ha convocada una manifestació per mostrar la repulsa de Pego contra eixes violències masclistes.

p_20161125_110319Hui divendres, 25 de novembre, dia internacional per l’eliminació de la violència cap a les dones, Pego visibilitza el seu rebuig cap a les violències masclistes. De fet, fa dies que al balcó de l’Ajuntament de la localitat penja una pancarta en que es pot llegir clarament «No a la violència masclista».

Durant el matí, la Plaça del Mercat s’ha anat omplint de siluetes negres, realitzades per l’alumnat de l’IES Enric Valor de Pego i d’ESO del col.legi Sant Antoni, que mostren dones en posició de defensa contra els colps que reben de les seues parelles o exparelles. Les siluetes tenen escrit el nom d’una de les 40 víctimes per violència masclista produïdes durant 2016, segons xifres oficials. 40 dones assassinades per les seues parelles o exparelles que han provocat que al voltant de 25 xiquets i xiquetes es quedaren orfes de mare. Les siluetes s’han anat unint a través de cadenes morades, realitzades per l’alumnat de les escoles de Pego.

Programat per Cabal, la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Pego, en col·laboració amb els centres educatius de la localitat, al teatre municipal d’11 a 13 hores, s’ha parlat sobre el problema que suposen les violències masclistes. Ho han fet persones adultes i joves.

p1290435Entre els testimonis, el d’un professor de l’IES Enric Valor de Pego que ha explicat que a la seua família havien viscut «dos casos de violència contra les dones i un d’ells va acabar tràgicament» i és per això que sabia perfectament p_20161125_110807«el que és veure que una dona ix de sa casa aterrida perquè el seu home l’havia atacada i sé el que és que una dona se senta violentada pel seu home dia a dia fins fer insuportable la convivència» i és per tot això que afirmava que «és eixa violència consentida, comuna i constant, el que hem de combatre des de qualsevol lloc: des de casa, entre la colla d’amigues i d’amics, a la classe, al pati, al lloc de treball o des de la política i des de les responsabilitats que tinguem cadascú i cadascuna de nosaltres, perquètots i totes som responsables sinó ens oposem, sinó critiquem i denunciem el masclisme o tot comportament que encoratge o justifique la violència cap a les dones». I posava l’accent en el paper dels i de les joves perquè «sou els que comenceu a tenir en les vostres mans continuar la lluita per la igualtat».

p_20161125_110822Eixe acte ha finalitzat amb la interpretació d’un rap que havien composat les i els alumnes de l’IES Enric Valor de Pego per combatre, també a través de la música, els comportaments masclistes que deriven en violència contra les dones. De fet, a les 13h., al patí de l’institut també s’han realitzat diferents activitats que reflexionaven al voltant de la mateixa problemàtica. 

Un altre dels testimonis ha estat el d’una exmestra de Carolina Sala, qui ha transmès a l’alumnat de les diferents escoles de Pego que «hem de ser capaços de construir una societat igualitària on les dones i els homes siguen tots iguals i per arribar ahí hem de viure en un món on hi haja respecte i equitat». Així mateix, ha deixat clar que tot i que parega que és un problema que no ens afecta, ens podem trobar en eixa situació. I ha encoratjat els i les joves presents a pujar la seua autoestima, advocant perquè «ens hem d’estimar tal com som».

p_20161125_12105825-novembre-bo-1Per la vesprada, Pego mostrarà el seu rebuig contra la xacra social que suposa la violència de gènere que, en la seua vessant més visible, vessa sang amb els assassinats per violència de gènere, comptant ja amb 40 casos en 2016, sis d’ells a terres valencianes, dels quals tres han estat a la província d’Alacant, concretament a Calp, Benidorm i Torrevella, situant la nostra comunitat autònoma en primera posició pel que fa a assassinats masclistes, empatada amb les Illes Balears. Per això, esta vesprada, a les 19h., l’Ajuntament de Pego i Cabal convoquen un any més una manifestació que eixirà del Passeig Cervantes i finalitzarà a la Plaça del Mercat. En eixe últim punt hi haurà una performance i la lectura del Manifest en contra de la violència de gènere.

 

2221 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!