Pego tanca 2015 amb 36 persones demandants d’ocupació menys

Desembre va registrar 747 demandants d’ocupació al municipi, el que suposa un descens de 36 persones respecte al mes de novembre, incorporades, principalment, en el sector Serveis. CC OO apunta que «només un poc més de la meitat de les baixes de demanda en la desocupació registrada es deuen a col·locació». En l’àmbit comarcal també es reduïx la desocupació en un total de 333 persones. El 89% dels contractes són temporals i el 51% a temps parcial.
Pego acaba desembre amb un descens de la desocupació registrada de 36 persones, quedant-se la xifra total de persones demandants d’ocupació en 747, d’elles 394 són dones i 353 són homes. Això ens diu que, respecte al mes de novembre, 22 dones i 14 homes de Pego han eixit de les llistes del SERVEF. De les 747 persones demandants d’ocupació, 657 són espanyoles i 90 estrangeres.

La majoria de persones que han trobat feina ho han fet en el sector Serveis que ha col·locat a 39 persones. En l’àmbit comarcal, però que també es podria aplicar a l’àmbit local, des del sindicat Comissions Obreres assenyalen altres possibles causes de la disminució de demandants d’ocupació, ja que asseguren que, en l’àmbit comarcal «només un poc més de la meitat de les baixes de demanda en la desocupació registrada es deuen a col·locació, la resta són conseqüència, entre altres causes, de l’efecte desànim, l’emigració de jóvens i el retorn d’estrangers als seus països».

A Pego els grups d’edat que més persones registrades a l’atur presenten són el que abraça dels 25 al 44 anys amb 364 persones al desembre. Amb una xifra molt similar trobem el col·lectiu d’edat que supera els 44 anys que, en desembre de 2015, presentava 323 persones demandants d’ocupació.

Pel que fa al nivell formatiu de la majoria de persones registrades a l’atur a Pego, destaquen les 290 persones que tenen la primera etapa d’educació secundària feta però no posseeixen el títol de graduat escolar o equivalent i les 190 persones que han cursat la primera etapa d’educació secundària però sí que estan en possessió del títol de graduat escolar o equivalent.

En l’àmbit comarcal, la Marina Alta acaba desembre amb una retallada de la desocupació registrada de 333 persones. Segons el sindicat Comissions Obres (CC OO), seria una bona notícia si esta ocupació «no estiguera basada en una contractació bàsicament temporal i a jornada parcial». Així, el diagnòstic és que «el mercat laboral en la Marina Alta seguix precaritzant-se i al servei d’un mercat productiu curtplacista basat en l’activitat estacional del sector serveis». Des que va començar la crisi (des de desembre de 2007), la Marina Alta ha perdut 7.410 ocupacions.

A la comarca, tots els sectors retallen inscripcions en la desocupació registrada, encara que, per descomptat, destaca el sector serveis que descompta 266 persones. Per localitats, com és habitual, Dénia (-93) i Xàbia (-61) són la que més desocupació retallen junt amb Pego que reduïx 36 inscripcions.

Subratllen des de CC OO que «esta rebaixa de la desocupació es deu a l’efecte de la contractació precària, bàsicament temporal i a jornada parcial, de la campanya nadalenca» i considera que «és cada dia més urgent canviar el patró productiu comarcal, abandonar el curtplacisme que està generant que cada dia més gent no treballe tot l’any ni tota la jornada. Esta no és l’ocupació que ens va a traure de la crisi», conclou el sindicat. Aposten per «donar entrada a activitats industrials i energètiques sostenibles, a una construcció basada en la rehabilitació, a un agricultura de proximitat i ecològica i, especialment, a un sector serveis que no depenga de campanyes conjunturals».

La contractació mostra a les clares la precarietat que s’està instal·lant en el mercat laboral comarcal. La temporalitat se situa en el 89% i la parcialitat (51%) és superior a la contractació a temps complet (49%). El contracte més habitual a la Marina Alta ha sigut el temporal a jornada parcial, una realitat que és, per a CC OO «la base de la precarietat i de l’economia submergida».
610 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!