Pego ha rebut 670 sol·licituds per a participar en el Pla Xarxa Llibres

El que suposa que un 67,1% de l’alumnat s’ha acollit al programa de gratuïtat de llibres de text. El regidor d’Educació, José Merí, manifestava que li hagués agradat que el 100% de les famílies hagués sol·licitat l’ajuda. Entre les possibles causes perquè això no haja passat, apuntava Merí, el préstec de llibres que fa anys que està instaurat al municipi.
Han passat les festes de Nadal i Reis i ja podem dir que a Pego han estat 670 les sol·licitud per a adherir-se al programa Xarxa Llibres. Esta xifra representa el 67,1% del total, tenint en compte que 999 alumnes es podien acollir al programa de gratuïtat de llibres. Això suposa que, en esta primera fase del programa, que suposa l’entrega de 100€ per alumne una vegada presentades les factures de compra del material escolar, l’Ajuntament com a mediador de les tres administracions que participen en el programa (Generalitat, Diputació i el mateix Ajuntament) haurà d’abonar 67.000€, una xifra inferior a la inicialment prevista degut a què no s’ha adherit el 100% de l’alumnat a Xarxa Llibres. Una circumstància que lamenta el regidor d’Educació, José Merí, al que li hagués agradat que totes les famílies s’hagueren acollit a este Pla.

El regidor d’Educació comentava que, una possible explicació de perquè no s’ha arribat al 100% de participació en el programa de gratuïtat de llibres de text és que a Pego fa molt de temps que es practica el préstec de llibre entre famílies, amics i, fins i tot, entre algunes AMPA.

Merí també ha informat que demà 14 de gener, és l’últim dia perquè des del departament d’Intervenció es reconeguen les dades registrades en les 670 sol·licituds entregades a l’Ajuntament de Pego, el que permetrà saber exactament la despesa que suposarà Xarxa Llibres en esta primera fase de pagament que correspon encara a l’exercici 2015.

El que no ha pogut concretar el regidor d’Educació pegolí ha estat la data exacta en què les famílies començaran a rebre la primera part de l’ajuda de Xarxa Llibres, tot i que apunta que serà finals d’este mes de gener o a principis del mes de febrer. Entre d’altres coses, des de l’Ajuntament de Pego s’està pendent de rebre la part proporcional de la Diputació d’Alacant.

L’administració autonòmica ahir emetia una nota de premsa comunicant que «la Diputació d’Alacant abonarà durant els pròxims dies els 5,9 milions d’euros als 134 ajuntaments adscrits a Xarxa Llibres», el que suposa que «els consistoris podran disposar de les ajudes entre finals d’esta setmana i principis de la pròxima».

L’import, corresponent a l’anualitat 2015, suposa el 33,33% del cost total del pla de gratuïtat de llibres de text i material curricular per a l’alumnat de Primària, Secundària i Formació Professional bàsica del curs 2015-2016, així com per a la creació de bancs de llibres de text en els centres públics i privats.

El ple de la corporació provincial celebrat el passat mes de setembre va aprovar l’assignació d’altres 5,9 milions d’euros en els pressupostos de 2016, que seran derivats a les arques municipals el pròxim mes de juny perquè puguen dur a terme el segon pagament de les ajudes.

Pel que fa a eixa segona fase de Xarxa Llibres, José Merí, feia una crida a les famílies pegolines participants en el Pla perquè «es comprometen a tindre cura del material» i poder completar així, amb les millor garanties, la creació del futur Banc de Llibres públic que proposa Xarxa Llibres.

La segona fase, la de retorn dels llibres perquè estos formen part del Banc de Llibres, encara està desenvolupant-se per part d’una comissió –formada per tres confederacions d’Ampa, dos directors de centres de Primària, dos de Secundària, i personal de la conselleria d’Educació– encarregada d’establir els criteris de la creació i funcionament d’eixe banc de llibres. De moment, esta ja ha decidit que, els llibres de primer i segon de Primària i els d’Educació Plàstica i Visual «es podran entregar complimentats i escrits sense que açò no supose cap limitació en la recepció de l’ajuda que contempla el pla».

Una altra novetat al respecte de la segona fase de Xarxa Llibres, la que culminarà a juny, és que Educació inclou criteris de proporcionalitat. Si un alumne entrega la totalitat dels llibres en bon estat, rebrà el 100 % de la segona part de les ajudes, és a dir, fins a 100 euros per alumne, i la totalitat dels llibres per al nou curs. Si només s’entreguen la meitat dels llibres, les ajudes es reduiran en la mateixa proporció.
901 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!