Pego s’adherix a l’acord contra la pobresa energètica signat per la Generalitat Valenciana

Entrarà a formar part de la xarxa d’ajuntaments contra la pobresa energètica per garantir el subministrament de llum, aigua i gas a persones i famílies desfavorides i en risc d’exclusió social, una xarxa que naix de l’acord entre la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). La moció, presentada al ple ordinari de desembre pel PSPV, va ser aprovada per unanimitat.
El Govern valencià firmava el passat 1 de desembre un acord amb unes quantes empreses comercialitzadores del sector energètic per a evitar talls d’aigua, llum i gas a persones i famílies en risc i en exclusió social. Estes podran sol·licitar un informe dels serveis socials municipals per a paralitzar el procés de suspensió del subministrament mentres la Generalitat gestiona el pagament de les factures degudes.

Este acord beneficiarà inicialment unes 12.000 llars, encara que l’objectiu és arribar a les 50.000. Les conselleries d’Igualtat, Habitatge i Economia Sostenible destinaran 5,1 milions a estes ajudes contra la pobresa energètica.

Així mateix, ahir la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) van acordar crear i impulsar una xarxa d’ajuntaments contra la pobresa energètica a fi de garantir el subministrament de llum, aigua i gas a persones i famílies desfavorides i en risc d’exclusió social.

Abans d’este últim esdeveniment, el passat 3 de desembre, l’Ajuntament de Pego decidia adherir-se a l’acord signat entre la Generalitat Valenciana i les comercialitzadores d’energia. En un principi este punt no estava en la moció contra la pobresa energètica que el partit socialista havia pujat a ple d’urgència perquè la moció es va registrar el 27 de novembre, abans de l’acord. No obstant, el portaveu socialista Raúl Tamarit va demanar d’incloure’l.




La resta d’acords que presentava la moció eren:

I. «Instar el Govern d’Espanya que incorpore les exigències de la Unió Europea que obliguen als Estats Membres a adoptar mesures per al fenomen de la pobresa energètica.

II. Que l’FVMP realitze les gestions oportunes per a subscriure un Conveni Marc amb empreses subministradores llum, gas i aigües, en la Comunitat Valenciana, a fi de fixar els mecanismes per a evitar la suspensió de subministrament d’energia en els termes de la present Moció».

En l’exposició de motius la moció que explica que «la pobresa energètica és una conseqüència més de la greu crisi social i econòmica que estem patint. Es defineix com a la situació que pateixen les llars, els membres dels quals són incapaços de pagar una quantitat de serveis de l’energia suficient per a la satisfacció de les seues necessitats domèstiques i/o es veuen obligats a destinar una part excessiva dels seus ingressos al pagament de la factura energètica de les seues vivendes».

Continua relatant la moció que «La pobresa energètica té un impacte profund en la vida de les persones i pot influir en la seua esperança de vida i l’agreujament de les malalties cròniques. Les Directives 2009/72/CE i 2009/73/CE del mercat interior d’electricitat i gas, respectivament plantegen exigències que obliguen als Estats Membres a adoptar mesures per al fenomen de la pobresa energètica.

En conseqüència la Unió Europea ha instat als diversos Estats membres a adoptar mesures per a protegir als consumidors més vulnerables i a lluitar contra la pobresa energètica. Les normes europees han estat elaborades amb un doble objectiu: primer, garantir un subministrament de gas i electricitat imprescindible per a garantir una vida digna associada a la vivenda habitual, a un cost assequible per al consumidor vulnerable; i segon, prohibir la desconnexió en períodes crítics.

Els països del nostre entorn europeu han aprovat normes que protegixen a les persones més vulnerables, en prohibir durant l’hivern interrompre el subministrament que els puga deixar sense calefacció, no obstant això el legislador espanyol no ha abordat aquesta problemàtica social i de vida».

Assegura el document que «Les Entitats Locals juguen un paper essencial en la resposta que els poders públics han d’oferir a les noves demandes socials sorgides d’esta crisi econòmica. No obstant això, la indefensió dels més vulnerables s’agreuja per la mutilació que el Govern d’Espanya ha fet dels serveis socials municipals, en prohibir la seua intervenció i retallar, també, la seua capacitat d’actuar. No ho podem oblidar, la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, ha abocat als ajuntaments a un buidat competencial que impedeix actuar davant de realitats d’auxili social».




Ciutadans de Pego defensava que «tota persona té dret a una vida digna i els serveis necessaris per a tindre eixa vida digna són la llum, l’aigua i el gas». Ressaltava Alícia Siscar que a «l’Ajuntament de Pego ja s’està ajudant a persones necessitades, s’està pagant llum i aigua i, creiem que és imprescindible que es paguen estos serveis i que no arriben, en esta situació de crisi, a un tall d’aigua o llum».




El PP també votava a favor de la moció, tot i que tornava a incidir la seua portaveu, Ana Ortolà, en el fet que els termes de la redacció eren molt polítics. No obstant, estaven d’acord amb la signatura d’un conveni marc amb les subministradores d’energia. Així mateix, instava Ortolà a què «qualsevol administració, dins les seues competències, facen el que siga possible perquè qualsevol persona tinga accés a estos subministraments».




Compromís per Pego ressaltava que «és una iniciativa, en esta direcció, de Compromís a les Corts» i, el seu portaveu Àngel Oltra, no entrava «en valoracions al voltant de les portes giratòries» que, insinuava, ha provocat que acords com el signat per la Generalitat s’haja retardat molts anys.




Aclaria l’alcalde, Enrique Moll, que «l’Ajuntament de Pego fa molts anys que està donant este tipus d’ajudes a gent necessitada o amb risc d’exclusió social». Destacava que, el que suposa la moció presentada és que, amb els informes favorables dels serveis socials municipals, no es pagaran les taxes de manteniment ni les despeses ni els comptadors, en principi només s’hauria de pagar «el consum, el que permetria que l’Ajuntament pogués pagar més rebuts».

819 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!