Pego ha acumulat 227,2 litres per metre quadrat durant el temporal

El gruix d’estes precipitacions des de dijous 19 fins diumenge 22 de gener, amb 216,8 litres per metre quadrat, segons les dades d’AEMET. El vent va arribar a bufar a 63 km/h dijous a les 10 del matí i a 58 km/h dissabte a les 15h i diumenge a les 00,30h. Esta combinació de pluges intenses i fort vent va provocar la caiguda d’alguns arbres, tant al poble com al terme. L’aparell elèctric que va acompanyar la pluja els primers dies de temporal van provocar també que l’antena de ràdio i també la de televisió del Xillibre deixaren de funcionar des de dijous. El temporal també provocava la suspensió de totes les activitats que s’havien de realitzar a l’aire lliure.

twit«Així és el nostre clima, gran contrast entre els anys més humits i els anys més secs», afirmava l’Agència Estatal de Meteorologia en el seu departament de la Comunitat Valenciana en un twit. I és que, recordaven, «Veníem d’un període extremadament sec [i] En els 2 últims mesos s’ha registrat quasi tanta pluja a València com en 2013 i 2014 junts». De fet, detallaven, «en els ÚLTIMS 2 MESOS, s’han acumulat a València 510.5 l/m2 quan el valor normal d’1 ANY, són 474.9 l/m2».

resum pluges aemetSi mirem els registres de Pego d’estos dies de temporal, s’han acumulat des de dimarts 17 de gener fins a diumenge 22 de gener de 2017, 227.2 l/m², la major part d’ells caiguts des de dijous. I és, justament dijous 20, quan més pluja va precipitar, 82.6 l/m². Li seguix diumenge 22, amb 57.8 l/m² i dissabte 21, quan van ploure 53.8 l/m². Divendres van caure 22.6 l/m².

El vent també ha estat protagonista durant este temporal que ha permés que Pego, després de 34 anys, tornara a veure nevat el poble i el seu terme. Durant este cap de setmana passat hem arribat a tenir ràfegues de 63 km/h. Això va ser dijous a les 10 del matí. Dissabte a les 15h i diumenge a les 00.30h., el vent va arribar a bufar ràfegues de 58 km/h.

1416659176
Foto: Toni Expósito

El temporal ha provocat, no només que la població estiga ja un poc farta de tanta aigua i amb gana de veure el sol, sinó també que des de faça dies que no es puga veure la televisió en bona part del municipi. Així mateix, no es pot escoltar Ràdio Pego amb normalitat perquè l’antena d’Almiserà va deixar de funcionar dijous passat. La regidora d’Obres i Serveis, Alícia Siscar, explicava este matí que, divendres passat després de les nombroses telefonades interessant-se del per què no funcionava la televisió, es va posar en contacte amb el tècnic en cap de Retevisión, encarregada del manteniment de l’antena de televisió del Xillibre, i este li va comunicar que era un problema d’Iberdrola. Així és que Siscar va contactar amb el tècnic de manteniment d’Iberdrola este li va dir que no tenien cap avaria localitzada al Xillibre. En comprovar que cap dels dos assumia la responsabilitat, va decidir que el millor era que contactaren entre ells. Sabem que treballadors d’Iberdrola han anar a comprovar el fluid elèctric Almiserà, però, encara no s’ha solucionat la qüestió.

El temporal, però, començava amb avaries greus molt localitzades com es va donar en el polígon industrial, que dijous pel matí va provocar la paralització de totes les empreses allí instal·lades. Explicava Alícia Siscar que esta avaria es localitzava en el subsol i per accedir a ella van haver de perforar el formigó. Així, mentre es treballava en ella, es van instal·lar dos grups electrògens per a donar servei i que les empreses pogueren treballar.

16002804_10211851006661422_3868657886508098213_n
Foto: Xaro Sendra

La combinació de pluges intenses i forts vents va provocar la caiguda de diversos pins, tant al casc urbà com al terme. El primer va caure dissabte, al carrer Santa Bàrbara. A la 1 de la matinada els bombers van aconseguir netejar la zona. Dissabte també queia un arbre a la CV-712, a la carretera que unix Pego amb Ebo. Era al km 25. En la CV-715, carretera que unix Pego amb Sagra, es produïen diversos despreniments de roques i terra. El que anava senyalitzant per la Policia Local per tal d’evitar accidents. També queien arbres al camí de Verdales i al camí d’Almiserà, prop de la basa de la Coma. Este últim element era eliminat per l’agent forestal de guàrdia.

Les pluges també han provocat durant el cap de setmana que algun quadre de llums es cremara o que algun trenat elèctric es trencara. No obstant això, l’anellament elèctric que es va instal·lar fa uns anys enrere al municipi ha permès que els talls de llum hagen estat menors en esta ocasió.

La pluja i el vent també afectaven directament a les activitats que hi havia programades a l’aire lliure durant el cap de setmana. Divendres passat, Atzaïla decidia ajornar per a dissabte, 28 de gener, la visita guiada ‘Entre temples i cúpules’. Pel que fa al Club Esportiu Els Carreters, en despertar dissabte plovent, van decidir suspendre les activitats d’eixe dia: plantada de pi i foguera. El que van mantenir van ser les menjades que tenien programades amb amics i coneguts. Estes es van dur a terme a la planta baixa de la Casa del Poble. Diumenge, la romeria a Sant Antoni tampoc es va poder realitzar perquè continuava plovent. Els Carreters han informat que, en principi estes activitats no es recuperaran. Només podria ser que organitzaren, més endavant, la romeria fins a Sant Antoni. Si així fora, avisarien amb antelació. Diumenge també s’ajornava, per a una data encara sense determinar, la manifestació convocada per APROP.

2078 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!