Pego fregava la igualtat perfecta de rendes en 2007

Això almenys és el que es desprèn de l’informe presentat ahir per la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) i elaborat pels professors Míriam Hortas i Jorge Onrubia al voltant de les rendes del treball dels municipis de més de 5.000 habitants, 1.109 pobles.
Ahir El Confidencial publicava l’aplicació interactiva que es deriva de l’informe de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea), elaborat pels professors de la Universitat Complutense Míriam Hortas i Jorge Onrubia, sobre la desigualtat de renda a l’estat espanyol, abans de la crisi.

Este estudi presenta una base de dades de renda personal dels municipis de més de 5.000 habitants (1.109) i la seua distribució. L’eina interactiva elaborada per Hortas i Onrubia només contempla les rendes de treball, les quals representen més de tres quartes parts dels ingressos totals, a l’haver-se elaborat a partir de microdades d’IRPF subministrades per l’Agència Tributària, explica el diari digital.

De l’observació de les dades que ofereix este estudi es pot concloure que Pego és el municipi —de tots els analitzats— que presenta els millors indicadors d’igualtat en quant a renda entre els més rics de la població i la resta. És a dir, que a 2007, la classe mitjana alta de Pego acumulava el mateix percentatge de renda que la classe alta.

Tot i que la renda mitjana imposable per declarant no es troba ni en llocs d’eixida (58.380,21€ a Matadepera és la més elevada) ni a la cua (9.322,09€ a Montefrío és la més baixa), amb 14.869,11€ de mitjana; ni la renda mitjana per habitant, de 6.581,61€, tampoc. Pego presenta un índex de Gini quasi perfecte, del 0,13. Este índex és molt utilitzat per a mesurar la igualtat o la desigualtat referides a la riquesa o renda d’un país (en este cas dels municipis). En el càlcul d’este índex s’obté un interval entre 0 i 1. El 0 significa igualtat perfecta (tot el món ingressa el mateix) i l’1 significa perfecta desigualtat (hi ha qui ho ingressa tot i la resta no ingressa res).
Pego obté el millor índex de Gini (0,13) perquè la renda sobre el total que posseïx l’1% més ric de la població és de l’1,27%. La renda sobre el total que posseïx el 0,5% més ric de la població és del 0,63% i la renda sobre el total que posseïx el 0,1% més ric de la població és del 0,11%. Estos tres percentatges són els més baixos dels 1.109 municipis de més de 5.000 habitants analitzats pels professors Hortas i Onrubias.

Hem d’assenyalar, no obstant, que les xifres les hem d’agafar amb molta cautela donat que els resultats s’han extret d’un nombre d’observacions mostrals mínim, només 6 mostres s’han realitzat a Pego -la més baixa de totes. Si tenim en compte que la població declarant en 2007 al municipi era de 4.815 persones, la mostra només representa el 0,12% dels declarants pegolins.
829 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!