Pego, el poble que més va contribuir a la migració als EEUU, aporta el major nombre d’entrevistes a Info TV

Per al documental que, des de fa al voltant de 2 anys s’està produint des d’InfoTV i que està recollint el testimoni de familiars d’aquells que van decidir creuar l’Atlàntic. La documentació que han recopilat durant el procés de producció és tanta que, finalment s’elaboraran 4 documentals i un llibre sobre la migració als Estats Units. Els dos primers està previst que es presenten al mes d’Octubre a un poble de la Marina Alta.
Ens hem de remuntar al març de 2013 per a recuperar la notícia en què Ràdio Pego us explicava que l’Ajuntament de Pego s’adheria al projecte de documental, ‘Del Montgó a Manhattan’, l’últim treball que es duia entre mans InfoTV. Un treball summament interessant.




Del projecte que va es va iniciar fa al voltant de dos anys, InfoTV ha anat modificant, a mesura que ha comprovat tota la gent implicada en l’emigració dels valencians als EE.UU., com traslladar al públic tot el material recollit. Explica Juli Esteve, director d’Info TV que actualment “estem ja estem en la fase final del rodatge, és a dir, després d’haver parlat en vora 700 persones, ara hem triat un centenar llarg que ens han aportat detalls més interessants”. Aclaria Esteve que “tots els testimonis han estat interessants però n’havíem de triar menys per a poder gravar-los entrevistes i, ara ja sí, aprofitar talls i trossos d’eixes entrevistes en els documentals”. Remarcava Juli Esteve eixe plural.

Finalment, seran 4 documentals i un llibre els que produirà Info TV “atés que hagués estat un ‘desperdici’ de treball i de materials interessants haver-nos limitat a tan sols un documental”, argumenta Juli Esteve.

Els dos primers documentals, parlaran de l’emigració als Estats Units abans i després de la Guerra Civil, explicant “l’anada, al treball allà i la tornada, a que passa quan tornen ací aquells pioners”. Estos dos primers documentals es volen presentar a l’octubre de 2014. La presentació serà en algun municipi de la Marina Alta perquè l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta és l’entitat que més fortament ha patrocinat el projecte.

Els altres dos documentals tenen previst tractar, un d’ells que és el que passa amb els emigrants que han tornat i els que s’han quedat, al voltant de la posguerra, perquè assegura Juli Esteve, “passen coses molt interessants”. El que seria el quart documental abordaria “com ha sigut la vida allà per a les persones que es quedaren i encara estan allà”.

L’equip d’Info TV per l’octubre passat va viatjar fins a Nova York i Connecticut per conèixer els espais en els que van viure, majoritàriament, els valencians que van emigrar. Allà, explica Esteve, “vam trobar persones molt interessants que ens aportaren testimonis molt interessants” i explica la trobada amb Rosario Valls, una pianista molt reconeguda casada amb “un americanet”. Rosario va interpretar una peça al piano que s’utilitzarà al documental.

Constata el director d’Info TV que “Pego és el poble que més emigrants va generar en aquell moviment migratori” i, consegüentment, és també “el poble on més entrevistes farem”. Seran entre 10 o 11 persones, “pegolins que viuen ací que són fills, néts o nebots d’aquells emigrants que van a aportar-nos els seus testimonis”.



Foto d’Info TV. És Xaro Rocher. El seu avi va decidir anar-se’n a Amèrica fart de demanar feina als senyorets




Foto d’este matí en la que veiem Juli Esteve entrevista Salvador Moll al pati de sa casa


La primera persona que ha estat entrevistada este matí de dimecres, a Pego, ha estat l’arxiver Municipal, Joan Miquel Almela. Ell contarà la historia de l’alcalde de la República, Aquilino Barrachina, “un dels homes que allà es va ensenyar anglès perquè tenia clar que, integrant-se en aquella societat i aprenent l’idioma, anava a tindre més possibilitats”.


Passaport d’Aquilino Barrachina amb la seua dona Maria Sastre i la seua filla Maria Amparo

686 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!