Pego celebra la I Fira Sense Gluten de la Marina Alta

L’associació de recent creació ‘Pego Celíac. Associació Sense Gluten’, organitzadora de l’esdeveniment, es mostrava molt satisfeta del resultat. Tancaven la Fira amb la percepció que Pego els ha donat una bona acollida. Ressaltaven que els xiquets i les xiquets amb celiaquia han pogut comprovar que hi ha més gent com ells i elles. A més, subratllaven l’oportunitat que ha suposat per a la gent que forma part d’esta nova associació, conèixer en persona, el que ha permès crear molt bon ambient entre ells i elles. Asseguren que organitzaran més coses en un futur relativament pròxim.

Avançant-se un dia a la celebració del Dia de la Celiaquia, que té lloc cada 27 de maig, la recentment creada associació ‘Pego Celíac. Associació sense gluten’ va organitzar a Pego la I Fira Sense Gluten de la Marina Alta. Ho feia sense cap expectativa, atenent que era la primera vegada que s’organitzava. No obstant, el resultat d’esta primera experiència va ser positiu, segons explicaven a Ràdio Pego dos de les sòcies de ‘Pego Celíac’, Ester i Julia. De fet, Ester afirmava que «per ser la primera vegada ha anat molt bé. La gent ens ha acollit molt. Ens hem donat a conèixer». I ja apuntava que, de segur que l’any que ve repetixen, però preparant la fira amb més temps.

D’altra banda, ressaltava Ester la importància de la Fira per als xiquets i les xiquetes que patixen celiaquia, ja que han pogut veure «que hi ha més gent igual que ells i elles».

Julia, reforçava la idea que la I Fira Sense Gluten ha estat «una molt bona experiència per a tots» i afegia que «hem aprés per a pròximes activitats», però sobretot posava l’accent en què este esdeveniment ha servit per conèixer-se, ja que «no ens coneixíem entre nosaltres i s’ha creat molt bon ambient».

La importància de la Fira, però sobretot, de la creació d‘una nova associació que abrace totes les persones que patisquen celiaquia, és que han donat a conèixer que hi ha gent de Pego que patix esta malaltia provocada pel gluten i les prolamines relacionades amb individus genèticament susceptibles. La prevalença estimada a Europa és de l’1%, sent més freqüent en les dones amb una proporció 2:1. D’altra banda, un percentatge important de pacients (75%) estan sense diagnosticar degut, majoritàriament, a que la celiaquia durant anys s’ha relacionat, exclusivament, amb la seua forma clàssica de presentació clínica. D’ahí la importància que es conega que hi ha gent a Pego que patix la malaltia i ho assumix. La coneixença i l’associacionisme permetrà que «uns als altres ens puguem ajudar», a més, també donarà la possibilitat d‘organitzar cursos de formació i xerrades informatives sobre temes relacionats amb la malaltia, apuntava Ester.

Els símptomes més freqüents són: pèrdua de pes, pèrdua de la gana de menjar, fatiga, nàusees, vòmits, diarrea, distensió abdominal, pèrdua de massa muscular, retard del creixement, alteracions del caràcter (irritabilitat, apatia, introversió, tristesa), dolors abdominals, meteorisme, anèmia per dèficit de ferro resistents a tractament. No obstant això, tant en el xiquet i la xiqueta com en la persona adulta, elssímptomes poden ser atípics o estar absents, dificultant el diagnòstic.

«Esta fira ens dóna l’oportunitat de crear consciència social, entre familiars, companys, coneguts, com també a bars i restaurants», apuntava Julia, qui explicava les dificultats d’una persona celíaca per a eixir a menjar fora de casa. És per això que, amb esta I Fira Sense Gluten, també volien cridar l’atenció del món de la restauració perquè sàpiguen que «nosaltres també volem i necessitem que tinguen opcions per a nosaltres».

1464 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!