La 3ª Marató de Sang supera les previsions

64 persones van acudir dissabte de matí a donar sang a la Casa de Cultura, d’elles 59 van poder contribuir al banc de sang. El doctor encarregat d’esta col·lecta de sang, Rafael Ortega, explicava que «només per a la província d’Alacant es necessiten 250 borses diàries, el que vol dir que hem d’estar tots els dies en 11 llocs, com estem». Recordava que cada donació de sang es fracciona en tres, ja que «de cada borsa de sang es convertix en concentrat d’hematies, plasma i plaquetes». Assegurava el doctor Ortega que «a Pego es dóna molt bé» i ressaltava la importància de la «conscienciació», una qüestió que també valorava molt positivament el regidor de Sanitat, Carmelo Ortolà, qui incidia en «la voluntat dels pegolins amb una acció tan altruista com és la donació de sang».

Dissabte passat Pego va dur a terme la 3ª Marató de donants de sang del municipi, organitzada per la Regidoria de Sanitat. L’afluència de gent que va acudir a donar sang va superar, amb escreix, les millors previsions fetes pel Centre de Transfusió d’Alacant. La previsió era de 55 persones, es van presentar 64 i, finalment, van poder donar 59 persones, 3 d’elles noves donants.

El doctor al cap de l’equip de transfusió desplaçat fins a Pego, el doctor Rafael Ortega, explicava a Ràdio Pego que ell, quan la gent es presenta a donar «no exclou a ningú», que això ho marquen els paràmetres mèdics que es mesuren prèviament a donar sang. De fet, aconsellava que siga la gent la que «esculla la col·lecta on participar i no que la col·lecta elegisca a la persona». I és que, recordava que, per a donar «s’ha d’estar molt bé» i això ho permet, entre d’altres, «beure molt de líquid». Explicava que «el calibre de la vena depèn de com d’hidratada ve la persona i, a major calibre, més fàcil és de trobar i, per tant, menys mal fa la introducció de l’agulla».

La importància de les donacions de sang radica en què es tracta d’un líquid que actualment no té substitució i, de mitjana, «a la província d’Alacant la demanda és de 250 borses de sang diàries», informava el doctor Ortega. Això es traduïx en què «tots els dies hem d’estar en 11 llocs diferents». Detallava que cada donació es multiplica per tres perquè cada borsa de sang obtinguda «es convertix en concentrat d’hematies, plasma i plaquetes». Assegurava el doctor Ortega que «a Pego es dóna molt bé» i ressaltava la importància de la «conscienciació» per a ampliar el nombre de persones donants.

El regidor de Sanitat, Carmelo Ortolà, es mostrava molt satisfet en conèixer que s’havien superat les previsions. Subratllava, per tant, «la voluntat dels pegolins de cara a una acció tan altruista com és la donació de sang» i recordava que els bancs de sangs ja s’estan preparant per a la campanya d’estiu, període en que malauradament sol necessitar-se més sang de l’habitual. Des de la Regidoria de Sanitat, en organitzar-se estes maratons, el que s’intenta és involucrar les associacions amb premis perquè «les associacions estimulen tota la gent que hi és sòcia».

Recordava Carmelo Ortolà que la trajectòria pegolina de donació de sang ve de llarg. Es remuntava a finals dels anys 70, quan entre el 1976 i 1980, a Pego existia una associació de donants altruistes de sang de la Creu Roja espanyola que, en aquells moments era la que s’encarregava de fer les recollides de sang. De fet, tenien fitxers amb els grups de sang de cadascú i, quan feia falta un grup sanguini o altre, anaven a casa de la persona que el tenia per demanar-li si podia donar sang. «Pego continua donant la talla i, a més, superant les expectatives», concloïa el regidor de Sanitat de l’Ajuntament de Pego.

1642 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!