Obres Públiques i Vertebració del Territori proposa una carretera d’enllaç entre AP-7 i N-332 al sud d’Oliva i una via parc entre Gata i Pedreguer

Estes són algunes de les propostes que la consellera, Maria José Salvador ha presentat al Ministeri de Foment sobre els accessos necessaris per a millorar la connectivitat de l’AP-7 després de la seua liberalització. La Conselleria lamenta «la falta de planificació de l’anterior equip de govern en una infraestructura que és “essencial”».

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i el director general d’Obres Públiques, Carlos Domingo, van presentar ahir el document en què es detallen els accessos necessaris que requerirà l’AP-7 després del seu alliberament en 2019 per a millorar la seua connectivitat i que ja ha sigut remés al Ministeri de Foment per a la seua presa en consideració.

La Generalitat ha estat treballant en este document des de maig de 2017 amb tots els municipis afectats. De fet, la consellera va mantindre una reunió de treball amb estes localitats que va servir com a punt d’inici d’una sèrie de treballs encaminats «a analitzar solucions i recopilar propostes per a instar al Ministeri de Foment a executar-les». Criticava Salvador «la falta de planificació que va tindre l’anterior equip de govern amb una infraestructura que és essencial per a la vertebració de la Comunitat i la que cal donar una solució després del seu alliberament».

En total es tracta de deu actuacions en huit localitats diferents, de les quals set són nous accessos i tres millores en les vies ja existents.

Després de presentar estes propostes a Foment, la consellera va indicar que «s’haurà de continuar treballant en la seua definició durant la Comissió de Seguiment de l’AP-7 que el Ministeri es va comprometre a convocar el seu dia i que ha sigut reafirmada per l’actual executiu».

Per a la titular d’Obres Públiques, «en la conjuntura econòmica actual, l’objectiu de qualsevol nova actuació ha de passar per optimitzar l’aprofitament de les infraestructures existents i aconseguir així una distribució del trànsit entre les alternatives viàries d’acord amb la capacitat i funcionalitat de les mateixes com s’arreplega en la pròpia Llei de carreteres de l’Estat».

Segons Salvador, l’estudi realitzat s’ha centrat a analitzar la mobilitat viària en l’entorn del traçat de l’autopista AP-7 que discorre dins de la Comunitat Valenciana i s’han detectat, sobretot en el corredor costaner, problemes de capacitat i funcionalitat.

L’alliberament de l’autopista millorarà sensiblement la mobilitat dels municipis pels quals passa i dels afectats per la seua àrea d’influència, ja que actualment els dos eixos viaris lliures de peatge que recorren esta zona del litoral, les carreteres nacionals N-340, N-332, A7 i CV-10, patixen problemes de congestió i seguretat viària.

Estos problemes són especialment greus en la zona de la N-332, on hi ha nombroses travessies per nuclis urbans, ja que en la zona de la N-340 l’autovia CV-10 permet mitigar estos problemes.

Amb caràcter general, les actuacions proposades s’agrupen en dos tipologies. D’una banda es troben les que passen per la creació de nous enllaços de connexió de l’AP-7 amb la N-332 i amb la N-340, de tal forma que es potencie el mallat de la xarxa viària estatal i es facilite el transvasament de trànsit des de les vies més congestionades a aquelles que disposen d’una major reserva de capacitat.

L’altre tipus de propostes van encaminades a l’augment de la capacitat i millora de seguretat viària dels trams de carretera convencional que connecten els peatges de l’AP-7 existents amb nuclis urbans o carreteres rellevants i presenten nivells de servici inadmissibles.

Propostes per a millorar la connectivitat de l’AP-7

Entre les propostes del document per a millorar la connectivitat de l’AP-7 hi trobem millores a les comarques Safor, Marina Alta i Marina Baixa.

En la carretera d’enllaç entre AP-7 i N-332 i CV-60 al sud de Gandia, el denominat enllaç de la Safor permet acabar la connexió de la CV-60 amb la zona litoral i s’aconseguix connectar els tres eixos viaris (AP-7, CV-60 i N-332), millorant sensiblement la mobilitat tant de la zona d’afecció de la connexió, on hi ha nombrosos nuclis urbans, com els municipis a què dóna servei la CV-60 en tot el seu recorregut. Es potencia a més la funció de connexió de l’autovia CV-60 entre l’autovia central A-7 i l’autopista AP-7.

Quant a la carretera d’enllaç entre AP-7 i N-332 al sud d’Oliva, el Ministeri de Foment té avançada esta actuació que permet millorar la mobilitat d’Oliva dotant-la d’un nou accés a l’AP-7 pel sud del nucli urbà.

D’esta manera, i quan s’efectue l’alliberament de l’AP-7, es podrà utilitzar esta autopista com a variant d’Oliva, evitant el pas a través del nucli urbà que genera problemes de congestió, contaminació i seguretat.

Esta actuació junt amb l’anterior permet resoldre els problemes de congestió de la conurbació existent entre Gandia i Oliva, fent la funció de l’anomenada variant de la Safor.

A més es demana la millora de la carretera N-332 entre Gata i Pedreguer amb una solució tipus via parc, que implica la millora de la capacitat i de la seguretat viària. El tram de la N-332 entre Gata i Pedreguer presenta actualment problemes de congestió a causa del trànsit induït per Xàbia, que encara que utilitze l’AP-7, ha d’usar l’enllaç de l’AP-7 en la seua eixida a Ondara.

Finalment, es proposa una carretera d’enllaç entre AP-7 i N-332 a Altea, Alfàs del Pi i La Nucia. Igual que succeïx amb Oliva, la travessia d’Altea presenta greus problemes de congestió, contaminació i seguretat, especialment en període estival. L’actuació millora l’accessibilitat de la zona, permetent utilitzar l’AP-7 com a variant d’Altea. Al seu torn millora la mobilitat i l’accessibilitat d’Alfàs del Pi i de La Nucia.

El director general, Carlos Domingo, valorava en un cost estimat de 220 milions d’euros les actuacions programades encara que com incidia «moltes de les actuacions dissenyades ja estan programades i ara es tracta d’executar-les».

Domingo també ha ressaltat en que «en cap cas hem dissenyat les actuacions pensant en l’estalvi econòmic, sinó que en tot moment el plantejament ha sigut el de resoldre els problemes de la ciutadania, garantir la seguretat en les carreteres i ocupar el menor territori possible».

 

2397 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!