“Moros” guanya el IV Concurs de Música Festera “Vila de Pego”

Després de dos anys sense obra guanyadora, el IV Concurs de Música Festera incorpora la marxa mora, “Moros”, al seu repertori. La composició serà batejada amb el títol d’Al-Bagí. El repertori de carrer dels músics pegolins i pegolines creix. La raó està en què el dissabte passat, després de dos anys de quedar-se desert el primer premi d’aquesta competició, el jurat del IV Concurs de Música Festera “Vila de Pego” va considerar que l’obra musical, sota el lema “Moros”, era mereixedora del primer premi.

Tot i que ara és totalment normal les marxes mores i cristianes a la festa més estesa per tot el territori valencià, més de 200 pobles, no va ser fins a l’any 1907 que va ocórrer, fins aquell moment, un fet desconegut, un tipus de composició que tindria uns efectes extraordinaris en el futur de la festa de moros i cristians: apareixia la marxa mora. 50 anys després apareixerà la marxa cristiana. Aquestes qüestions són arreplegades per Albert Alcaraz en el seu llibre “Moros i Cristians. Una festa”.

Enguany, el jurat, també ha sigut destacat perquè cadascun dels tres membres ha interpretat una obra de les programades en el VII Concert de Música Festera. A més, el compositor de l’obra guanyadora, José Francisco San Juan Rodrigo també va tenir l’honor de dirigir a l’Agrupació Musical de Pego i a La Clandestina interpretant la seua obra, tal i com explicava Llorenç Seguí, component de la Filà Feixucs, per a Ràdio Pego.

La marxa mora guanyadora aquest 2007 rebrà el nom d’Al-Bagí, perquè la Filà Feixucs, organitzadora del Concurs, va acordar que les obres guanyadores portarà un nom d’algun personatge de Pego, d’alguna partida del terme o d’alguna altra qüestió que tinga relació amb el municipi o la seua història. D’altra banda, Seguí, recorda el problema ocorregut amb l’obra “Islam”, que no va respectar les bases del concurs i va ser interpretada una setmana abans a Alacant. El seu compositor és Miguel Ángel Mas Mataix.

Augmentar les composicions de l’Agrupació Musical i de la colla de dolçaines i tabals La Clandestina amb les obres guanyadores del Concurs de Composició de Música Festera “Vila de Pego” és beneficiós per a la festa de Moros i Cristians i per les formacions musicals, apunta Llorenç Seguí.


752 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!