Les VIII Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer estaran dedicades a la Guerra de l’aigua

Aquesta serà la huitena edició de les jornades organitzades per l’Arxiu Municipal de Pego i que tindran lloc al mes de novembre. L’arxiver municipal, Joan Miquel Almela, en la presentació de l’esdeveniment recorda que “ara fa quaranta anys a Pego i a la Marina Alta va esclatar la coneguda com «Guerra de l’aigua», un conflicte que va traspassar l’àmbit local i comarcal. La idea o projecte de 1979 de transvasar les aigües del riu Bullent a l’embassament de Guadalest va ser l’origen de la polèmica. Oliva i Pego mostraren la seua disconformitat i, més encara, quan Dénia va demanar en 1984 part de l’aigua d’eixe transvasament. Les manifestacions a Oliva i Pego van ser multitudinàries i, en alguns casos, molt violentes”.

Almela afegeix que “Al llarg de la Història i en quasi totes les civilitzacions l’assumpte de l’aigua sempre ha estat problemàtic”. I, subratlla el fet que “El riu Bullent que naix en terme de Pego però passa i rega la marjal de Pego-Oliva, és alhora fita de terme entre els dos pobles i també entre les dues províncies”. Motius pels quals la huitena edició de les Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer tractaran el tema de la problemàtica de les marjals des dels temps medievals fins l’actualitat. I és que, afirma l’arxiver, “Les marjals i, sobretot la de Pego-Oliva, porten darrere seu un grapat d’històries conflictives que provenen de les transformacions que han volgut fer els homes per tal de domesticar un espai sempre inhòspit i un ecosistema molt delicat”.

Amb aquestes jornades l’Arxiu Municipal pretén “arribar a entendre un poc millor el cicle històric de la marjal, que camina cada cop més, per sort, a una estimada revalorització del medi natural, el qual el va ser transformat per l’home en moments històrics determinats, i que ara caldrà conservar-los per a altres moments històrics del futur”. Almela indica que l’assumpte serà abordat “des de la vessant historiogràfica (amb les conferències d’experts en la matèria); des de la vessant periodística (amb el testimoniatge del corresponsal Francesc Vila); i des de la vessant de la història oral (amb una taula redona amb els protagonistes d’ara fa quaranta anys)”.

Les xarrades se succeiran els dimarts i dijous del 14 de novembre a l’1 de desembre, a la Casa de Cultura. A més a més, als mesos de novembre i desembre es podrà visitar a la Casa de Cultura de Pego una exposició amb fotografies originals de Francesc Vila Martín i Salvador Pascual Sastre.

687 Visites
Hola!!