I Aplec Senderista de la Vall d’Ebo o com ressorgir de les cendres

Xarrades, marxes senderistes, barranquisme, ludoteca i tallers infantils, exposicions, rutes i visites urbanes, menjars populars, un mercat de productes de km 0 i actuacions musicals, seran, entre d’altres, els atractius per a concentrar a la Vall d’Ebo el major nombre de veïns, veïnes i visitants. L’objectiu és donar una espenta al territori que va patir a l’agost de 2022 el major incendi forestal viscut fins al moment, i donar a conéixer tota la vida que bull.

La Mancomunitat Cultural de la Marina Alta i la Mancomunitat de Pego i les Valls han organitzat conjuntament aquesta iniciativa que s’engloba en el pla d’accions anomenat «D’aquelles cendres, aquestes pedres» posat en marxa després de l’incendi amb la finalitat de contribuir a la recuperació del territori afectat.

Aquestes dues mancomunitats representen 9 municipis, dels 10 de la Marina Alta afectats per l’incendi: la Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà, Pego, l’Atzúbia, la Vall de Gallinera, Sagra, Orba, la Vall de Laguar i Castell de Castells. I l’Aplec se celebrarà a la població on es va iniciar el foc, i la més danyada.

Les activitats s’iniciaran dissabte, a partir de les huit del matí, amb diverses marxes senderistes des de diferents punts geogràfics de la comarca amb intenció d’arribar diverses comitives a la Vall d’Ebo, com a acte simbòlic d’arribar al poble on va néixer l’incendi. El Centre Excursionista Pego ha organitzat la ruta que eixirà des de les Verdales i que tindrà 7’1 kilòmetres de distància. HI haurà altres eixides des de l’Atzúbia, la Vall de Gallinera, la Vall d’Alcalà, la Vall de Laguar i Castell de Castells. El termini d’inscripcions està ja tancat.

Però, a partir de les 9 del matí a Ebo hi haurà altres rutes senderistes, visites guiades, rutes urbanes… S’ha organitzat un fum de propostes per a totes les edats, fins i tot tallers i ludoteca infantil. Entre d’altres, destaquem la inauguració, dissabte a les 11 del matí, d’una exposició del Pla Ambiental i Turístic de la MACMA i la Mancomunitat de Pego i les Valls, al Museu Etnològic.

De vesprada, a partir de les 5, a la sala polivalent de la plaça Santa Margalida se succeiran diferents ponències, presentacions de llibres i la presentació, també, dels dos Plans Ambientals de les dues Mancomunitats, a càrrec de Xavier Ródenas Mayor i Yesmina Mascarell Rocher.

Dissabte l’activitat conclourà amb un sopar preparat per l’associació de dones de la vall d’Ebo i l’actuació de la Xaranga de la Unió Musical de la Vall d’Ebo.

El diumenge s’encetarà també amb diferents rutes senderismes i amb barranquisme i espeleologia. I a les 10 del matí s’obrirà un mercat amb productes de kilòmetre 0, amb origen als pobles afectats per l’incendi. També hi haurà visites guiades, rutes urbanes, un taller de ball popular i la lectura del manifest «D’aquelles cendres, aquestes pedres». Les activitats se succeiran fins a les dos i mitja de la vesprada, moment en que se servirà el dinar preparat per l’Associació de Jubilats i Pensionistes de la Vall d’Ebo.

Ràdio Pego, com no podia ser d’una altra manera, estarà present en l’Aplec. Dissabte transmetrem a través de Facebook les ponències i xarrades de la vesprada. I diumenge de matí estarem a la Vall d’Ebo en directe, amb un estand al mercat. El programa especial es podrà seguir a través del 107.8 l’FM i www.radiopego.com.

336 Visites
Hola!!