Les pedres de la muralla de pego al descobert

Amb l´exposició “La muralla de Pego: testimoni de la història” tres joves pegolines endinsaran els seus habitants en un temps llunyà però indispensable per a entendre el desenvolupament del poble actual. Al voltant de 1000 xiquets i xiquetes passaran pel Museu d´Art de Pego per a recórrer un circuit dinàmic pel naixement, vida i mort d´aquesta muralla. La inauguració el dissabte 3 de març a les 8 de la vesprada al Museu d´Art. Per a què serveix una muralla, un conjunt de murs que formen una barrera? Actualment, a Pego, podríem dir que per a poc, tot i que en els darrers temps hem vist com se´n construïen algunes per dividir pobles, ètnies, nacionalitats o religions. Però no anem a parlar d´eixos murs, d´eixes muralles perquè Pego es troba molt lluny d´eixes situacions insòlites i en certa manera irracionals en un segle com és el XXI. Anem a centrar-nos en “La Muralla de Pego: testimoni de la història”, l´exposició que demà dissabte, 3 de març s´inaugura al Museu d´Art i que està dirigida per tres joves historiadores d´aquesta localitat: Anna Sala, Maria Sendra i Núria Gómez.

Un projecte que va nàixer fa quatre anys arrel del 725 aniversari de la Carta Pobla de Pego. Eixe va ser l´impuls inicial que ha dut a aquestes tres joves a endinsar-se en els ciments més profunds d´una muralla que ens trasllada als fonaments de l´actual poble de Pego. Un viatge per l´arqueologia i la història que les ha portades per camins que els llibres, que la facultat no mostra amb tota la seua potència, només els deixa entreveure.

A través del naixement, de la vida i de la mort de la muralla de Pego, se´ns contarà la història del nostre poble d´una manera molt didàctica, perquè la idea inicial d´aquestes apassionades de la història va estar un projecte dirigit als més menuts, de fet, més de 1000 xiquets i xiquetes del municipi passaran per l´exposició per tal de descobrir els secrets que guarda una muralla que va començar a construir-se al segle XIV, va acabar-se d´alçar un segle després i finalment va ser enderrocada al S. XIX.

Els usos d´aquella muralla cristiana són múltiples i variats. No només els serveix com a fortalesa, sinó que també assentarà la nova comunitat. La muralla serà essencial perquè la sensació de sentir-se una unitat es consolide i s´estenga entre els nouvinguts.

Però la muralla també comportarà altres usos importants en la nova comunitat cristiana, com és el d´impactar els visitants, no donar la impressió de ser una vila febla. La muralla també reforça el paisatge característic que agafaran les viles cristianes. No s´ha de deixar de banda l´ús econòmic d´aquestes. Elles seran el límit clar entre el món rural i el món urbà.

A través de la vida de la muralla també coneixerem la relació entre dos societats i dos cultures que van conviure aleshores: musulmans i cristians.

Vida privada i vida pública seran altres punts d´anàlisi en aquesta exposició que no pretén fer Història en majúscules, sinó oferir una sèrie d´històries de la vida de Pego. Anna, Maria i Núria han hagut de seleccionar molt de tot el material arreplegat per a poder arribar a allò més bàsic, a allò essencial per a donar a conèixer millor d´on naix aquesta vila.

601 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!