Les falleres majors i majors infantils de Pego, preocupades pel vent

Quan les falles ja estan plantades o apunt de caramel, les ràfegues de vent fan tremolar Aida, Mireia, Noemí, Carla, Clàudia i Daniela per si tomba alguna part dels monuments. A banda, però, ja tenen el nervi, el cuquet per viure tot allò que els oferirà el seu regnat. Enguany, la temàtica de la Falla La Font i la Falla Convent coincidix, es tracta del circ. La Falla Plaça i Natzarè s’ha decantat pel joc en el seu monument gran.

Les Falles comencen hui la seua festa gran. Ja porten dies acudint al casal i amb activitats diverses. Però, hui, amb la plantà dels monuments, s’inicien els dies intensos de festa. Enguany, el circ domina a les falles de Pego. La falla La Font i la Falla Convent han dedicat els seus monuments a este espectacle centenari. La Falla La Font dedica el seu monument gran a les Circus-Tàncies, amb la figura del presentador de circ dominant la falla. El monument infantil, també està dedicat al circ, però la seua figura central és una pallasso. Este matí, quan Ràdio Pego ha passat pel Pla de la Font els artistes fallers estaven en plena faena de muntatge del monument gran. També estava ja situada la figura central del monument infantil, amb els plataners de fons.Els pallassos són els personatges triats per la Falla Convent per a simbolitzar l’esperit circense. La temàtica, però, canvia en el monument infantil, dedicat a la Marjal amb una jove de cabells verds, fruit de la frondositat del bosc, on descansen diferents aus. Per les seues cames, convertides en aigua, podem veure una nau navegar, entre altres imatges. Estos dos monuments lluïxen des d’anit al la plaça de Maria Cambrils.


Finalment, us contem que l
a Falla Plaça i Natzarè dedica enguany el seu monument gran als jocs i per això es pregunten… ‘A què juguem?’. La figura central és un joker de les cartes de pòquer, la carta comodí. Esta comissió ha dedicat el seu monument infantil a l’hora d’anar-se’n a dormir. Es tracta d’una família nombrosa que, en la seua col·locació, ens pot recordar a la imatge de la Verge Maria, Sant Josep i el Jesuset… Este matí, en passar per davant de l’ermita de Sant Miquel, els ninots encara estaven embalats i serà a la vesprada quan els artistes fallers es posen mans a l’obra.

Afortunadament, durant la visita a les distintes comissions fallers per veure com anava la plantada dels monuments, Ràdio Pego ha pogut conversar amb totes les Falleres Majors i Falleres Majors Infantils: Aida Pino i Sendra i Mireia Ferrando i Massanet, de la Falla Plaça i Natzarè; Noemí Portes i Rocher i Carla Sastre i Pastor, de la Falla La Font i Claudia Company i Siscar i Daniela Mendoza Rodríguez, de la Falla Convent.

Totes sis es sentien nervioses. Explicava Aida que el seu nervi es devia al fet de «vore si arribarà tot a temps, abans que demà passe el jurat» i és que explicava que el monuments, fins que no els munten no saben exactament com són perquè quan visiten el taller que està elaborant-los, els que ja estan fets, estan per pintar i l’efecte no té res a veure amb el ninot ja acabat. A eixe nerviosisme s’unix el fet «del temps que fa, que només tenim por si caurà, si estarà tot al lloc», afegia Noemí. Un sentiment que compartia Claudia. Ella també tenia por que el vent tombara algun ninot i el fera malbé.

Totes coincidien en què preferixen dies de sol i vent calmat per viure la festa d’una manera més intensa, sobretot tenint en compte que «estàs esperant tot un any a què arriben estos dies». No obstant això, asseguraven que si el temps no acaba d’acompanyar «farem la festa al casal o a on siga», en paraules de Noemí. Aida afegia que «en realitat la festa la portem durant tot l’any i estem esperant estos dies i la farem igual, encara que vols eixir al carrer en el tratge, vols vore la falla muntada, que tot estiga bé. Però no sabem mai el que portarà el temps».

Claudia i Daniela explicaven que per a elles este era «un any diferent, és una il·lusió perquè porte molts anys», apuntava Daniela. Claudia, «després de més de 20 anys en el món faller [està vivint el regnat amb] una il·lusió molt gran».

Les sis convidaven a tot el poble a gaudir les falles amb falleres i fallers, que el fet de no ser d’una comissió no significa que s’hageu de quedar a casa. És per això que us esperen a tots els casals «perquè les portes estan obertes», ja que el que volen és «que el poble isca també a la festa i que no siga només per als fallers i les falleres».

Actes conjunts de les tres comissions per a estos dies que venen:

Dissabte 17 de març, a partir de la mitjanit, hi ha revetles en els tres casals. Així que podeu anar voltant i gaudint d’uns i altres.

Diumenge 18 de març, és un dia molt important al si de les falles pegolines perquè a les 18h., ofrena de flors al Santíssim Ecce-Homo i a les 20 hores lliurament dels premis fallers. A partir de la mitjanit, torna a dominar la revetlla en els tres casals.

Dilluns, 19 de març, dia de Sant Josep, les falleres i els fallers Plaça i Natzarè, Convent i La Font:

– A les 11h., visitaran la Residència Sant Joan de Déu.

– A les 12h., assistiran a missa a l’ermita de Sant Josep.

– A les 13h., es dispararà una mascletà des de la Plaça de l’Ajuntament.

– A les 17.30 h., té lloc la processó en honor a Sant Josep. En acabar, es dispararà un castell de focs d’artifici.

– A partir de les 23h., en ordre dels premis atorgats, començarà la crema dels monuments fallers.

2032 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!