Les Corts aproven reclamar la gratuïtat immediata de l’AP-7 per a les Marines i la Safor

Este matí s’ha debatut i aprovat, amb els vots a favor de tots el partits menys el PP, que s’ha abstingut, la Proposició No de Llei presentada pel diputat pegolí de Compromís Josep Nadal sobre la gratuïtat de l’autopista Ap-7. Amb esta proposta es reclama al Ministeri que faça gratuït el pas per l’AP-7 de les persones de les dues Marines i de la Safor, per no tindre alternatives eficients i segures a l’autopista. D’altra banda, el diputat alacantí al Congrés, Herick Campos qualifica de broma de mal gust que «el Ministeri de Foment està obert a negociar la implementació de mesures de bonificació de peatge amb la col·laboració de les Comunitats Autònomes», quan la «Comunitat Valenciana és la comunitat autònoma pitjor finançada i fa un mes el Ministre de Foment va presumir en el Congrés d’haver assumit la despesa dels alliberaments parcials de Galícia, una de les comunitats millor finançades i la que major inversió per habitat va rebre en 2017».

Este matí s’ha debatut i aprovat a les Corts, amb els vots a favor de tots el partits menys el PP, que s’ha abstingut, la Proposició No de Llei, presentada pel diputat pegolí de Compromís Josep Nadal, a la Comissió d’Obres Públiques sobre la gratuïtat de l’autopista AP-7. Amb esta proposta es reclama al Ministeri que faça gratuït el pas per l’AP-7 de les persones de les dues Marines i de la Safor, per no tindre alternatives eficients i segures a l’autopista.

A més, amb esta proposta es reclama el pas gratuït de vehicles pesats entre els peatges del Cap Roig a Torrevella i el de Favara, per a descongestionar la N-332 de camions. Així mateix, es demana que es bonifique o es faça gratuït el pas entre peatges, quan el tram de l’autopista estiga en obres, o quan a la N-332 i la N-340 hi haja obres.

El debat i aprovació d’esta proposició en Les Corts ha coincidit en el temps amb l’anunci del Ministeri de rescatar més autopistes i insinuar que tot i que l’AP-7 serà pública el 2020, esta seguirà sent de pagament; per això el primer punt de la proposta de Compromís insta a que quan la concessió vença el 31 de desembre de 2019, la carretera, a més de gestió pública, siga gratuïta.

Uns dies abans d’aprovar-se esta proposició no de Llei, el Ministeri de Foment contestava a preguntes dels diputats socialistes alacantins, valencians i castellonencs sobre la pròrroga de la concessió de l’AP-7 i sobre si, fins a la data de finalització d’eixa concessió, el Govern pretén realitzar algun alliberament parcial de trams al seu pas per Oliva i Altea.

El Govern central ha contestat que «actualment no té previst procedir a la pròrroga del contracte de concessió de l’AP-7 Tarragona-València-Alacant quan finalitze el termini d’explotació. La previsió és que, quan arribe a la seua fi revertisca a l’Administració General de l’Estat que decidirà la forma d’explotació de l’autopista. Tampoc preveu l’alliberament de peatge de trams d’autopista a excepció que alguna circumstància no prevista ho exigisca» i apunta la resposta que «el Ministeri de Foment està obert a negociar la implementació de mesures de bonificació de peatge amb la col·laboració de les Comunitats Autònomes, com ja ho fa en altres Comunitats Autònomes».

Una contestació, esta última, que el diputat socialista per Alacant, Herick Campos qualifica de broma de mal gust atenent que la «Comunitat Valenciana és la comunitat autònoma pitjor finançada i fa un mes el Ministre de Foment va presumir en el Congrés d’haver assumit la despesa dels alliberaments parcials de Galícia, una de les comunitats millor finançades i la que major inversió per habitat va rebre en 2017».

Herick Campos, considera esta resposta del Govern com la constatació d’un nou maltractament a la Comunitat i als i les valencianes, «ja que hem d’assumir el pagament de peatge d’una carretera amortitzada, amb conseqüències en la mobilitat dels residents i pèrdua de competitivitat de les empreses, indústria, cooperatives, i sector turístic, enfront d’altres comunitats que compten amb vies ràpides sense peatge».

Campos ha recordat que els socialistes han «sol·licitat al Govern que atenga a les peticions formulades per la Generalitat Valenciana per a iniciar els tràmits necessaris perquè l’AP-7 quede lliure de peatge, ja que s’ha d’adjudicar una nova concessió d’explotació i manteniment però sense peatge i s’ha de revisar accessos i eixides, així com punts que en els que s’hauria d’ampliar la capacitat».

Per la seua part, el diputat a les Corts, Josep Nadal ha afirmat que «la gent de les comarques per on passa l’autopista ja l’hem més que pagada de les nostres butxaques, i és una burla que el ministre De la Serna plantege que, tot i no renovar la concessió, continue sent de pagament, hem de recordar que aquesta concessió acabava a finals del 1996, i es va prorrogar gràcies al PP fins al 31 de desembre del 2019, per a fer un favor als seus amics”.

Així mateix, ressalta el diputat pegolí que la N-332 al seu pas per la Marina arreplega alguns dels punts amb major sinistralitat del seu recorregut i a la Safor creua els pobles amb les majors retencions, cosa que fa que transitar per l’AP-7 siga la manera més segura i ràpida de desplaçar-se, per exemple de la Marina Alta a la Baixa, o d’esta a la Safor. Tot el recorregut de la N-332 per les comarques del sud, i el tram entre Crevillent i Múrcia de la N-340 figuren entre els trams més perillosos de tot l’Estat.

«Tot i això en l’actual escenari de rescats d’autopistes, el Govern d’Espanya es planteja rescatar fins a nou autopistes, la gran majoria, de servei a Madrid, mentre que al País Valencià el maltracta amb un finançament deficient i una manifesta falta d’inversions en infraestructures, entre les quals es troba aquesta. Ací no parlem d’afavorir a empreses amigues del PP, sinó d’ajudar les persones que es juguen la pell cada vegada que han d’agafar el cotxe per a transitar entre les Marines i la Safor» ha explicat el diputat pegolí de Compromís.

1480 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!