L’empresa fundada pel pegolí Carlos Morera, Rio Tinto Fruit, s’unix a Martinavarro per a consolidar el major grup citrícola europeu

La nova companyia s’anomena Citri&Co, representa prop del 8% de la producció nacional, aglutina mig milió de tones, factura 325 milions d’euros anuals i és líder en producció ecològica, convertint-se així en el nou gegant de la taronja espanyola.

Hui, de nou, un nom pegolí destaca a la premsa estatal. Es tracta de Carlos Morera Garcia, fundador i director general de l’empresa citrícola Rio Tinto Fruit, amb seu a El Campillo (Huelva). I és notícia perquè Rio Tinto Fruit i Martinavarro han unit les seues forces per a crear una nova companyia, Citri&Co, que per les seues xifres es convertix en el nou gegant de la taronja espanyola, passant a ser el major grup del sector a Europa i a més líder en producció de cítrics ecològics.

L’operació dóna continuïtat al projecte iniciat fa un any amb l’entrada de la firma de capital-risc Miura Private Equity en l’accionariat de Martinavarro. Ja en aquell moment es va anunciar la intenció de les parts de consolidar un creixement de la companyia en tots els àmbits, nacional i internacional, sobretot en subsectors en els que tenia escassa presència, com per exemple en producció ecològica.

Després de l’aportació de Rio Tinto Fruit a Citri&Co, la família Garavilla assumix una part significativa de l’accionariat, encara que el seu percentatge no ha sigut desvelat. Segons fonts del nou grup, les tres famílies (Garavilla, Martinavarro i Ballester) i Miura Private Equity es repartixen el control majoritari del capital, en el que també participa l’equip directiu. Encara que la propietat tant de Martinavarro com de Rio Tinto passa a dependre de Citri&Co, les dos empreses mantindran independència en la gestió i aprofitaran les sinergies per a obrir nous mercats i ampliar la seua cartera.

La nota oficial desvela que el grup Citri&Co, «pretén ser el millor proveïdor de cítrics a nivell mundial» i naix amb « facturació anual de 325 milions d’euros i una producció de 500.000 tones de cítrics anuals», una xifra que suposa entre el 7% i el 9% de la producció anual de taronges, clementines, llimes i altres varietats de cítrics espanyols. El holding resultant integra 8.000 hectàrees de fruiters i sis plantes d’empaquetatge i tractament a Huelva, Castelló i València.

De les 6 plantes de confecció i empaquetatge de Citri&Co, 4 són de Martinavarro (situades a Almassora, Sollana, Xeraco i Cartaya-Huelva), i les altres dos de Rio Tinto, una ubicada en la pròpia finca, junt amb els terrenys de les famoses explotacions mineres del mateix nom, i una altra en Vilallonga (València).

Estes xifres convertixen a Citri&Co en líder en la producció per davant d’altres grans exportadors espanyols. Entre ells, es troba l‘empresa murciana AMC Group, amb 2.700 hectàrees de cítrics i més de 1.100 milions de vendes, encara que en el seu cas el negoci comprèn moltes altres varietats hortofructícoles. També la cooperativa Anecoop (de la que forma part la Cooperativa Agrícola de Pego), que la passada campanya va comercialitzar 302.000 tones de taronges, o la germano-valenciana Sanlucar Fruit.

Rio Tinto va ser fundat en 1989 en El Campillo pel pegolí Carlos Morera, que continua sent el seu director general, i s’ha desenvolupat amb el suport financer de la família Garavilla (conserves gallegues Isabel i Cuca).

Martinavarro va nàixer a Almassora (Castelló) en 1946 per les unions dels primitius comerços familiars Martinavarro, Dealbert i Ballester; és líder europeu d’exportació de cítrics, amb unes vendes superiors a 280 milions i més de 420.000 tones de cítrics gestionades, que ven a cadenes de distribució líders a nivell europeu. Amb seu central a Almassora (Castelló), Martinavarro gestiona unes 6.000 hectàrees de cultiu i compta amb filials a Holanda i Regne Unit, entre altres països.

Fonts de la companyia han remarcat que la creació del grup Citri&Co representa una operació estratègica «que permetrà als clients d’ambdós firmes beneficiar-se de la suma de les fortaleses de dos empreses productores líders, al poder ampliar la seua gamma de productes i comptar amb una seguretat de subministrament gestionada sota el model de ‘Qualitat Total’».

3964 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!