L’economia domèstica es mou

La meitat de la població accepta pagar un 10 per cent més en electricitat si és d’energia renovable. D’altra banda, la vivenda acapara el 26% de la despesa de les famílies i l’alimentació supera el 14%. Els valencians destinen 10.720 euros per persona, el 10,7% del total.

És final d’any i ja comencen a fer-se balanços sobre els nombres total de 2007. L’economia domèstica és en gran part protagonista. Per exemple, encara que dos de cada tres espanyols rebutgen un augment general i lineal de la tarifa elèctrica de les llars, quasi la meitat de la població estaria disposada a pagar al voltant d’un 10 per cent més per l’electricitat si esta procedira d’energies renovables, com la solar i l’eòlica. Esta és una de les principals conclusions de l’Estudi FBBVA sobre Actituds Socials dels Espanyols cap a l’Energia i l’Aigua, realitzat pel banc a través de 2.000 enquestes i que mostra que entre els espanyols hi ha una sensibilització creixent cap als problemes de l’energia i l’aigua.

Este estudi es publica en un moment en què el Govern pretén que el preu que paguen els consumidors s’acoste progressivament als costos reals de generació, amb l’objectiu de reduir el dèficit de tarifa. L’informe assenyala que els aspectes energètics que més preocupen als espanyols són l’escassetat de recursos, que inquieta a un 58 per cent, i les conseqüències per al medi ambient d’algunes fonts d’energia, problema citat per un 47 per cent dels enquestats. Per això, un 55 per cent està disposat a pagar més per l’electricitat si esta es genera amb energies renovables.

La preocupació dels ciutadans pel medi ambient també es percep en l’informe quan es pregunta sobre els carburants, ja que un 52 per cent dels enquestats assegura que acceptaria pujades de fins a un 10 per cent en les gasolines si estes estigueren mesclades amb biocarburants. Este percentatge s’eleva fins al 91 per cent en el cas dels que posseïxen un vehicle.

Segons l’estudi, els espanyols consideren que és altament probable que en els pròxims cinc anys s’incrementen els preus de l’electricitat, el gas i els combustibles (amb percentatges entre el 73 per cent i el 81 per cent), encara que no esperen que es produeisquen talls en el subministrament.

Les fonts d’energia més acceptades pels espanyols són la solar i l’eòlica, a les que els enquestats concedixen, en una escala de 0 a 10, una puntuació per damunt del 8, seguides de la biomassa (7,7), el gas natural (6,6), el petroli (5,1) i la nuclear (3,1).

Una altra dada important és que la meitat dels espanyols reconeix que no ha reduït el seu consum energètic en els últims cinc anys i, encara que un 46 per cent recolzaria una restricció de l’ús de l’automòbil per a reduir els nivells de contaminació, un 52 per cent rebutjaria una pujada dels impostos que graven els carburants.

Respecte a l’aigua, un 82 per cent dels espanyols considera que es tracta d’un bé escàs, i un percentatge semblant crea que es malgasta en les llars. Quant al seu preu, la meitat de la població afirma que és adequat, mentres que una miqueta més d’un terç pensa que és massa alt i un cinc per cent, que és baix.

Pel que respecta a la vivenda la despesa mitjana anual en consum de les llars va aconseguir els 29.394 euros en 2006, amb un creixement del 7,7% respecte al 2005, mentres que la despesa mitjana per persona va ascendir a 10.632 euros, segons la nova Enquesta de Pressupostos Familiars (EPF) publicada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

D’este pressupost, les llars van destinar 7.757 euros, l’equivalent al 26,4% del mateix, a despeses relacionades amb la vivenda, entre els que s’engloben lloguers reals, despeses corrents d’aigua, electricitat, gas, comunitat, reparacions, calefacció, així com un lloguer estimat en aquells casos en què la llar és propietari de la vivenda o la gaudeix en règim de cessió.

Així mateix, les famílies van dedicar el 14,3% (4.208 euros) de la seua despesa al transport i el 14% (4.127 euros) a aliments i begudes no alcohòliques. A més, la despesa en oci i cultura va suposar un 6,75% del total (1.983,8 euros) i el destinat al vestit i calçat, un 6,6% (1.958,9 euros). Un estudi detallat d’aquestes xifres en contaria moltíssimes coses sobre el ritme de vida actual.

530 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!