L’Associació per la Memòria Històrica de Pego demana l’enderrocament de la creu del passeig

Ahir, diumenge 14 d’abril, va ser el Dia de la República, una data que diferents col·lectius pegolins van commemorar  amb una sèrie d’actes i reivindicacions. De la mà anaren l’Associació per la Memòria Històrica Maria Dolors Lloret, Dones Cabal, el grup de suport als encausats de Pego, Socialistes Pego i Compromís Pego. Com és costum en aquesta data a Pego, es va fer un seguit d’homenatges, començant per Maria Cambrils i finalitzant amb el record, al cementeri municipal, de totes les persones republicanes que han mort defenent els seus ideals. Però, per primera vegada es feia una aturada en el recorregut davant la creu que presideix el passeig Cervantes, un monument que, com recordà l’Associació per la Memòria Històrica de Pego, és “un símbol feixista» i que per llei hauria d’haver estat eliminat fa uns quants anys.

L’associació va demanar ahir que la construcció que descriu com «símbol de la venjança, de la repressió i un premi per als qui van destruir una democràcia, una societat i moltes famílies» siga enderrocada i en el seu lloc «es cree un espai obert, festiu i de cultura per al poble de Pego». Escoltem la petició de l’associació ahir davant la creu:

També davant la creu el rapsoda Joan Femenia va recitar un poema de Vicent Andrés Estellés.


Ahir se celebrava el 93 aniversari de la proclamació de la Segona República. Els actes començaren amb un primer homenatge a Maria Cambrils. A la plaça es va fer una ofrena floral i l’Associació per la Memòria Històrica va recordar el que va suposar tant aquesta figura per al feminisme.

Per part de Dones Cabal, la seua presidenta, Carmina Dominguis, va recordar les dones rapades durant la postguerra i la repressió franquista, i va parlar del treball d’investigació que està fent el col·lectiu Art al Quadrat.

 

Després de fer homenatge també als 5 de Pego assassinats a Mathausen, amb una aturada al monument amb que se’ls recorda i que es troba a l’Espai Veïnal, es va fer la petició davant la creu del passeig Cervantes. I el recorregut dels republicans i republicanes continuà cap a l’avinguda Alcalde Aquilino Barrachina per a retre-li homenatge, amb una ofrena floral també, socialista qui va ser alcalde de Pego a la Segona República.

Per últim, la comitiva es reuní al cementeri municipal davant el monument a les persones republicanes que van morir per defensar les llibertats i la democràcia, on l’Associació Per la Memòria Històrica va recordar un company desaparegut recentment, com era Toni Ribera, abans de fer el seu manifest i donar pas als testimonis.

 

333 Visites
Hola!!