L’ajuntament vol eliminar els gots i envasos de plàstic en les festes i esdeveniments públics

En la sessió plenària ordinària del mes de març celebrada ahir es va debatre una moció presentada pel grup Socialista que pretén fomentar l’ús d’envasos reutilitzables o biodegradables en tots els esdeveniments i festes de gran envergadura. Un text que va presentar i defensar la regidora de Medi Ambient, Laura Castellà.
La moció inclou, entre d’altres mesures, estipular en els convenis que l’Ajuntament signe amb les associacions del municipi, l’obligació d’utilitzar gots i envasos de material reutilitzable o biodegradable. Segons diu el text proposat pels socialistes, l’incompliment d’aquest punt per part d’alguna associació seria sancionat amb «la pèrdua del 25% restant del conveni i d’una reducció del 25% en el conveni de l’any posterior».

A més, a més, aquesta moció, estableix que «en esdeveniments de gran envergadura i que suposen una despesa molt elevada per part de l’associació, i que aquesta demostre debilitat financera per a complir amb l’acord, podrà obtenir una ajuda extraordinària per part de l’Ajuntament».

I inclou també l’acord de l’Ajuntament d’eliminar els envasos de plàstic que no siguen biodegradables de les màquines expenedores en els edificis municipals. I també, a fer servir envasos reutilitzables o biodegradables en tots els esdeveniments d’una envergadura important que organitze el municipi.

Tot i que la resta de grups municipals va manifestar que trobaven la moció encertada, aquesta proposta de Socialistes per Pego va donar peu a un debat intens, obert des de les files de Compromís per Pego, pel regidor Víctor Climent.

Laura Castellà va aclarir que el que havia fet compromís era presentar un dictamen, no una moció, la qual cosa ha impedit que la proposta valencianista passara per la Comissió. Un dictamen en què es proposava que l’Ajuntament de Pego siguera qui adquirira gots reutilitzables per a les festes i esdeveniments locals, i s’encarregara d’escurar-los.

Laura Castellà confirmà que la moció dels socialistes estava basada en el text del dictamen presentat pels valencianistes, però, el seu grup l’ha adaptat a la realitat de Pego. Perquè, segons la regidora, la proposta de Compromís estava copiada d’una ordenança municipal d’Alaró, poble de les illes Balears, que té la meitat d’habitants, la meitat d’associacions i de festes que Pego.
Des de Compromís es va donar a entendre que el fet que la seua moció no haja passat per la Comissió havia estat una decisió de l’equip de govern. Punt que Laura Castellà va desmentir i moment en què va intervindre la secretària municipal, per a aclarir a la formació valencianista que havien presentat la suposada moció amb defecte de termini i forma.

A banda d’aquest debat, Ferran González, portaveu de Populars per Pego, demanà que la moció del grup socialista quedara damunt la taula.

Fins i tot, va plantejar la possibilitat de fer algun que altre afegit al text, per a incloure mesures també per a promoure la recollida selectiva del fem.


Finalment, la resta de grups de l’oposició es va sumar a la iniciativa de Populars per Pego de reunir-se i fer una moció conjunta. Així doncs, la moció serà debatuda en la comissió informativa que es convoque abans del pròxim plenari, tot i que el temps apura. I és que la intenció inicial de l’equip de govern és que les clàusules proposades puguen ser incloses en els pròxims convenis a signar de cara a la celebració de les festes de Moros i Cristians i patronals.
1178 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!