L’Ajuntament de Pego s’adherix al projecte de documental, ‘Del Montgó a Manhattan’

Una iniciativa d’InfoTv que seguiria la línia del seu últim treball, ‘Algeria, el meu país’. Pego és el poble de la Marina Alta en què més gent va emigrar a Nova York, com reflexa el llibre de Teresa Morell, ‘Valencians a Nova York. El cas de la Marina Alta 1912-1920’, d’on partix el projecte. La Regidoria de Cultura de Pego s’encarregarà de coordinar i organitzar el material que la gent amb familiars emigrats als Estats Units i Canadà que vullga aportar al documental. També les futures entrevistes amb els periodistes que dirigiran el documental.
Infotv està intentant produir el seu següent projecte, ‘Del Montgó a Manhattan’, amb l’ajuda dels ajuntaments de les comarques on més gent va emigrar a Nova York i, en general als Estats Units i Canadà. De moment, Infotv ho porta bé ja que s’han adherit més de 32 municipis de la Marina, la Safor, el Comtat, la Vall d’Albaida, la Ribera i la Plana. Pego, tot i que s’ha afegit no fa massa al projecte, és un d’eixos pobles que vol contribuir al documental perquè, de la Marina Alta, va ser un dels que més emigrants van partir cap a Nova York a principis del segle XX.




Des d’Infotv informen que “ja han començat a buscar els descendents d’aquells 14.000 valents que se n’anaren fa vora cent anys.” I fa una crida per a què, totes aquelles persones que vulguen enviar-los històries i materials ho facen, bé directament a Infotv o, en el cas de Pego, mitjançant la regidoria de Cultura que és qui s’encarrega d’organitzar i coordinar el material i la documentació pegolina.

Este projecte audiovisual naix i beu directament del llibre de Teresa Morell, ‘Valencians a Nova York. El cas de la Marina Alta 1912-1920’, que es va presentar a Pego el 2 de juny de 2012. En aquell moment algú entre el públic va preguntar, en acabar-se la presentació si encara es podia aportar documentació. Aleshores Teresa Morell va reconèixer que no, perquè no hi havia a la vista una segona edició del llibre. No obstant això, va donar una adreça electrònica, seu.benissa@ua.es., on poder remetre documentació. I ara, aquella persona i moltes altres, tenen l’oportunitat d’ajudar aportant fotografies, cartes, postals… històries dels seus descendents o d’ells mateixos i la seua relació amb Nova York o amb altres zones dels Estats Units i Canadà. Tenen una nova oportunitat per a explicar per què van marxar fins a tant lluny i com van viure allí.




A les presentacions de ‘Valencians a Nova York’, Teresa Morell solia començar amb una pregunta per situar a la sala: “Quantes persones presents han tingut un pare, un avi, un besavi, un oncle que emigrà a Nova York?”. L’alçada de mans solia ser abundant.

L’arxiver municipal Joan Miquel Almela va ser l’encarregat de fer els honors a l’autora quan va presentar a Pego. Entre les qüestió que va destacar Almela es troba el nombre d’immigraats pegolins a Nova York. Assegura l’arxiver que hi ha més dels 308 que apunta el llibre. La causa principal que no hi haja el nombre real registrat és que els cognoms, moltes vegades, no estan ben transcrits i no es pot fer una comptabilització completa.

Fonts municipals informen que, des de ja mateix, si algú té records, documents, fotografies i vol participar, d’una manera o d’altra al documental ‘Del Montgó a Manhattan’ pot posar-se en contacte amb la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Pego que encapçala Alicia Siscar.
715 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!