La Salpassa beneïx les cases de Pego

La tradició s’ha tornat a complir este matí al municipi amb diverses comitives per a poder cobrir tot el casc urbà. Esta nit continuen les processons de Setmana Santa a Pego amb el trasllat de l’Oració de l’Hort i la Santa Dona Verònica. El zènit de la festa arribarà diumenge amb la Pasqua de Ressurecció.
Cap a les 9.30 del matí els campanars de les dos parròquies pegolines començaven a sonar anunciant l’inici de la Salpassa, un acte litúrgic que a pocs municipis es conserva, un acte que apropa la benedicció a cada casa del poble. El rector de l’església de Nostra Senyora de l’Assumpció d’una banda, i el pare franciscà de la Sagrada Família de l’altra, recorren els carrers de Pego i van aturant-se a les cases i comerços que tenen les portes obertes per a rebre la benedicció pasqual. Hem de dir que des de cada parròquia ix més d’un grup a beneir. Per exemple, l’Assumpció enguany comptava amb tres comitives.

Les cases que esperen la Salpassa ho fan amb les seues millors gales, ja que trauen al carrer les plantes que solen lluir a l’entrada de casa o escampen mimoses, murta o altres plantes de l’estació primaveral, a l’entrada, al mateix carrer.

Els escolans s’avancen a la comitiva per a anunciar l’arribada del rector, fent dringar les campanes.Al poc temps, el rector beneïx la casa i dóna la pau als presents, que besen la creu. Així mateix, el rector desitja una bona Pasqua.

La Setmana Santa pegolina, a mesura que avancen els dies va incrementant la seua presència als carrers i la seua activitat a les parròquies i al carrer. Així, esta vesprada, a les 20.30 hores hi ha celebració penintencial per a persones adultes a la Parròquia de la Sagrada Família.

A les 22.00 hores, des de la Sagrada Família, es durà a terme el trasllat de les imatges de l’Oració de l’Hort i de la Santa Dona Verònica. El seu itinerari: Sagrada Família, Mestre Berenguer, Sant Marc, Parcent, Orba, Fra Ferran Alzina, Sant Carles, Sant Rafel, Poeta Lorente, Major i Capella de l’Ecce-Homo.

Dijous Sant, 28 de març:
– A les 10 del matí, Via Crucis a l’ermita de Sant Antoni per a Júnior i 1ª Comunió.

Horari d’eucaristies:
A les 16.00 hores, a la residència Sant Joan de Déu.
A les 16.30 hores, a la Sagrada Família.
A les 17.00h., a Nostra Senyora de l’Assumpció.
A les 18.00 h., a la Sagrada Família, eucaristia solemne.
A les 18.30h., a Nostra Senyora de l’Assumpció, eucaristia solemne.

L’església Nostra Senyora de l’Assumpció romandrà oberta tota la nit.

A les 10 de la nit, processó general de la Passió del Senyor que partirà des de l’Ecce-Homo i Plaça de l’Ajuntament, Mayorazgo Cendra, Ramón i Cajal, Camilo Pérez Pastor, Mar, Sant Jaume, Sant Marc, Mestre Berenguer, Sant Ferran, Poeta Lorente, Major i Capella de l’Ecce-Homo. En esta processó es podrà veure el Crist de la Columna restaurat, ja que després de 42 anys la Junta directiva de la Confraria va decidir, per majoria absoluta, dur a terme la restauració de la imatge. El passat juliol els va ser entregada la imatge del Sant restaurada i així es podrà veure este dijous.


– Divendres Sant de la Passió i Mort del Senyor, 29 de març:
A les 8 del matí, començarà el Via Crucis en la primera estació. Paral·lelament, a la mateixa hora, des de la Capella de l’Ecce-Homo, processó de la pujada al calvari que recorrerà: Plaça de l’Ajuntament, Mayorazgo Cendra, Sant Agustí, Pla de la Font, Passeig Cervantes i Calvari. Durant la trobada entre la Verge dels Dolors i Jesús de Natzarè sonarà la marxa ‘Benedicció’ oferida per la Banda de Cornetes i tambors de la Dolorosa.

Al migdia, a les 12, hora Santa a l’església de Nostra Senyora de l’Assumpció.

A les 14 hores, rosari de la Divina Misericòrdia a la parròquia de la Sagrada Família.

Acció litúrgica de la Passió i Mort del Senyor:
A les 18h., a la Sagrada Família
A les 18.30 h., a Nostra Senyora de l’Assumpció.

A les 22h., processó del Sant Enterro amb un itinerari circular: Ecce-Homo, Capità Cendra, Sant Jaume, Sant Agustí, Argentina, Ramón i Cajal, Camilo Pérez, Mar, Jaume I, Major, Plaça Ajuntament, Ecce-Homo.

Des de la Junta Central de Setmana Santa Pego, es recorda que el divendres sant és dia de dijú i abstinència.


– Dissabte Sant de la sepultura del Senyor, 30 de març:
Durant el dia no hi ha culte. L’església espera en silencia la ressurecció del Senyor.

A les 21h., a la parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció, Solemne vigília pasqual de ressurrecció del Senyor.

A les 23h., a la parròquia de la Sagrada Família, Solemne vigília pasqual de ressurrecció del Senyor.


– Diumenge de Pasqua de la Ressurrecció del Senyor, 31 de març:
A les 10 del matí eixiran de les dos parròquies les processons de joiosa trobada pasqual. Des de la Sagrada Família, acompanyant la Verge de Pasqua. Des de Nostra Senyora de l’Assumpció, acompanyant el Crist ressucitat.

A l’arribar al Pla de la Font, se celebrarà el moment gloriós de la Trobada de Jesús Ressucitat amb sa mare, la Verge Maria. Allí s’interpretarà l’himne de l’alegria per totes les bandes de tambors i cornetes. Acabat l’acte, tornaran les confraries als respectius temples on celebraran l’eucaristia solemne de pasqual.

La Junta Central de Setmana Santa de Pego recorda que la processó de Pasqua és d’alegria pel que recorda que els domassos morats dels balcons cal que siguen substituïts per altres més festius.
1089 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!