L’Ajuntament de Pego s’adherix a l’Acord de Dénia pel tren de la costa de rodalies Gandia-Dénia-Alacant

Ho feia ahir votant, per unanimitat, la moció presentada per Compromís per Pego. No obstant això, Ciutadans de Pego Independents i PSPV van criticar que la moció no hagués estat presentada per tots els grups municipals per la temàtica que abordava. També es va lamentar que no s’hagués avisat en més temps de la convocatòria. A l’Acord de Dénia s’han adherit tots els partits amb representació a la comarca, associacions i organitzacions veïnals, sindicals, empresarials i de tota classe de les comarques de la Marina Alta i la Safor. Hui hi ha convocada una concentració, a les 19h., al carrer la Via de Dénia per a reivindicar esta infraestructura que, segons la UE, és un servei públic essencial.

P1320116Ahir el plenari pegolí va votar, per unanimitat, adherir-se a l’Acord de Dénia que sol·licita, una vegada més, la connexió ferroviària per la costa per a donar cobertura a la ciutadania de la comarca de la Marina Alta, però també de la Safor. Ho fa recordant que la Unió Europea considera els trens de rodalies com un servei públic essencial -en la mateixa categoria que les escoles i els hospitals-. El tren és, per tant, una infraestructura fonamental que ha de donar servei als pobles menuts i a les ciutats mitjanes, als veïns i a les veïnes i als turistes. Per tot això i perquè el dret al transport és un dret fonamental de la ciutadania.

Els acords que presenta este document i que van ser aprovats per tots els partits de la corporació municipal són els següents:

«1. A exigir al Govern d’Espanya l’aprovació definitiva de l’Estudi Informatiu sobre el Tren de la Costa contemplant les al·legacions efectuades per la Generalitat i els Ajuntaments afectats: tenint en compte tant la menor afecció possible sobre el medi ambient així com garantint la seua viabilitat segons raons d’interès social i vertebració del territori, açò és, amb un nombre d’estacions més gran i més pròxim als municipis afectats que faça compatible a la línia els usos com a transport de viatgers de rodalies i proximitat amb d’altres de tipus turístic, logístics i comercials, establint si és el cas sinèrgies amb agents socials per fer-ho possible.

2. A convocar la comissió de seguiment entre la Generalitat i el Ministeri de Foment a fi de revisar i actualitzar el protocol subscrit sobre el Tren de la costa, tal com va plantejar la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori en la recent reunió amb el ministeri per a tractar les infraestructures d’interès comú a la Comunitat Valenciana, donant prioritat al tram on no hi ha cap servei de rodalies en funcionament que comunique les poblacions veïnes, que és el cas del Gandia-Dénia;

3. A treballar conjuntament perquè la construcció de l’anomenat “Tren de la Costa” entre Gandia i Alacant siga una realitat i es plasme de forma suficient i adequada en els Pressupostos de les Administracions i Organismes Públics competents des de 2017 fins que estiga operatiu;

4. A presentar i en tot cas donar ple suport a les iniciatives, esmenes i proposicions a la totalitat de les Administracions Públiques amb posicionaments ferms i concrets en favor del Tren de la Costa així com garantir solucions provisionals viables al transport de passatgers

5. A constituir meses sectorials al llarg del territori afectat, per articular esforços entre partits, administracions, sindicats, associacions empresarials, entitats veïnals i la resta de ciutadans, mirar d’aprofundir en problemàtiques comuns i establir vies d’acció compartides».

P1320119Recordava el portaveu de Compromís per Pego, Àngel Oltra que hui divendres, 5 de maig, «hi haurà una concentració a Dénia per a demanar que als pròxims Pressupostos Generals de l’Estat s’incloga una partida suficient per a l’anomenat tren de la costa, i preferentment per al tram Gandia-Dénia, en què des de fa més de 40 anys no existeix connexió ferroviària. A tal efecte tots els partits, sindicats i nombroses associacions de les comarques afectades han impulsat i signat l’anomenat «Acord de Dénia».

P1320125Tot i que el ple al complet va votar a favor d’adherir-se a l’Acord de Dénia, el cert és que el portaveu de Ciutadans de Pego Independents, Carmelo Ortolà, va comentar que «l’Ajuntament ja havia manifestat que acudiria a la manifestació» i recordava que «esta és la tercera manifestació que es fa a Dénia». Va explicar que, en la primera, celebrada a gener de 2010 hi va estar present i, anteriorment, en 2009, hi va haver una concentració a Oliva on Francisco Brines va llegir el manifest. El que portava a Carmelo Ortolà a declarar que la moció hauria d’haver estat portada al plenari presentada per tots els partits polítics i no només per un (en este cas Compromís per Pego).

P1320132Ana Ortolà, per part del PP, demanava que la moció s’hagués pogut presentant amb més antelació per a poder estudiar-la atès que és un tema important. Així mateix, també plantejava si «l’Acord de Dénia era conegut per l’equip de govern» i si s’havia convidat a l’Ajuntament ha adherir-se o era iniciativa individual.

P1320137Enrique Moll, com a alcalde, però també com a portaveu del PSPV, contestava esta última pregunta de la popular Ana Ortolà, lamentant que no podrà assistir esta vesprada a la convocatòria pel tren perquè ja tenia fixada a l’agenda la presentació de l’avantprojecte de la Llei per la Memòria Democràtica que és a la mateixa hora a la Casa de Cultura de Pego. Així mateix, informava que segurament l’alcaldessa de Gandia i l’alcalde d’Oliva tampoc podrien acudir pel mateix fet, perquè ja tenien activitats programades per a hui. Tot açò portava a Enrique Moll a criticar que tot apunta que «el manifest s’ha fet a presses i corruixes perquè es presentara abans de la concentració i hi havia molta gent que no tenia constància que la concentració es fera a Dénia este divendres». Lamentava el socialista que s’hagués comptat tan poc en els «ajuntaments que poden estar involucrats». Informava que a ell se’l va avisar dimecres passat.

Cartell concentracióTot i les crítiques, l’adhesió a l’Acord de Dénia es va aprovar per unanimitat. Un acord que ha estat recolzat per partits, sindicats, associacions empresarials, entitats veïnals i tantes altres entitats i ciutadans i ciutadanes a nivell individual. De Pego, trobem, entre d’altres, Atzaïla Associació Cultural-Pego, AMPA CEIP Ambra Pego, Pego Viu, Associació de Persones amb Discapacitat de Pego, l’Atzúbia i les Valls Obrint Camí o Associació Futbol Sala de Pego.

1612 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!