Es presenta a Pego l’Avantprojecte de Llei de la Memòria Democràtica i per la Convivència de la Comunitat Valenciana

L’acte és a les 7 de la vesprada a la Casa de Cultura de Pego. Hi intervindran l’alcalde de Pego, Enrique Moll, el director general de Reformes Democràtiques José García Añón, l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela i el membre de l’Associació per la Memòria Històrica, Josep Antoni Server. A més, hi haurà actuacions especials per a significar la importància d’este compromís del Consell.

Programa PegoEsta vesprada a les 7, a la Casa de Cultura, té lloc l’acte ‘Drets i memòria als nostres pobles’ per a presentar l’Avantprojecte de Llei de la Memòria Democràtica i per la Convivència de la Comunitat Valenciana que, en certa manera, complementa la presentació de divendres passat de l’Associació per la Memòria Històrica de Pego que tantíssima gent va congregar a la Casa de Cultura. En la presentació de l’Avantprojecte de Llei hi intervindran l’alcalde de Pego, Enrique Moll, el director general de Reformes Democràtiques José García Añón, l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela i el membre de l’Associació per la Memòria Històrica, Josep Antoni Server.

L’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Generalitat Valenciana preveu 4,48 milions d’euros en la seva memòria econòmica destinats a l’exhumació de les fosses comunes de la guerra civil i el franquisme. La Consellera de Justícia, Gabriela Bravo, va informar en aprovar el Consell l’avantprojecte, que hi ha unes 300 fosses comunes al País Valencià (71 a la demarcació de Castelló, 184 a de València i 44 a d’Alacant) i que el preu aproximat d’exhumar cada fossa comuna seria d’uns 15.000 euros. A esta quantitat se suma el cost de delimitació i verificació de cada fossa comuna, xifrat en uns 3.000 euros.

La llei preveu establir un Cens de víctimes i que la Generalitat realitze actuacions de recuperació i identificació de les restes de les víctimes desaparegudes a través de l’elaboració de mapes de localització. A més, autoritzarà tota localització, exhumació i identificació de restes, d’acord amb els protocols aprovats, i la construcció sobre terrenys o la remoció dels mateixos quan es presumeixi l’existència de restes. Així mateix, denunciarà a l’autoritat judicial l’existència d’indicis de comissió de delictes que s’aprecien en ocasió de les localitzacions, identificacions o troballes de restes que es produeixin.

La futura norma es basa en la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i s’amplien els drets dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura del general Franco. L’avantprojecte de Llei de la Memòria Democràtica s’articula sobre els principis de veritat, justícia, memòria i reparació.

La norma consagra el dret de les víctimes a que es faça justícia i, per elles, les obligacions de les institucions a adoptar les mesures necessàries perquè les possibles violacions dels Drets Humans no queden impunes. En este sentit, la nova llei establix la realització d’un protocol de posada en coneixement en el cas que existiren indicis de la comissió de Delictes. L’inici d’accions processals en nom de la Generalitat quan s’aprecien indicis en els casos de localització i restes.

La llei pretén impulsar el dret a la memòria democràtica. Entre les accions que estan previstes en la llei s’insta la Generalitat a reclamar fons documentals estatals d’aquella època, relacionats amb el País Valencià i que s’impulsen mesures per a la restitució del patrimoni documental confiscada per les forces franquistes.

Així mateix, durà a terme la regulació dels Llocs i Itineraris de la Memòria Democràtica i inclourà la Memòria Democràtica en el currículum de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), del Batxillerat i de l’Educació Permanent de persones adultes, així com en els plans de formació del professorat i en els estudis universitaris que correspongui. A més, s’impulsarà la realització de projectes d’investigació i divulgació sobre la matèria.

1703 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!