L’Ajuntament de Pego insta al Govern a restablir la integritat de la Llei de Dependència

El PSPV presentava una moció en contra dels retalls a la Llei de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència duts a terme pel Govern Central. Així mateix, demanava la moció que les possibles retallades es debaten i es concensuen en la resta de partits parlamentaris.
El PSPV presentava una moció en contra de la reforma que afecta a la coneguda com a Llei de Dependència perquè, recorda que, esta llei “suposa el major avanç en protecció social a Espanya en el últims anys, generant drets subjectius i havent dictaminat a més d’un milió de persones en situació de dependència, dels que 760.000 ja són beneficiaris d’una prestació o servici”. No obstant, assenyala la moció, “ el Sistema d’Atenció a la Dependència […] està patint un dur procés de deteriorament que amenaça amb tirar per terra totes les expectatives i el potencial que durant aquests anys ha generat en atenció a les persones en situació de dependència i a la creació de llocs treballs”.

Assenyala la moció presentada pel PSPV que, entre les mesures que incorpora el Reial Decret-Llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per a garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, publicat el 14 de juliol de 2012, es troben:

– L’ampliació, a dos anys, del termini per a resoldre les ajudes.
– L’augment de les aportacions dels usuaris i els descomptes sobre les prestacions a rebre.
– L’eliminació de les compatibilitats entre serveis, que impedeix la complementarietat entre serveis i la necessària flexibilitat i atenció personalitzada a les persones dependents.
– La reducció de la quantia de les prestacions econòmiques per a la cura en l’entorn familiar en un 15%. La reducció afecta a 435.180 persones que voran reduïdes les prestacions que reben una mitja de 55€ al mes.
– A més l’Estat deixa de finançar la Seguretat Social de les cuidadores familiars que afecta a 180.000 persones, el 94% dones.
– En matèria de finançament del sistema, es redueix el nivell mínim en més d’un 13%.

El portaveu del PSPV, Enrique Moll, manifestava que “no estem d’acord en la manera en com s’han fet eixes retallades”, ja que creu el partit socialista que “eixes retallades s’han de fer de concens dins del Parlament i no en la modificació d’un Decret” i és per això que insten al Govern a que recapacite”. Així mateix, també demana la moció que “el Govern retire els últims retalls imposats a la LAPAD” i “que no aplique les retallades i l’eliminació de les partides de finançament del nivell acordat, suprimint l’aportació que l’Administració General de l’Estat realitzava a la Llei de Dependència”.

El Bloc-Compromís es mostrava “completament d’acord amb la moció”. Manifestava Conxa del Ruste que “el PP no ha recolzat mai la dependència. La llei que era, bàsicament bona, no li ha vingut mai bé” i recordava que “en el temps que ha tingut de desenvolupament, en les autonomies governades pel PP hi hagut uns retards, com ací a València, que no passaven en altres comunitats”. És per això, assegurava la portaveu del Bloc-Compromís que “en el moment en què han estat al Govern, en l’excusa de la crisi, han desfet tot el que sona a dependència”.

El grup Ciutadans de Pego es mostrava d’acord en el fons de la moció, però no en el llenguatge utilitzat que era qualificat de “partidista” pel seu portaveu, José Maria Ferrer. D’altra banda, aprofitava l’avinentesa el portaveu de Ciutadans per a demanar als grups que presenten mocions que, “si les tenen preparades uns dies abans [del plenari] que ens les faciliten per anticipat per a poder estudiar en més deteniment”.

La portaveu del PP tampoc volia entrar en “el tema partidista del que és la moció”. Maite Ferrándiz defensava que “no és una retallada de la Llei sinó que és adaptació per a intentar millorar i reconduir este tipus de mal ús del que s’havia fet en el seu moment de la llei, perquè si hagués sigut d’una altra manera, el que es faria realment és derogar eixa llei i fer-ne una altra”.

La moció era aprovada per 9 vots a favor, els de l’equip de govern i el Bloc-Compromís i 6 vots en contra del PP.

552 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!