L’Ajuntament de Pego dóna suport a la vaga feminista del 8 de març que duu com a lema ‘Les dones parem el món’

És per això que el Dia Internacional de la Dona Treballadora el consistori no ha programat cap activitat per commemorar la rellevància de les dones en la societat. Les activitats per a commemorar el 8 de març s’han traslladat a divendres 9 de març. D’altra banda, el ple de la corporació municipal aprovava per unanimitat, una moció conjunta, signada per tots els grups polítics de la corporació pegolina, al voltant 8 de març que demanava, entre d’altres, que s’inicien els tràmits per aprovar una llei d’equiparació efectiva salarial entre hòmens i dones.

L’Ajuntament de Pego dóna suport a la vaga feminista del 8 de març que duu com a lema ‘Les dones parem el món’. El regidor d’Igualtat, José Merí, confirmava a Ràdio Pego que «la regidoria d’Igualtat i l’Ajuntament de Pego hem decidit secundar esta vaga per a donar recolzament a totes les iniciatives que d’ella es desprenen». I és que reconeix Merí que «la dona s’enfronta diàriament i estructuralment a una cultura que les menysprea, les desplaça i les mata. Una cultura que, tradicionalment, està imposada per una societat patriarcal».

És per això que el Dia Internacional de la Dona Treballadora el consistori no ha programat cap activitat perquè «tots ens hem d’involucrar a l’hora de les cures, la planificació, la gestió i l’execució de les tasques domèstiques», explicava José Merí. Qui també incidia en el fet que «no ha de ser tan sols el 8 de març, sinó que la col·laboració en les tasques domèstiques s’ha de donar els 365 dies de l’any».

Així les coses, els actes per a commemorar el 8 de març a Pego s’han traslladat a divendres 9 de març. Eixe dia, a les 6 de la vesprada, a la Casa de Cultura, s’impartirà una xerrada sobre nutrició que correrà a càrrec de Maria Pons i que està organitzada per l’AMPA de l’Escoleta Infantil municipal ‘La Trilladora’. A les 8 de la vesprada, també a la Casa de Cultura, es lliurarà el premi ‘Jo Dona’ que enguany valora la tasca de les policies locals que han passat pel cos de seguretat municipal, Tere Lloret Cambrils i Merche Sastre Sendra. L’acte estarà amenitzat per Eva Olivencia que cantarà acompanyada al piano per Ferran Ferrando.

Així mateix, recordem que en finalitzar el ple ordinari de març a l’Ajuntament de Pego, les regidores de tots els partits polítics: PSPV, Compromís per Pego, PP, Ciutadans de Pego Independents i Volem Pego, es van llevar el davantal (símbol de la crida a la vaga feminista convocada per al 8 de març) i li‘l van posar als seus companys, als regidors municipals. Un gest simbòlic per visibilitzar el recolzament de la corporació municipal pegolina a la lluita per la igualtat de gènere entre dones i homes.

Els davantals estaven confeccionats i facilitats pel grup de Dones Cabal.

Poc abans de produir-se eixa imatge, el ple ordinari de març de l’Ajuntament de Pego aprovava una moció conjunta, signada per tots els grups polítics de la corporació i que aprovada per unanimitat al voltant del 8 de març.

Esta recorda que «el 8 de març de 1857 un grup d’obreres tèxtils va prendre la decisió d’eixir als carrers de Nova York a protestar per les míseres condicions en què treballaven. A partir d’aquesta data es van succeir diferents moviments, entre ells una vaga. En una fàbrica de SirtwootCotton, les treballadores reclamaven igualtat salarial, disminució de la jornada laboral a 10 hores i un temps per a donar de mamar els seus fills i filles. Durant aquesta vaga un centenar de dones van ser cremades dins de la fàbrica, l’incendi de la qual es va culpar el propietari de la fàbrica com a mesura repressora cap a les treballadores».

I continuava informant que «Després de la Segona Conferència Internacional de Dones Treballadores a Copenhaguen en 1910, es va establir el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora. Dia de reivindicació dels drets laborals i socials de les dones reconegut internacionalment com a reivindicació de la igualtat i de l’equitat entre dones i hòmens».

La moció reconeix que «en els últims temps, la crisi econòmica ens ha portat cap a una situació de major desigualtat. Així mateix, la situació econòmica ha suposat un atac directe contra el procés d’igualtat entre dones i hòmens, en aspectes tan importants com la precarietat laboral» i de fet, «la diferència salarial de l’Estat Espanyol se situa en un 23,25%, és a dir, una mitjana d’uns 6.000 € anuals menys per una treballadora que desenvolupa un treball del mateix valor que un home, segons dades de l’últim informe realitzat per les organitzacions sindicals», assenyala el document.

Per este i altres motius, els grups polítics que conformen la corporació municipal pegolina, amb l’aprovació d’esta moció, volien traslladar-li al govern espanyol la seua preocupació per la situació de discriminació que pateixen les dones i demanaven que es contemplen els recursos suficients perquè l’aplicació de la Llei 3/2007 del 22 de març per la igualtat efectiva de dones i hòmens siga eficaç.

Per això acordaven:

PRIMER: Commemorar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona i promoure esdeveniments dirigits a reforçar el principi d’igualtat entre hòmens i dones.

SEGON: Comprometre’s a avaluar i fer el seguiment dels acords presos altres anys en matèria d’igualtat.

TERCER: Demanar el govern espanyol que inicie els tràmits per aprovar una llei d’equiparació efectiva salarial entre hòmens i dones.

QUART: Instar els partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a presentar propostes i que agilitzen els processos per a aprovar la llei.

CINQUÉ: Instar el govern estatal a destinar recursos en inspecció del treball i seguretat social per a detectar i sancionar discriminacions directes i indirectes salarials per raó de sexe.

SISÉ: Instar les Administracions Públiques competents a equiparar els permisos de paternitat i maternitat i, a més, fer que siguen intransferibles i cent per cent remunerats, amb el calendari d’implementació respectiu.

SETÉ: En la mesura de les competències locals respectives, integrar de forma activa i transversal el principi d’igualtat de tracte i oportunitats entre dones i hòmens, el desenvolupament de totes les seues accions i decisions, especialment els àmbits següents: accés i promoció en l’ocupació; eradicació de la violència de gènere; educació; pensions; salut; esport, representació política i social; investigació; desenvolupament i innovació; societat de la informació, cultura, política exterior, cooperació al desenvolupament i en el medi rural.

 

1490 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!