L’Ajuntament de Pego baixarà el tipus impositiu de l’IBI urbà i rústic de 2018

El tipus impositiu de l’IBI urbà passarà de 1,07 a 1,02, el que representa una baixada de al voltant del 9% i el tipus impositiu de l’IBI de rústica passarà del 1,02 al 0,97, que suposa una baixa del 10%. Una baixada que suposa que el pagament de l’IBI de l’any que ve es quede pràcticament congelada. Anunciava el regidor d’Hisenda que és una baixada realista i que l’equip de govern no descarta més baixades en altres impostos.

P1340616
El ple ordinari d’octubre s’ha iniciat amb la proposta de modificació de l’ordenança reguladora de l’impost sobre Béns Immobles. Una modificació centrada en la reducció del tipus impositiu d’urbana i de rústica. Així, el tipus impositiu de l’IBI d’urbana passa del 1,07 al 1,02 i el tipus impositiu de rústica passa de l’1,02 a 0,97. A més s’inclou una bonificació de fins el 50% de la quota íntegra de l’impost aquelles «cases que hagen instal·lat sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de la energia provinent del sol durant els tres períodes següents a la seua instal·lació».

P1340574El regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà, declarava que este és un repte de l’equip de govern i explicava que el canvi del tipus impositiu d’urbana representa una baixada propera al 10%. En rústica la reducció suposa més d’un 10%. Això implica, apuntava, «una pèrdua de recaptació per a l’Ajuntament» que s’ha decidit dur a terme perquè «la situació econòmica de l’Ajuntament està bé i es pot repercutir» i s’ha fet «amb criteris de trellat i de no posar mai en risc el que són les arques municipals perquè la ciutadania han de saber que els serveis es mantenen amb els impostos», recordava Ortolà. Avançava també en la seua intervenció el regidor d’Hisenda que «este equip de govern no descarta unes altres possibles baixades d’impostos en altres camps».

P1340578Des del PP, Javier Gascó, criticava «la nefasta gestió que vau fer» referint-se a la revisió cadastral de 2007 i posava l’accent en el fet que esta reducció del tipus impositiu el que implica és que «compenseu la pujada del 10% anual». Consideren que «l’Ajuntament podria fer» i deuria «ser una baixada real, no una compensació».

Carmelo Ortolà li recordava que durant el govern de Carlos Pascual no es va procedir a canviar la ponència de valors, però sí que es va arribar a pujar un 33% la factura de l’IBI a través de l’increment del tipus impositiu. I recordava que des què està aprovada la nova ponència de valors no s’ha pujat cap impost.

P1340580Anna Sastre, des de Compromís per Pego, aplaudia la inclusió d’una bonificació per l’aprofitament tèrmic en l’ordenança de l’IBI. Així mateix consideraven positiu la baixada per compensar la pujada de la factura de l’IBI. No obstant això, expressava que els «resulta un poc sospitós que ho feu un any abans d’eleccions».

L’alcalde, Enrique Moll destacava que Pego va estar durant 20 anys sense modificar la ponència de valors, tot i que des de la Direcció General de Cadastre es revise cada 10 anys.P1340588 D’altra banda, explicava que l’any passat no es va poder baixar el tipus impositiu perquè l’Ajuntament de Pego va haver de fer front al tancament del PAI Verdales. Apuntava Carmelo Ortolà que «queden dos PAI per tancar» que costarien aproximadament, el PAI Calvari uns 200.000€ i el PAI I entre 500.000 i 600.000€.

Informava l’alcalde que ahir se’ls va notificar que una demanda presentada per Martinsa Fadesa per la diferència de convenis per un valor de 584.000€ de Penya Roja ha estat desestimada pel jutge i a més la condemnava a pagar els costos del procediment.

D’altra banda, deixava caure que l’Ajuntament igual es veu obligat a pujar l’impost del fem «perquè cada vegada ens demanen més des del consorci del Campello i des de Dénia i potser ens costa pujar el preu».

Apuntava Carmelo Ortolà que en el Pla d’Ajustament que es va demanar al Ministeri d’Hisenda per poder sumar-se al pla de pagament a proveïdors ja estava «marcat el que hem presentat. Uns anys s’ha pogut respectar, com este, l’any passat no es va poder respectar perquè es va haver de fer front al tancament del PAI Verdales» i amb això volia ressaltar que esta baixada del tipus impositiu «no és premeditada, sinó que és una cosa programada a aplicar durant 10 anys».

El punt era aprovat amb 14 vots a favor (PSPV, Compromís per Pego, Ciutadans de Pego Independents i PP) i una abstenció de Volem Pego.

 

2076 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!