La Xarxa d’Alcaldes redactarà una declaració pel ferrocarril perquè la Marina Alta deixe de ser «tercermundista»

És una de les conclusions a la que es va arribar ahir durant la reunió que va tenir lloc a Dénia per abordar l’informe del Ministeri de Foment que conclou que el Tren de la Costa és inviable i, una vegada FGV ha clausurat el tram ferroviari Dénia-Calp. La Xarxa d’Alcaldes té clar que «volem una línia de tren entre València i Alacant i que esta passe per Dénia».
L’últim paràgraf de l’informe sobre el tren de la costa fet públic pel Ministeri de Foment conclou que «atendiendo a los criterios de rentabilidad financiera y socioeconómica de la actuación, desde el punto de vista del interés de la sociedad en su conjunto, ninguna de las 4 fases del Tren de la Costa es rentable».

Eixes quatre fases a les que es referix el document són:

– Fase 1: Gandia – Estació provisional d’Oliva (any 2017)
– Fase 2: Oliva – Dénia (any 2020)
– Fase 3: Connexió Alacant – Benidorm (any 2025)
– Fase 4: Tren de la Costa: Connexió Benidorm – Dénia (any 2030)
Davant esta asseveració, la Xarxa d’Alcaldes que es va reunir ahir a Dénia té clar que «volem una línia de tren entre València i Alacant i que esta passe per Dénia». Una altra qüestió, apuntava l’alcalde de Pego qui hi va estar present, és que el tren «siga de mitja velocitat, d’alta velocitat, de rodalies o que passe per més o menys poblacions». Eixes són qüestions «que podem discutir entre els diferents alcaldes», però el que «està clar és que volem una connexió de tren», concloïa Enrique Moll en declaracions a Ràdio Pego.

El que també tenen clar els alcaldes i les alcaldesses de la Marina Alta és que «si hi ha estudis de 2011, 2013 i 2014 que diuen que era viable eixe tren, no anem a acceptar un informe de 2016 que diga que no és viable». Al que s’afegia una altra visió per mesurar la viabilitat del projecte, comprovar, per exemple, l’impacte que tindria a la zona de Gandia l’eliminació de la línia ferroviària que l’unix amb València.

Del que també estan segurs els màxims representants municipals és que «l’impacte social i econòmic per a la Marina Alta seria increïble» i recordava Enrique Moll que «hi ha moltes coses de l’administració que no són rentables» però, estan convençuts que «el servei [ si es posara en marxa] no seria deficitari».
Com a exemple està el tren que unix Dénia amb Alacant, un dels trams (Dénia-Calp) que acaba de ser eliminat per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana alegant falta de seguretat. Abans de què això passara, eixe tren tenia una mitjana diària d’usuaris de 1.000 persones i això que el trajecte dura 3 hores i mitja. És per este motiu que des de Pego es creu que si s’evitara travessar Oliva o es poguera agafar el tren a El Verger o Ondara, molta gent es deixaria el vehicle a casa o a l’estació i s’estalviaria en combustible, en contaminació i en temps, entre d’altres, perquè incidia l’alcalde de Pego «no és només anar o deixar d’anar en el tren».


A partir d’ara, cada municipi afectat pel traçat presentarà una al·legació tècnica que reforce que el tren deu, per fi, arribar a la comarca i que és viable. Mentre, tots els alcaldes de la Marina Alta firmaran una declaració institucional per a exigir la connexió ferroviària amb la comarca de la Safor i el món. Així mateix, la Xarxa d’Alcaldes no descarta, com defensa Pego, presentar una al·legació a la totalitat del projecte presentat per Foment atès que només contempla un model de traçat, sense donar diverses opcions, cosa que sí que feien la resta d’informes presentats al voltant d’esta infraestructura que es considera «necessària per a la comarca».

946 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!