La Setmana Santa Pegolina es prepara per a viure la Passió i Mort de Jesús

Avui, dimecres sant, s’ha iniciat oficialment, la Setmana Santa amb la tradicional Salpasa, tot i que el trasllat de l’oració de l’hort es va avançar un dia per tal de no coincidir amb el partit de la Copa del Rei que es disputa esta nit. Així, dijous sant serà el següent dia gran de Setmana Santa, tenint lloc a les 10 el Via Crucis a l’ermita de Sant Antoni per a Júnior i 1ª Comunió i a les 22:00h. tindrà lloc la processó general de la Passió del Senyor. Enguany els i les confrares hauran d’estar molt pendents del cel perquè indica que els dies grans de culte estaran dominats per la pluja.
La Setmana Santa pegolina compta amb unes fortes arrels històriques i és pot ser una de les més antigues de la comarca de la Marina Alta, ja que la talla de l’Ecce-Homo està datada en el segle XVI. Així, segons explicava el rector de la parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció, José Daniel Garcia, la Setmana Santa pegolina “és la que més conserva eixes arrels tradicionals cristianes que ens porten a celebrar els misteris de la passió, mort i resurrecció del Nostre Senyor”.

El rector, assegurava estar convençut que la implantació de la Setmana Santa a Pego ve, com hem assenyalat, del l’edat mitjana, tot i que en els arxius municipals s’hagen trobat partides pressupostàries destinades a la Setmana Santa del 1850, i és que assenyalava José Daniel Garcia que la Confraria del Santíssim Ecce-Homo és del Segle XVI com també ho és la del Crist de la Providència.

Avui, matinera, la Salpasa anunciava, a mesura que avançava pels carrers del municipi, la Setmana Santa, un anunci abans ben estès per la comarca i que ara només sobreviu a Pego i a d’altres pobles amb menor població de la Marina Alta. És un moment en què les portes de les cases s’obrin per a rebre la benedicció.

Avui, Dimecres Sant, dia en què normalment es realitza el trasllat de les imatges de l’Oració de l’Hort i de la Santa Dona Verònica, una imposició mediàtica feia decidir a la Junta Central de Setmana Santa avançar eixe trasllat a dimarts, per no arriscar-se al buit de públic i processionals, quan es juga la final de la Copa del Rei a Mestalla entre el Barça i el Real Madrid.

Així l’agenda sacra torna a omplir-se d’actes Dijous Sant, quan a les 10 del matí es durà a terme el Via Crucis a l’Ermita de Sant Antoni per a Júnior i xiquets i xiquetes de 1ª Comunió.

Enguany els i les confrares hauran d’estar molt pendents del cel perquè indica que els dies grans de culte estaran dominats per la pluja. Així, si el temps ho permet, Dijous Sant també és dia d’Eucaristies. A les 16 hores a la residència Sant Joan de Déu; a les 16:30 a la Parròquia de la Sagrada Família; a les 17:00 a la Parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció; a les 18:00 a la Parròquia de la Sagrada Família, eucaristia solemne. A les 18:30 a la Parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció, eucaristia solemne. Aquesta última parròquia romandrà tota la nit oberta.

A les 22 hores tindrà lloc la processó general de la Passió del Senyor eixint de la Capella de l’Ecce-Homo per a encaminar-se cap a la Plaça de l’Ajuntament, Mayorazgo Cendra, Ramon i Cajal, Camilo Pérez, Mar, Jaume I, Sant Marc, Mestre Berenguer, Sant Ferran, Poeta Lorente, Major i Ecce-Homo.

Divendres Sant, a les 8 del matí començarà el Via Crucis en la 1ª estació. A eixa mateixa hora, des de la capella de l’Ecce-Homo, eixirà la processó de la pujada al calvari que recorrerà l’itinerari de costum tant d’anada com de tornada.

A les 12 del migdia, Hora Santa a la Parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció.

A les 18 hores en la Parròquia de la Sagrada Família i a les 18:30 en la de Nostra Senyora de l’Assumpció, acció litúrgica de la Passió i Mort del Senyor.

A les 22 hores, processó del Sant Enterro, que eixint de la Capella del Santíssim Ecce-Homo, recorrerà l’itinerari de costum.

Dissabte Sant de la Sepultura del Senyor, durant el dia no hi ha culte. L’església espera en silenci la resurrecció del Senyor.

A les 21h. a la parròquia de l’Assumpció, Solemne Vigília Pasqual de Resurrecció del Senyor. A les 23h, aquesta vigília tindrà lloc a la Sagrada Família.

El Diumenge de Pasqua de Resurrecció a les 10 del matí eixiran de les dos parròquies les processons de la joiosa trobada pasqual. A l’arribar al Pla de la Font, se celebrarà eixe moment gloriós de la Trobada de Jesús ressuscitat amb sa mare, la Verge Maria. Allí s’entonarà l’himne de l’alegria per la banda de cornetes i tambors de la Confraria Santa Dona Verònica. Acabat l’acte es tornarà per l’itinerari de costum, iniciant la processó les confraries procedents de la parròquia de la Sagrada Família i a continuació, les de la parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció, amb el mateix ordre d’eixida. A l’arribar les respectives processons, a les corresponents parròquies, se celebrarà l’Eucaristia Solemne de Pasqua.

743 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!