La «Salpassa» porta la benedicció de la Pasqua a les cases de Pego i enceta la Setmana Santa


La benedicció de les cases és un costum que sols perviu a Pego i que ha desaparegut a la resta de la comarca.
Entreu per conèixer el programa d’actes d’aquesta setmana.

La dringadissa de la campana de l’escolà anuncia que la benedicció de la tradicional Salpassa ja està ací. Els veïns ixen al carrer i obrin les portes de les seues cases perquè el rector les beneeixca. «La pau del senyor siga a esta casa. Bona Pasqua», diu el sacerdot mentre arruixa amb aigua beneïda el portal. A continuació, dóna a besar la creu als veïns i contínua, junt amb els escolans, el recorregut pels carrers del poble.

Així és la Salpassa, un acte que anuncia la Setmana Santa i que abans era habitual en diversos municipis de la Marina Alta. Ara la tradició només perviu a Pego. El sacerdot i quatre escolans van portar ahir la benedicció a les cases i molts veïns estaven a l’espera de l’anunci de la campana per a obrir les seues portes i participar en aquest antic ritual de la Setmana Santa.

En el centre de Pego, les cases i la devoció amb què es viuen estes festes encara permeten que la Salpassa es puga celebrar any rere any. La tradició, no obstant, s’ha perdut en els pobles on els veïns viuen majoritàriament en finques de pisos i que han registrat un major creixement urbanístic.

La Salpassa inicia la setmana santa a Pego que te un programa molt carregat d’actes. Demà dijous per la vesprada es celebra l’eucaristia en les dos parròquies del municipi i a les 10 de la nit hi ha solemne processó de la passió del senyor amb la participació de totes les confraries.

El divendres sant a les 8 del matí, “via crucis” al calvari, que eixirà des de la capella de l’Ecce-homo amb les imatges de Jesús de Medinaceli, la santa Dona Verònica, la verge dels Dolors, i Jesús el Natzarè.

A les 6 de la vesprada hi haurà la litúrgia de la passió i mort del senyor. Per la nit, a les 22.00 hores processó del sant Enterro, amb la participació de totes les confraries amb les seues respectives imatges, acompanyant a Jesús.

El dissabte, a les 23.00 hores, en les dos parròquies hi haurà vigília pasqual de la resurrecció del senyor. I el diumenge, a les 10 del matí eixiran de les dos parròquies les processons de l’encontre Pascual. De la parròquia de la Sagrada Família acompanyant a la Verge de Pasqua aniran les confraries de l’Oració a l’hort, la santa dona verònica, la nostra senyora de la pietat i la Verge dels dolors. Mentre que des de la parròquia de l’Assumpció i acompanyant a Jesús Ressuscitat, aniran les confraries l’Eccehomo, Jesús de Natzarè.

680 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!