La reversió del Departament de Salut de Dénia a la sanitat pública començarà dimarts

En resposta a una pregunta del diputat de Compromís a les Corts, el pegolí Josep Nadal, el conseller de Sanitat Miguel Mínguez ha anunciat aquest matí que dimarts pròxim, dia 31 de gener, la Generalitat comunicarà a Ribera Salud que no prorrogarà el contracte de concessió de la gestió en el Departament de Salut de Dénia. Pas imprescindible perquè la sanitat a la nostra comarca torne a ser gestionada per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, l’1 de febrer de 2024.

Concretament, el diputat de Compromís, Josep Nadal, ha preguntat al Conseller de Sanitat en el Ple del parlament valencià els motius pels quals no s’ha complert amb el que Les Corts van aprovar a l’estiu passat, demanant que s’iniciara amb antelació el procés de reversió del departament sanitari de la Marina Alta.

Segons ha explicat Nadal “l’objectiu d’iniciar abans la reversió era impedir el desastre que ja hem passat a altres processos, motivat pel caos provocat per l’empresa, que buida els sistemes informàtics provocant el patiment de la ciutadania i el personal ja que ni es poden donar cites ni res. Les Corts li vam donar una ferramenta al Consell per què controlara en curt a l’empresa i no s’ha aprofitat”. Però, com indica, la Conselleria apurarà els terminis al límit.

Almenys -ha afegit Nadal- en la seua resposta el Conseller ha assegurat que el procés de reversió de la Marina s’iniciarà en els pròxims dies, refermant allò que sustenta el pacte de govern del Botànic segons el qual tota la sanitat pública valenciana ha de passar a ser de gestió directa. Així, quedarà iniciat el procediment per a què el 31 de gener de 2024, quan finalitza la concessió privada, el departament sanitari de la Marina Alta torne a ser de gestió pública”. Amb tot, el diputat ha manifestat el suport de Compromís a Mínguez en aquest procés.

 

Per a Compromís, la privatització de la sanitat a la Marina Alta “ha causat un mal impossible de quantificar a la comarca”. Josep Nadal ha remarcat que “Estem a la cua en tots els indicadors, els últims en llits per càpita, els últims en personal sanitari per càpita, els últims en derivacions a l’especialista. Falta personal en totes les àrees perquè la concessionària Ribera Salut no cobreix les baixes”.

Si molta gent es posa les mans al cap perquè este hivern en la sanitat pública les cites d’Atenció Primària són a 14 dies, cal assenyalar que en la privatitzada és molt pitjor. Hui per hui ma mare per a què l’atenguen al Centre de Salut de Pego ha d’esperar tres mesos”, ha assegurat al parlamentari.

Com podem mesurar el mal fet a les persones? Per què el tractament d’un càncer a Marina Salut no és el mateix que en la sanitat públic? Per què a la Marina Alta s’ha mort gent que no s’havia de morir? Com es mesura la vida i la salut d’una persona? Crec que la majoria arribarem a la conclusió que la vida i la salut de les persones no tenen preu. Per això és una autèntica barbaritat mercadejar amb la sanitat com va fer el Partit Popular”.

“Per això -continua Nadal”- la reversió dels departaments privatitzats va ser un dels punts cabdals del Pacte del Botànic de 2015 i 2019. La població d’estos departaments va depositar en els partits d’esquerres totes les seus esperances de revertir este situació. Vam ser els partits del Botànic els primers d’Europa en revertir departaments privatitzats com vam fer a Alzira i Torrevella”.

El diputat ha recordat també que “A la Marina Alta el grup Ribera va incomplir diversos punts del plec de condicions, va desassistir la població i hui és el dia que no s’ha presentat cap Pla d’Inversions. És obligació de Ribera Salut la construcció del centre Integral de Dénia, el nou centre de salut a Dénia i el centre de salut de Calp. Segons el mateix plec de condicions l’incompliment d’estos punts pot portar a la resolució del contracte”.

I al respecte del paper de la Generalitat, Josep Nadal afirma que “El mateix President Ximo Puig va anunciar fins en tres ocasions la rescissió del contracte i la reversió immediata per incompliment dels plecs i condicions. Han passat 6 anys des del primer anunci de reversió i hui és el dia que als socis del Botànic no se’ns ha donat explicacions de perquè no es va produir esta reversió”. No entenem perquè no se’ns han donat les explicacions pertinents sobre el full de ruta per aplicar esta reversió. No se’ns ha donat cap explicació de perquè s’ha incomplit la llei de salut valenciana amb una compra venda de Ribera a DKV de les accions de la nostra sanitat sense donar compte a Conselleria. Per què no va intervindré la Conselleria de sanitat en el seu moment si esta compra venda és il·legal?”.

Nadal també ha posat de relleu hui que no s’haja aprovat un conveni marc per a les reversions que servisca per a tranquil·litzar les plantilles dels departaments revertits o que es revertiran com Manises i Dénia.

El model Alzira, el model PP ja ha segut un fracàs. De Compromís estenem la mà per a fer efectives les reversions de Dénia i Manises”, ha conclòs el diputat pegolí.

456 Visites
Hola!!