La Policia Local de Pego impartix xarrades sobre l’ús de coets en Falles

Des de hui i fins divendres, agents del cos de seguretat local passaran per tots els col·legis del municipi per a informar sobre la correcta manipulació dels coets i l’edat requerida per a poder fer ús de les distintes categories de coets i petards.

Ja sabeu que cada vegada estan més pròximes eixes dates en què els coets prenen protagonisme al carrer, les Falles. I és per això que des de hui i fins divendres, la Policia Local de Pego, va a impartir una sèrie de xerrades a les quatres escoles del municipi per a informar sobre la correcta manipulació dels coets. També incidirà en l’edat requerida per a poder fer ús de les distintes categories de coets i petards que hi ha a la venda i que estos dies s’intensifica.

I és que el mal ús de pirotècnia i l’incompliment de les normes provoquen la major part de les lesions en xiquets i xiquetes durant les Falles, com cremades i ferides. Així ho advertix la Societat Valenciana de Pediatria (SVP), que recorda que un ús responsable i segur per part dels i de les menors i les seues famílies d’acord amb la normativa permet gaudir de les festes, i al mateix temps estar protegits i protegides enfront d’accidents. D’altra banda, recomana acudir al centre de salut més pròxim en cas d’accident perquè un pediatre puga valorar la lesió.

Les normes sobre l’ús de pirotècnia que establix la Comunitat Valenciana relatives a l’edat establixen distintes categories en funció dels anys que tinga el xic o la xica i la perillositat. Els i les menors de 8 anys ho tenen prohibit i per a algunes franges serà necessari portar una autorització firmada pels pares/mares o tutors/es legals certificant el seu consentiment. A més, els menors han d’estar vigilats sempre per una persona adulta. No obstant això, “són normes que solen botar-se molt sovint”, segons apunten des de la SVP.

Les normes bàsiques de seguretat per al correcte ús del material pirotècnic, atenent que la pólvora és un element perillós i cal saber manipular-la, classifica els petards en diferents categories:

Categoria I (bengales, bombetes…)

  • Estan prohibits als menors de 8 anys.

  • Són de molt baixa perillositat

  • Es poden utilitzar en zones delimitades

Categoria II (xinesos, voladors…)

  • Es poden tirar a partir dels 10 anys

  • Són de baixa perillositat

  • S’han de disparar a l’aire lliure i en zones delimitades

Categoria III (trons, bateries…)

  • Es poden tirar a partir dels 18 anys

  • Són de perillositat mitjana

  • Es recomana el seu ús en grans superfícies a l’aire

La normativa de la Comunitat Valenciana reduïx l’edat de la norma a l’estatal sobre els usos de pirotècnia per a xiquets de 12 a 8 anys per als de Categoria I, i de 16 a 10 anys per als de Categoria II. Perquè eixa rebaixa siga efectiva es necessita una autorització per escrit dels pares/mares o tutors/es legals.

Esta autorització de petards no s’ha de presentar en cap administració. Només s’ha de portar damunt per a certificar el consentiment dels pares o tutors/es en cas que ho demane alguna autoritat. També has de saber que un/a menor no pot tirar petards sol o sola, sempre ha d’estar vigilat per un adult. Si no es complix esta normativa de petards es poden imposar multes.

 

2501 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!