La Muixeranga torna a tocar el cel de la Marina Alta

La cultura popular, ha sofrit com ningú els dos anys d’aturada per la pandèmia, però en concret, una tradició amb tant de contacte físic com la Muixeranga, ha estat de les últimes en tornar a reprendre l’activitat.

El passat 9 d’octubre, convidats per l’Ajuntament d’Ondara, va ser quan per fí la Muixaranga pogué improvisar alguna construcció senzilla, més que res, per a demostrar que seguien vius. Encara faltaria una altra ona del virus, que tornaria a paralitzar l’activitat durant mesos, i ja seria a l’abril de 2022 quan tornaren a emprendre els assajos.

En pocs mesos els i les components de la Muixeranga han hagut de superar la por al contacte físic, i a més de preparar-se als assajos, fer també algunes actuacions per a donar a conèixer a la comarca que segueixen construint muixerangues, i que calia que s’incorporara més gent a la colla, famílies amb xiquets i xiquetes menuts, per a coronar les figures, perquè en dos anys, la xicalla havia crescut molt, i ja es feia difícil que pujaren a una quarta o cinquena alçada.

En els últims mesos, la Muiseranga ha passat per les festes de a Puríssima Xiqueta de Benissa, a la trobada d’escoles a Parcent, i diversos tallers a Dénia o a Pego, també han fet una eixida a la trobada de Muixerangues a Castelló de la Plana.

Totes aquestes activitats, han fet que assaig rere assaig, haja anat creixent la colla, fins a poder eixir a la plaça de l’Ajuntament de Pego, dissabte passat, amb al voltant de 70 camises verdes, que han pogut tornar a les quatre alçades, fent figures emblemàtiques com el Fadrí, el Remat d’Alta o la Figuereta; figures que no havien fet des d’abans de la pandèmia.

De cara al futur, tenen l’objectiu posat en créixer amb membres de cada poble de la comarca, fent una crida a que la gent prove perquè s’apunte a la colla. Es reivindiquen com una de les colles pioneres en la recuperació de la Muixeranga ala Comunitat Valenciana, des de fa 14 anys (fins al 2017, Muixeranga de Pego), per representar el llegat de les colles històriques d’Algemesí, l’Alcúdia o el Ball dels Locos de l’Olleria, amb tot el repertori clàssic de figures i altres de nova creació.
1142 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!