La Marjal cartografiada

La Junta Rectora del Parc Natural de la Marjal Pego – Oliva corresponent a la tardor, la darrera que es realitzarà aquest any va tenir lloc ahir per la vesprada a la Casa de Cultura de Pego. La nova cartografia del parc, el centre d´interpretació i recepció a la zona de Pego, l´augment en 400 fanecades de la zona de cultiu d´arrós. L´èxit de nidificació de la canastera a l´aiguamoll i la neteja del naixement del Bullent per la patrulla de manteniment del Parc van ser els temes de l´ordre del dia. Un dels temes més importants tractats durant la Junta, pel que aportaran les seues dades va estar el treball d’identificació i georreferenciació de les parcel•les de l´aiguamoll. El tècnic Àngel Enguix va informar sobre la nova cartografia de la marjal que s´està realitzant. Un treball que està duent a terme la Universitat Politècnica de València per a la Conselleria. Per a dur-lo endavant s´estan utilitzant sistemes de navegació per satèl•lit amb un alt grau de precisió.

Durant el procés de l´IRYDA que es va realitzar els anys 70 es van aglutinar moltes parcel•les el que va crear un caos de localització d´aquestes per part dels propietaris. La qüestió des d´aleshores no s´ha resolt i encara preocupa a alguns afectats. És el que va transmetre el representant d´AVA. Amb l´ajuda de la cartografia, l´ajuntament de Pego i la Conselleria intentaran localitzar i identificar les parcel•les existents.

D´altra banda, l´Ajuntament de Pego des de fa temps té en ment crear un centre de Recepció a la Marjal per tal d´oferir un servei d´informació i interpretació del parc natural a aquella gent que el visite. Durant aquesta Junta Rectora s´ha presentat el projecte que ocuparia 75.000 m2 d´una de les zones del parc als peus de Monte Pego.

Només el representant dels ecologistes ha discrepat de la proposta per la seua ubicació, tot i que segons el president de la junta “la discrepància no ha estat massa insistents”. En la propera Junta, Ortolà s´ha compromès a presentar un esborrany avançat del projecte.

Una aprovació important que va tenir lloc durant la sessió d´ahir va estar l´ampliació de la zona de cultiu d´arròs en aproximadament 400 fanecades a la banda del Riu Racons, la qual cosa no afectarà al cabdal, ja mermat del riu Bullent, una qüestió que va referir el representant de l´Ajuntament d´Oliva.

Al finalitzar la sessió, la reunió va estar qualificada de “pacífica i reivindicativa” pel Director General de Territori, Pedro Grimalt que va destacar l´informe positiu de nidificació de la Canastera, una au classificada com a vulnerable pel Catàleg Valencià d´Espècies de Fauna Amenaçada i que a Pego ja va ser detectada al 1988, però que aquest any ha augmentat la seua presència a l´aiguamoll.

La neteja del naixement del Bullent ha estat un altre dels compromisos adquirits per la Junta Rectora de Tardor per a millorar la circulació de l´aigua del riu.
359 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!